Gå til artikel om 1 sek Gå til artikel
Gå til artikel
Samfund

Fredes saudi-venner: Henretter kvinde på åben gade

Britisk dokumentar viser med skjult kamera hverdagen i ørkenriget, hvor forbrydere klynges op og foragten for kvinder er enorm

  • Kronprins Frederik besøgt sammen med en større dansk delegation Saudi Arabien i slutningen af februar. Her ses kronprinsen med kong Salman bin Abdul Aziz, der står i spidsen for det regime, der ifølge en britisk dokumentar har halshugget en kvinde på åben gade. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
Kronprins Frederik besøgt sammen med en større dansk delegation Saudi Arabien i slutningen af februar. Her ses kronprinsen med kong Salman bin Abdul Aziz, der står i spidsen for det regime, der ifølge en britisk dokumentar har halshugget en kvinde på åben gade. (Foto: Tariq Mikkel Khan)

***ADVARSEL: VOLDSOMME BILLEDER I ARTIKLEN***

Mens kronprinsparret sammen med tre danske ministre for bare en måned siden hyggede sig med den saudi arabiske elite - heriblandt den brutale kong Salman bin Abdul Aziz - var et hold britiske filmmagere i fuld gang med at dokumentere, hvordan folkets hverdag ser ud uden for de gyldne paladser.

Ifølge dokumentaren 'Saudi Arabia Uncovered', der i aftes blev vist på den britiske tv-station ITV, holder magthaverne - altså dem, som blandt andre Danmarks kommende konge spiste overdådige middage med – folket i et kynisk jerngreb, hvor det mindste fejltrin straffes hårdt.

Dokumentaren viser blandt andet, hvordan en kvinde, der er dømt for at have slået sin svigerdatter ihjel, passes op af en gruppe officerer på åben gade. Mens kvinden panisk råber, at det ikke var hende, der gjorde det, hæver en af officererne sin sabel og hugger hovedet af hende.

Kronprinsparret besøger Saudi-Arabien EKSTRA Vagthund Hygger med Frede: Torturstater scorer kassen i Danmark

En kvinde halshugges på åben gade. (Foto: ITV) En kvinde halshugges på åben gade. (Foto: ITV)

Ophængte lig
I et andet klip vises fem hovedløse kroppe, der livløst hænger fra en pæl, som er spændt ud mellem to kraner. Her hænger de for at afskrække andre fra at begå forbrydelser. De fem personer var dømte røvere, som først blev offentligt henrettet ved at få hugget hovederne af, hvorefter deres kroppe blev hængt op til skræk og advarsel - angiveligt i flere dage.

Bødlerne i Saudi Arabien har travlt. Bare i år er minimum 70 personer blevet henrettet - 47 personer på bare en enkelt dag lige efter nytår. Der skal da heller ikke meget til, for at blive idømt dødsstraf - for eksempel kan det koste livet at være homoseksuel, at smugle stoffer eller at udøve heksekunstner.

Andre straffe i ørkenstaten inkluderer stening, piskning samt amputering af arme og ben.

Kronprinsparret besøger Saudi-Arabien Danske kongelige - 28. feb. 2016 Frede og Mary hyggede med tyran

Fem hovedløse kroppe hænger på en pæl udspændt mellem to kraner. (Foto: ITV) Fem hovedløse kroppe hænger på en pæl udspændt mellem to kraner. (Foto: ITV)

Også synet på kvinder i det stramt styrede islamiske kongerige udstilles i dokumentaren, hvor det blandt illustreres, hvordan det ikke er unormalt, at kvinder tæves af politiet. I en scene vises desuden, hvordan en kvinde klædt fra top til tå i sort brutalt og uden grund skubbes ned på gulvet af en fremmed mand i et supermarked.

Kvinder må desuden ikke køre bil i landet, de skal have en mandlig værge, som kan nægte dem eksempelvis at tage et job, og det religiøse politi kræver, at kvinder er dækket fra top til tå for ikke at friste mænd.

