Gå til artikel om 1 sek Gå til artikel
Gå til artikel
Samfund

Ingen hjælper mit barnebarn

Er du faret vild i junglen af regler og paragraffer, kan du få hjælp af socialrådgiver Puk Sabber - skriv til densocialebrevkasse@eb.dk

  •  – Vi har gjort alt for at få hende hjem igen, men vi bliver overhovedet ikke hørt af kommunen, fortæller en frustreret mormor. (Foto: Colorbox)
– Vi har gjort alt for at få hende hjem igen, men vi bliver overhovedet ikke hørt af kommunen, fortæller en frustreret mormor. (Foto: Colorbox)

Hej Puk

Mit barnebarn blev tvangsfjernet fra min datter for trekvart år siden. Min datter er psykisk syg og har de første tre et halvt år formået at passe og pleje mit barnebarn på allerbedste vis med min hjælp. Pludselig skete der noget i min datters liv, hun ikke kunne magte – og det hele vendte. Jeg kunne som mormor se ændringer og prøvede at tale med hende, men kunne ikke nå ind til hende. Efter tre måneder var det så ekstremt, at jeg følte mig nødsaget til at henvende mig til familiecentret, da mit barnebarn blev påvirket. Jeg bad om hjælp til min datter og påpegede, at det ikke handlede om, at mit barnebarn skulle fjernes. For at gøre en lang historie kort endte det med, at hun blev fjernet og kom i familiepleje.

Jeg har nu samvær med hende hver anden weekend, hvor hun er her hos mig. Jeg syntes i starten, at hun klarede det rimeligt, men kan mærke, at hun har fået det rigtig skidt. Har talt med hendes børnehave og plejefamilien – begge parter mener også, at hun har brug for hjælp. Hun vil for eksempel ikke lege med de andre børn i børnehaven. Familiecentret er også gjort opmærksom på dette problem, men der sker intet i forhold til at hjælpe mit barnebarn videre.

Min datter har fået diagnosen bipolar og har det efter omstændighederne godt og er velmedicineret, men kommunen og familiecentret samt plejefamilien gør alt for for at modarbejde hende på trods af, at hun har samarbejdet hele vejen igennem. De holder stadig på, at mit barnebarn ikke kan komme hjem.

Vi har gjort alt for at få hende hjem igen, men vi bliver overhovedet ikke hørt. Jeg er så frygtelig bange for, at mit barnebarn bukker under, hvis hun ikke snart enten får noget hjælp eller kommer hjem til sin mor igen.

Hvad kan man gøre for at komme videre – hvor kan man henvende sig?

Kærlig hilsen Birthe

 

Kære Birthe

Du er en ud af mange bedsteforældre til tvangsfjernede børnebørn, der henvender sig i håbet om at får noget hjælp. Det virker, som om, at du har mere samvær med dit barnebarn, end mange normalt har – og at du har en løbende kommunikation med kommune og børnehave. Det er godt.

(Foto: Jakob Boserup) (Foto: Jakob Boserup)  

Du bliver nødt til at fokusere på, at dit barnebarn får akut støtte, end at I her og nu skal satse på en hjemgivelse. Hvis der er decideret bekymring for dit barnebarn, skal du lave en skriftelig underretning til kommunen. Kommunen skal på baggrund af denne – ifølge loven – handle på sagen.

Din datter har krav på en støtteperson ifølge servicelovens paragraf 54. Denne person skal støtte mor i kontakten til kommunen. Hun kan selv pege på, hvem det skal være. Kommunen skal dog godkende.

På sigt vil jeg anbefale, at din datter sørger for at få en god støtteperson, der har et indgående kendskab til systemet, og en advokat der er vant til at føre børnesager. Ifølge loven skal der altid arbejdes på en hjemgivelse – og dit barnebarn skal høres. Ofte afholder kommunen ikke børnesamtaler, hvilket er lovpligtigt.

Det er svært i så vanskelig en sag at råd- og vejlede på et par linjer. Jeg håber, at en underretning kan hjælpe til med at få sat skub i sagen, så dit barnebarn får akut hjælp til særlig støtte.

Du er velkommen til at kontakte mig igen.

Med venlig hilsen Puk

Hvis man er bekymret for et barns eller en ungs trivsel og udvikling, skal man som udgangspunkt underrette barnets pårørende eller den unges kommune om sin bekymring.

Når en kommune modtager en underretning, skal kommunen registrere den centralt og inden for 24 timer vurdere, om der er behov for at iværksætte akutte foranstaltninger over for barnet eller den unge.

Man kan henvende sig til Ankestyrelsen i de tilfælde, hvor man som borger har underrettet kommunen om et barn eller en ung, men har indtryk af, at kommunen undlader at iværksætte foranstaltninger eller give barnet eller den unge tilstrækkelig hjælp. Ankestyrelsen har herefter mulighed for at gå ind i sagen.

Link til Ankestyrelsen om underretninger

Kilde: Ankestyrelsen

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Udskiftning i topledelsen i Royal Arctic Line
Ung forkæmper for selvstændighed udfordrer Kim Kielsen
Grønlandsk musik skal på dagsordenen
Nyt skattefradrag kan være på vej
Drømmen om et kulturhus i Aasiaat
Simon Lynge om intimkoncert: Det bliver med nye sange
sermitsiaq.ag