Samfund

Håndværkere raser over aftale: Det er sgu da gak-gak!

Flertal blandt folk på byggepladser stemte nej, men HK og Metal fyldte ja-siden op

Sådan her lød det, da resultatet af afstemningen blev offentliggjort (Video: Ritzau)
1/5
Næste »

- Det er sgu da gak-gak, at en bette kontormus skal sidde på sin skrivebordsstol og bestemme over håndværkere med et hårdt fysisk arbejde. Næste gang kan HK nøjes med at stemme om deres egen overenskomst. Så skal vi nok klare vores egen.

Sådan lød det fra et tømrersjak ved det nye stadion i Silkeborg, hvor alle håndværkere, som Ekstra Bladet talte med i dag, havde stemt nej til overenskomstforslaget.

OK-ja'et betyder, at en arbejdsgivere ikke længere behøver at varsle overarbejde, men i en periode kan beslutte at øge den ugentlige arbejdstid til 42,5 timer - en time om dagen.

Synd for de unge
- Det er synd for de unge, som måske i forvejen har svært ved at få hverdagen med børnepasning, indkøb og så videre til at falde i hak.

- Vi andre skal nok klare det, siger tømrer Steen Jungersted, 52 år, Silkeborg. Han og resten af sjakket på 25 mand m/k nærmer sig i øjeblikket afslutningen på stadionbyggeriet tæt ved motorvejen i Silkeborg.

- Vi stemte vist alle nej, men det hjalp jo ikke meget med så en stor overvægt af ja hos HK og Metal. Den var svær at sluge, siger Steen Jungersted.

På samme arbejdsplads møder vi murermakkerne Johnny Møller, 45, og Rasmus Mogensen, 35.

- Resultatet er noget bras. Det er nok værst for de unge, og så frygter jeg altså lidt for de mindre firmaer. Vi, der er ansat i store virksomheder, kommer nok ikke til at mærke større ændringer, siger Johnny Møller.

Altid fundet ud af det
- Vi har jo altid fundet ud af tingene. Taget en ekstra time eller to, når det var nødvendig. Men nu behøver arbejdsgiveren ikke engang at spørge, og det er noget møg.

Rasmus Mogensen: - Vi håbede på et nej. Man skal heller ikke glemme, at sådan en omgang tvang kan påvirke atmosfæren på en arbejdsplads. Og jeg synes også, at de 42,5 timer er et dumt signal at sende til resten af arbejdsmarkedet.

- Frivilligheden er forsvundet?

- Ja.

Ingen betydning for mig
I den modsatte ende af byen på byggepladsen Sydbyen Silkeborg er 27-årige Steffan Jensen, Brande, ved at sætte en indermur af elementer til en kommende Rema 1000 i et nyt kvarter med 56 lejligheder, rækkehuse og p-kælder.

- Om det blev et nej eller ja, betyder ikke så meget for mig.

- Jeg arbejder alligevel omkring 210 timer om måneden i snit. Nogle uger giver jeg den en ekstra skalle for så at kunne arbejde mindre på andre tidspunkter. Det er jeg selv herre over - så længe arbejdet bliver gjort færdigt til tiden, siger han.

- Men jeg kan godt forstå, at der er utilfredshed andre steder. Jeg er bare heldig at have frie tøjler til en løn, der ligger 70 kroner over tariffen.

- Deltog du i afstemningen?

- Nej.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
KNR mener Inatsartuts formandskab er på en demokratisk glidebane
Nanook indstillet til fornem musikpris
Randi: Michael var ikke længere en del af gruppen
Café: RAL er ved at tage livet af os
Intern splid hos Demokraterne
Musikskole udvider med dans
sermitsiaq.ag