Kronprinsesse Mary fik under det nylige besøg i Saudi Arabien lov til at føle, hvordan det er, at blive betragtet som andenrangs-menneske. I forbindelse med en frokost med den saudiske konge nægtede omkring tre fjerdedele af de tilstedeværende mænd at give hånd til kronprinsessen på trods af hendes ellers høje status.

Kronprinsparret besøger Saudi-Arabien Danske kongelige - 29. feb. 2016 Arabere nægtede at give Mary hånd

Adskillige mænd ville ikke hilse på kronprinsesse Mary på grund af hendes køn. (Foto: Tariq Mikkel Khan) Adskillige mænd ville ikke hilse på kronprinsesse Mary på grund af hendes køn. (Foto: Tariq Mikkel Khan)

Skjult kamera
Den frie presse har trange kår i Saudi Arabien, hvor det straffes med både piskeslag og adskillige år i fængsel at ytre kritik af regimet.

Over en periode på et halvt år er den britiske dokumentar derfor lavet med skjult kamera.

Se klip fra dokumentaren her.

Se episoden, hvor sheikerne nægtede at give Mary hånden, her (Video: Tariq Mikkel Khan)

Dansk handel med Saudi Arabien

Da den danske delegation bestående af blandt andre kronprins Frederik, kronprinsesse Mary, udenrigsminister Kristian Jensen, sundheds- og ældreminister Sophie Løhde samt erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen besøgte Saudi Arabien i slutningen af februar måned var det for at tiltrække flere saudi arabiske investeringer til det danske erhvervsliv.

For mere vil have mere.

Køber saudisk olie
På trods af den saudiske brutalitet og konstante tilsidesættelse af menneskerettigheder, som vi i Danmark ellers traditionelt anser for værende ubøjelige, er der nemlig allerede en stor handel mellem Danmark og Saudi Arabien.

Sidste år eksporterede Danmark ifølge Danmarks Statistik varer til ørken-kongeriget for 5,3 milliarder kroner, mens vi omvendt købte varer fra saudierne til omkring en milliard. Mens vi især sendte lægemidler og fødevarer til Saudi Arabien, var det primært olieprodukter, der kom den anden vej.

Amnesty: 'Fra slemt til værre'

Menneskerettighedsorganisationen Amnesty International er bekymret over udviklingen i Saudi Arabien.

- Tingene er generelt gået fra slemt til værre i Saudi Arabien det seneste år. Brugen af dødsstraf er gået fra omkring 80-90 henrettelser om året, til at man sidste år under den nye konge henrettede over 150 mennesker, siger Trine Christensen, der er generalsekretær for Amnesty Danmark.

- Vi ser også, at kritikere, menneskerettighedsforkæmpere, bloggere og advokater for de her personer ender i fængsel med meget lange fængselsstraffe og får tildelt stokkeslag eller på anden vis bliver truet til at holde op med at ytre sig kritisk. Siden det såkaldte arabiske forår kan vi se, at den undertrykkelse er blevet øget mere og mere.

Ked af royal deltagelse
Af samme grund mente Amnesty ikke, at den danske handelsdelegation med kronprins Frederik i spidsen burde have besøgt Saudi Arabien for en måned siden.

- Vi mener ikke, at man skal boykotte Saudi Arabien eller at handel i sig selv er dårlig. Men vi var kede af kaliberen af den delegation, der blev sendt afsted med royal deltagelse, siger Trine Christensen og understreger, at det især også handlede om timingen.

- Lige efter at de har henrettet 47 mennesker på én dag, mente vi, at det var uheldigt at sende et politisk signal, der kunne bruges propagandamæssigt internt i Saudi Arabien. Vi havde gerne set, at man havde ventet, eller at man havde sendt en almindelig handelsdelegation af sted.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
D vil udvide åbningstider for salg af sprut
Blandede anmeldelser af Nuuk-krimi
Maniitsoq-borgere byder kinesere velkommen
IA: Nu skal det være slut med svingdørene
Udskiftning i topledelsen i Royal Arctic Line
Ung forkæmper for selvstændighed udfordrer Kim Kielsen
sermitsiaq.ag