Landsret bremser Godhavnsdrenges kamp for undskyldning

Dom i Østre Landsret stopper Godhavnsdrengenes kamp i retssystemet. Socialdemokraterne vil give undskyldning

  • Poul Erik Rasmussen (t.v.) repræsenterer 170 medlemmer af Foreningen Godhavnsdrengene. Her ses han med Arne Roel Jørgensen, som også blev mishandlet på børnehjemmet. (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)
Poul Erik Rasmussen (t.v.) repræsenterer 170 medlemmer af Foreningen Godhavnsdrengene. Her ses han med Arne Roel Jørgensen, som også blev mishandlet på børnehjemmet. (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)

I slutningen af denne eller i starten af næste uge vil Socialdemokraterne fremlægge et beslutningsforslag om en faglig udredning af Godhavnsdrengene og andre udsatte grupper, som blev udsat for overgreb på statslige institutioner i årtierne efter Anden Verdenskrig.

Det oplyser partiets socialordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil, til Ritzau, efter at Østre Landsret med en dom har bremset Godhavnsdrengens kamp i retssystemet for at få oprejsning for deres ødelagte barndom på børnehjemmet Godhavn i 1960'erne.

Se også: Godhavnsdrenge kæmper videre i landsretten

I en dom 11. december henviser landsretten til en lovændring, som med tilbagevirkende kraft afskærer Godhavnsdrengene fra at anke Københavns Byrets dom fra april 2015.

Byretten frifandt Socialministeriet som statens repræsentant, fordi Godhavnsdrengenes sag var forældet. Byretten tog ikke stilling til et eventuelt erstatningsansvar, og Godhavnsdrengene ankede for at opnå en såkaldt realitetsbehandling.

De stævnede i april 2014 Socialministeriet med krav om undskyldning og symbolsk erstatning på én krone. Dertil kom 10.000 kroner, som var forudsætning for at anlægge sagen.

Et udateret billede fra børnehjemmet Godhavn, hvor adskillige unge blev mishandlet. (Polfoto) Et udateret billede fra børnehjemmet Godhavn, hvor adskillige unge blev mishandlet. (Polfoto)

Efterfølgende blev beløbsgrænsen for at anke uden tilladelse fordoblet til 20.000 kroner.

- Hvordan kunne vi gætte det. Afgørelsen strider mod princippet om ikke at lovgive tilbagevirkende til ugunst for borgerne, siger advokat Bjørn Elmquist, som repræsenterer Godhavnsdrengene.

Se også: Godhavnsdreng får nej til at føre erstatningssag

Poul Erik Rasmussen repræsenterer 170 medlemmer af Foreningen Godhavnsdrengene. Mange af dem har lidt skibbrud i livet på grund af den fysiske og psykiske vold på børnehjemmet i Nordsjælland.

- Vi kan ikke klare et system, som laver loven om til sin egen fordel med tilbagevirkende kraft, siger Poul Erik Rasmussen.

Foreningen har tidligere sagt, at den vil prøve at få sagen for Højesteret, men det bliver nu næppe nødvendigt. Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, har tidligere bebudet, at partiet ville fremlægge beslutningsforslaget.

- Hun har lovet et beslutningsforslag. Hvis vi får en undskyldning, er der ingen grund til at fortsætte retssagen, siger Poul Erik Rasmussen.

Se også: Forarget: Sig undskyld til Godhavnsdrengene

Og nu bliver beslutningsforslaget altså fremlagt.

- Så håber jeg, at vi kan overbevise vores kolleger i Folketinget om, at en undskyldning er på sin plads, siger Pernille Rosenkrantz-Theil til Ritzau.

- Det er afgørende vigtigt, at staten indrømmer det, når den begår fejl. Og det er en stor del af det at læge sårene, at man får en undskyldning, fortsætter hun.

FAKTA: Sagen om Godhavnsdrengene

Østre Landsret har sat en stopper for Godhavnsdrengenes kamp for oprejsning for deres ødelagte barndom på børnehjemmet Godhavn i 1960'erne.

* Drengehjemmet Godhavn blev oprettet i 1893 i Tisvildeleje som selvejende institution.

* Det var typisk unge, der havde mistet deres forældre eller ikke kunne passe skolen, der blev anbragt på Godhavn.

* Efter dokumentarprogrammet "Drengehjemmet" i 2005 organiserede en række tidligere anbragte fra Godhavn sig i gruppen "Godhavnsdrengene".

* I 2009 bevilgede Socialministeriet 350.000 kroner til en uvildig undersøgelse af forholdene på en række danske børnehjem. Den blev offentliggjort i 2011 under navnet "Godhavnsrapporten".

* Rapporten fandt, at drengene blev udsat for en række overgreb, herunder seksuelle overgreb og medicinske forsøg.

* Herefter har Godhavnsdrengenes formand, Poul Erik Rasmussen, krævet Socialministeriet indstævnet ved byretten, som har afvist sagen som forældet.

* Godhavnsdrengene ankede sagen til landsretten med et symbolsk erstatningskrav på én krone.

* Dertil kom de 10.000 kroner, som det kostede at anke sagen uden tilladelse. I december afviste Østre Landsret anken, da prisen for at anke siden er forhøjet til 20.000 kroner.

* De søger nu om, at dommen fra 11. december bliver prøvet ved Højesteret.

* Socialdemokraterne har dog bebudet et beslutningsforslag i Folketinget om en faglig udredning af blandt andre Godhavnsdrengene. De skal have en officiel undskyldning og eventuelt mulighed for erstatning, har S-formand Mette Frederiksen sagt.

* Hvis det sker, vil Godhavnsdrengene ikke forsøge at komme videre med sagen i retssystemet.

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere