Samfund

Haarder: Ingen risiko ved flygtninge i børnehaver

Flygtninge bliver ansat i praktik i daginstitutioner i hele landet, uden at kan tjekke, om de har begået overgreb mod børn i deres hjemland. Kulturminister Bertel Haarder (V) har tillid til, at kommunerne ansætter de rigtige

  • - Jeg har tillid til, at kommunerne udviser fornøden forsigtighed i disse sager, og at de – som øvrige arbejdsgivere – gør, hvad de kan for at ansætte de rigtige personer til stillinger, der omfatter kontakt med børn, siger kulturminister Bertel Haarder (V).
- Jeg har tillid til, at kommunerne udviser fornøden forsigtighed i disse sager, og at de – som øvrige arbejdsgivere – gør, hvad de kan for at ansætte de rigtige personer til stillinger, der omfatter kontakt med børn, siger kulturminister Bertel Haarder (V).
1/2
Næste »

Flygtninge-panik blandt forældre med børn daginstitutioner.

Tilbage i december kunne Ekstra Bladet fortælle, at der i hele landet var flygtninge i praktik i børnehaver og vuggestuer.

Men hverken forældre, institutionsledelser eller kommuner kan vide, om flygtningene har begået overgreb mod børn i deres hjemland, fordi deres børneattest kun siger noget om den tid, de har været i Danmark.

Haarder: Jeg har tillid til kommunerne
Nervøsiteten for flygtninge, der er i praktik i daginstitutioner, har dog ikke umiddelbart ramt kulturminister Bertel Haarder.

I slutningen af sidste år stillede gruppeformand Peter Skaarup (DF) et skriftligt spørgsmål til Bertel Haarder, om hvordan kulturministeren kan forsvare at udsætte danske børn for den risiko, at lade flygtninge passe småbørn, når man ikke kan lave et baggrundstjek.

Og til det svarer kulturminister Bertel Haarder (V), at han tror på, at kommunerne kan ansætte de rigtige personer.

- Jeg har tillid til, at kommunerne udviser fornøden forsigtighed i disse sager, og at de – som øvrige arbejdsgivere – gør, hvad de kan for at ansætte de rigtige personer til stillinger, der omfatter kontakt med børn, skriver Bertel Haarder i sit svar.

daginstitition børnehave Samfund - 8. dec. 2015 Forældre i oprør: Ingen kontrol med flygtninge i pædagog-jobs

'Ren' attest skal i stå alene
Bertel Haarder uddyber, at en 'ren' børneattest ikke skal være et den eneste grund til, at sætte flygtninge i praktik i børnehaver og vuggestuer.

- En børneattest bør aldrig stå alene, og der bør altid foretages en samlet og konkret vurdering af, om en person er egnet til at arbejde med børn – uanset, om det er tale om en flygtning eller en dansk statsborger, skriver kulturminister Bertel Haarder.

Institutioner herhjemme skal ellers, når de ansætter nyt personale, der fast færdes blandt børn under 15 år og som derved har mulighed for at opnå direkte kontakt med børn, indhente børneattester, der dokumenterer, at vedkommende ikke har begået overgreb på børn.

Men Rigspolitiet bekræfter over Ekstra Bladet, at det i praksis er umuligt at tjekke, når det gælder flygtninge, da man ikke kan indhente de papirer fra de lande, de flygter fra. Det er kun muligt at undersøge, om flygtningene har begået overgreb eller anden kriminalitet i den tid, som de har været i Danmark.

COLOURBOX1040705.jpg Samfund - 8. dec. 2015 KL om manglende pædofil-kontrol i børnehaver: Dumt at lave regler for flygtninge

Der er flygtninge i daginstitutioner i hele landet

En stikprøve lavet af Ekstra Bladet i december bestod af en rundspørge i 13 kommuner, der repræsenterer hele landet. De 13 kommuner er valgt på baggrund af, at det er de kommuner i hver region, der modtager flest flygtninge.

  • Region H: 9 flygtninge i praktik: Egedal, 6 (6 virksomhedspraktikker inden for det pædagogiske område), Frederiksberg, 3 (2 i børnehave og 1 i daginstitution)
  • Region Sjælland: 23 flygtninge i praktik: Roskilde, 4 (4 i praktik i daginstitutioner), Holbæk, 3 (3 i praktik i daginstitutioner), Næstved, 16 (10 teknisk servicemedarbejdere (pedelfunktioner) og 6 husassistenter)
  • Region Syddanmark: 9 flygtninge i praktik: Esbjerg, 4 (4 integrerede institutioner), Vejle, 5 (2 i børnehaver og 3 i integrerede institutioner)
  • Region Midtjylland: 33 flygtninge i praktik: Randers, 10 (8 pædagogmedhjælpere og 2 pedelmedhjælpere), Silkeborg, 9 (6 i børnehave og 3 SFO), Århus (14)
  • Region Nordjylland: 17 flygtninge i praktik: Frederikshavn (5), Aalborg (10), Hjørring (2)

*Hovedparten af de i alt 91 flygtninge arbejder i børnehaverne som pædagog-praktikanter, men visse tilfælde arbejder nogle også som husassistenter eller pedeller i institutionerne, hvor der normalt vis også er pligt til, at der indhentes børneattest, fordi man fast har en omgang med børn.

** I nogle ovenstående eksempler har kommunerne ikke angivet en helt specifik jobfunktion, men fælles er, at det er arbejde i daginstitution.

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere