Samfund

Læger blæser på advarsler: Udskriver rekordmange piller

Danskernes forbrug af kolesterol-medicin fortsætter med at stige

De seneste år har eksperter gang på gang advaret landets læger om, at alt for mange patienter unødigt er i behandling med kolesterolsænkende, men det har dog langtfra stoppet udskrivningerne.

De nyeste tal fra Sundhedsstyrelsen afslører, at forbruget af medicinen er steget fra 199.459.690 doser i de tre første kvartaler af 2014 til 216.239.091 doser i de første tre kvartaler af 2015. Det svarer til en stigning på 16.779.401 doser.

Men med det høje forbrug kan bivirkninger som sukkersyge, grå stær, muskel-smerter og leverskader også følge med. Og virkningen af medicinen er ofte udokumenteret for mange af de over 600.000 danskere, der er i behandling med den.

Det fortæller Thor Grønlykke, som er speciallæge i klinisk farmakologi.

- Det er i størrelsesordenen hundredtusinder, der får medicinen uden at have behov for det. Det stigende forbrug er bekymrende, da alt tyder på, at det er på et ikke dokumenteret grundlag, at folk bliver behandlet, siger han.

NY piller Vagthund Lægerne sætter pillerekord: Sådan kan du sænke dit kolesteroltal  

Marginal effekt

Ifølge behandlingsvejledningen skal en læge udskrive kolesterolsænkende medicin, hvis patienten har en hjerte-kar-sygdom. Men for hjerteraske danskere er et for højt kolesteroltal ikke nok til, at man skal have medicin.

En undersøgelse fra det tidligere Institut for Rationel Farmakoterapi (IRF) viste, at 39 procent af de danskere, som i 2009 tog kolesterolmedicin, sandsynligvis hørte til denne patientgruppe og derfor slet ikke havde brug for pillerne.

- I bedste tilfælde vil der være en for marginal (lille, red.) gevinst til, at det er rimeligt at få medicinen, og i værste tilfælde er der slet ikke nogen effekt, men kun bivirkninger, siger Thor Grønlykke.

- Men hvorfor bliver forbruget ved med at stige? Stopper det aldrig?

- Sagen i en nøddeskal er, at hjertepatienter (hjerte-kar-syge, red.) har rigtig god effekt af medicinen, men det er meget tvivlsomt, om der er andre, der har effekt af det, siger Thor Grønlykke.

Kritik af forskning

Han forklarer, at der er nogle studier, der viser positiv effekt af medicinen, som er blevet kritiseret enormt for deres metoder og deres rapportering. Og de anbefalinger, som giver kolesterolmedicin forebyggende til store grupper, bliver ofte lavet af forskere, der får støtte og betaling fra medicinalindustrien.

- Det er hjertelæger, men i høj grad praktiserende læger, der udskriver medicinen. Men den enkelte praktiserende læge gør det jo på baggrund af anbefalinger fra hjertelæger til en vis grad, og læger med speciale i diabetes, og selvfølgelig lægernes eget selskab.

- Og det er meget svært for de praktiserende læger at skulle navigere i det felt, fordi de jo ikke har tid til at sætte sig ned og læse de videnskabelige undersøgelser. Det er jo det, vi andre er der for, siger Thor Grønlykke.

NY piller Vagthund Lægerne sætter pillerekord: Sådan kan du sænke dit kolesteroltal

Lægemiddelindustriforeningen: Læger og industri skal arbejde sammen

Ekstra Bladet har forelagt kritikken fra Thor Grønlykke om det høje forbrug af kolesterolsænkende medicin blandt danskerne for Lægemiddelindustriforeningens (LIF) cheføkonom, Jørgen Clausen.

Er det ikke vigtigt, at industrien – i stedet for at tænke på at tjene penge – erkender, at man har et ansvar for, at de folk, der ikke har behov for medicinen, ikke får den?

- Jeg vil nu snarere sige, at lige præcis den vurdering af, hvem der har et behov, det er jo et spørgsmål mellem patienten og den enkelte læge. Jeg har da svært ved at forestille mig, at man sætter nogen i gang med en behandling, hvor lægen ikke skønner, at der er et fagligt behov, siger Jørgen Clausen.

Anbefalingerne, som ligger til grund for at give kolesterolmedicin forebyggende, bliver ifølge Grønlykke ofte lavet af forskere, der får støtte og betaling fra medicinalindustrien. Som så anbefaler den videre til praktiserende læger?

- Jo, og det er jo den velkendte problemstilling. At der er nogen, der miskrediterer lige præcis de der forhold; at retningslinjer osv. bliver udarbejdet af nogen, som har haft en tilknytning til industrien. Og det kan vel altid diskuteres, i hvilken udstrækning det har noget på sig. Men man skal ikke glemme, at det er de faglige eksperter/de videnskabelige selskaber, der udarbejder retningslinjerne.

Der er vel en vis inhabilitet i det? Det er jo ifølge den her speciallæge derfor, at der er så mange, der får medicinen uden at have behov for det?

- Det er jo der, hvor jeg fører den tilbage til lægen og den beslutning, han træffer omkring at sætte patienten i gang med kolesterolsænkende medicin.

- Afhængig af, hvilken tro man har på de ting, så mener jeg ikke, at man kan komme uden om, at læger og industri bliver nødt til at arbejde sammen for at udvikle ny medicin, siger Jørgen Clausen.

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere