Her vil de bygge verdens længste tunnel

En tunnel mellem Finland og Estland er rykket nærmere. Den kan ende med at blive verdens længste

  • En kommende togtunnel mellem Helsinki og Tallinn vil med sine 92 kilometer gå hen og blive verdens længste. (Foto fra Google Maps)
En kommende togtunnel mellem Helsinki og Tallinn vil med sine 92 kilometer gå hen og blive verdens længste. (Foto fra Google Maps)

Verdens længste tunnel rykkede tirsdag en boring og nogle underskrifter tættere på, da borgmestre og ministre fra Finland og Estland greb pennen og satte kruseduller på et stykke papir, der forpligter landene til at arbejde videre med en tunnelforbindelse mellem Helsinki og Tallinn.

Konkret betyder det, at der nu skal sættes gang i yderligere undersøgelser af de økonomiske forudsætninger for opførelse og drift samt tunnelens socio-økonomiske konsekvenser.

Det vurderes, at titusinder af estere i dag pendler med færge på ugentlig basis mellem de to byer, der til sammen udgør et økonomisk kraftcenter med 1,5 millioner indbyggere. Skal regionens potentiale indløses til fulde, kræver det bedre og hurtigere transportforbindelser, lyder det fra officielt hold.

Se også: Højhus på vej: Bo 180 meter over havet

Der er tale om en togtunnel, som skal gå under Den Finske Bugt og forkorte rejsetiden fra en time og 40 minutter med færge til 30 minutter med tog. Tunnelen vil blive 92 kilometer lang og dermed blive verdens længste.

Den rekord indehaves i dag af Japans Seikan-tunnel, der med sine 54 kilometer dykker ned under Tsugaru-strædet og forbinder landets hovedø, Honshu, med den nordlige Hokkaido.

Ifølge CityLab vil prisen for tunnelen under Den Finske Bugt løbe op i næsten 100 milliarder kroner. Den forventes at få omkring 25.000 daglige pendlere.

Se også: Nyt blær langs motorvejen

Samtidig vil finnerne blive hægtet på en ny højhastighedsforbindelse kaldet Rail Baltica, der skal forbinde Berlin, Warszawa, Vilnius, Riga og Tallinn. 965 kilometer, som vil kunne tilbagelægges på fire timer og 15 minutter, når skinnerne efter planen er lagt i 2025.

Hvornår en finsk-estisk forbindelse, FinEst Link, kan være færdig, er endnu ikke meldt ud.

Højhastighedsforbindelsen Rail Baltica skal koble de baltiske hovedstæder sammen med Warszawa og Berlin. Men en mulig 'Verdens længste tunnel' under Den Finske Bugt kan i stedet ende med gøre Helsinki til endestationen. (Foto: Rail Baltica) Højhastighedsforbindelsen Rail Baltica skal koble de baltiske hovedstæder sammen med Warszawa og Berlin. Men en mulig 'Verdens længste tunnel' under Den Finske Bugt kan i stedet ende med gøre Helsinki til endestationen. (Foto: Rail Baltica)

Se også: 85.000 bilister får ny udsigt

Der er lavet en længere analyse af tunnelen mellem Helsinki og Tallinn. Den kan du læse her.

FAKTA: De længste tunneler til persontransport

Togtunneler

54 km: Seikan-tunnelen, Japan

51 km: Euro-tunnelen, England-Frankrig

35 km: Lötschberg-Basis-tunnelen

- Til sommer åbner Gotthard-Basis-tunnelen i Schweiz, der med sine 57 kilometer bliver en ny nummer 1.

- I Kina er de lige nu i gang med de indledende øvelser til en ny tunnel under Bohai-strædet, der kan ende med at blive 123 km lang.

Biltunneler

25 km: Lærdal, Norge

18,2 km: Yamate-tunnelen, Japan

18,04 km: Zhongnanshan-tunnelen

- Femern Bælt-forbindelsen bliver 19 km lang og bliver dermed en af de længste biltunneler.

Metrotunneler

60 km: Linje 3, Guangzhou, Kina

57 km: Linje 10, Beijing, Kina

48 km: Linje 5, Seoul, Sydkorea

Kilder: Wikipedia / Wikipedia

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere