Samfund

Kræftens bekæmpelse: Nyt præparat bag fransk cannabis-forsøg

- Der er ikke noget, der til dato tyder på, at cannabis kan helbrede kræft, siger ekspert i Kræftens Bekæmpelse. En er hjernedød efter klinisk forsøg med cannabis

  • (Foto: Google Street View)
(Foto: Google Street View)

Opdatering: Tidligere rapporterede franske medier, at der var tale om et smertestillende lægemiddel baseret på cannabis. Det tilbageviser det franske sundhedsministerium nu.

En er erklæret hjernedød, og fem er blevet indlagt efter et eksperimentelt klinisk forsøg med cannabis i Frankrig.

Men Kræftens Bekæmpelse kan ud fra de nuværende oplysninger ikke registrere det pågældende kliniske forsøg eller studie i de store internationale databaser.

- Det er et nyt stof lavet af et eller andet europæisk foretagende, og sådan nogle studier kan jeg ikke finde i hverken den amerikanske eller europæiske database, siger lægefaglig redaktør hos Kræftens Bekæmpelse Jens Oluf Bruun Pedersen.

Men han fortæller, at forsøget gik ud på at smertelindre kræftpatienter med et nyt præparat.

- Det er rigtig svært at sige, om sådan noget kunne finde sted i Danmark, når vi ikke lige kender detaljerne. Selvfølgelig kan man lave eksperimentelle studier, men hvorvidt det franske studie kunne finde sted i Danmark, det kan jeg ikke svare på, fordi jeg ikke kender detaljerne, fortsætter han.

Forsøg gik galt: Mand erklæret hjernedød

Den franske tv-kanal TF1 rapporterer, at der er tale om et klinisk forsøg på et privat laboratorium i Rennes i Bretagne i det nordvestlige Frankrig, som blev foretaget i denne uge.

Her har man angiveligt udført tests på frivillige patienter.

Hvor ligger Kræftens Bekæmpelse i spørgsmålet om at behandle kræft med cannabis?

- Der er ikke noget, der til dato tyder på, at cannabis kan helbrede kræft. Der er undersøgelser i gang, hvor man prøver at se, om det kan påvirke kræftsygdomme.

- Men der er i dag ikke noget, der tyder på, at man kan behandle kræft med cannabis. Det kan være det kommer, vi har ikke dokumentationen endnu, siger Jens Oluf Bruun Pedersen.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
To råd efterlyser nye medlemmer
A-kandidat: Flere kurser til folkeskolelærerne
Mini-skilift forsinket
Håndbold-GM for drenge er fløjtet i gang
Tilskadekommet sømand evakueret ved Tasiilaq
Kim Kielsen til royal middag
sermitsiaq.ag