Samfund

Mens du sov: Nordlys over Danmark

Oliver Folkmann har været ude i natten for at tage billeder af et ganske særligt og sjældent vejrfænomen, der kunne opleves netop i nat

Sådan fik fotografen de flotte billeder i kassen
1/2
Næste »

Tirsdag aften og natten til onsdag kunne danskerne opleve Nordlys på aftenhimlen.

Det fortæller Oliver Folkmann, som har haft sit varme tøj på og alt sit fotogrej på nakken i Nordsjælland.

- Allerede tirsdag eftermiddag inden solnedgang begyndte der at tikke beskeder ind på min telefon - Nordlys på vej, skriver Oliver Folkmann i en mail til Ekstra Bladet.

Oliver Folkmann har over flere timer taget en lang række billeder af fænomenet, som næsten ikke kunne anes med det blotte øje. Til gengæld har han fanget nordlyset med sine objektiver, der kan trylle lidt.

Nordlys set fra Furesøens sydlige bred ved Kollekolle Kursuscenter klokken cirka 21 tirsdag aften. (Foto: Oliver Folkmann) Nordlys set fra Furesøens sydlige bred ved Kollekolle Kursuscenter klokken cirka 21 tirsdag aften. (Foto: Oliver Folkmann)
Sker kun få gange om året
Og Oliver Folkmanns observationer bekræftes af Michael Quaade, der er kommunikationskonsulent på Niels Bohr Instituttet i København, og som selv har en universitetsuddannelse i astronomi.

- Det kan opleves to-tre gange om året i Danmark. Grunden til, at man kan se det, er, at det er flot og stjerneklart vejr, siger han til Ekstra Bladet.

Michael Quaade har selv oplevet at se nordlys en enkelt gang fra Samsø.

Oliver Folkmann tog billeder ved Furesøen i tidsrummet mellem 20.30 og 22 tirsdag aften. (Foto: Oliver Folkmann) Oliver Folkmann tog billeder ved Furesøen i tidsrummet mellem 20.30 og 22 tirsdag aften. (Foto: Oliver Folkmann)
Det specielle nordlys, der i ordets bogstavelige forstand opleves ved at spejde mod nord, sker, når elektrisk ladede partikler fra solen strømmer ud i det omgivende rum som solvind. De store mængder partikler samler sig i jordens atmosfæres øverste lag, hvor de giver anledning til nordlys.

Optimale betingelser
For at kunne se det fra jorden - eksempelvis i Danmark eller længere mod nord, så kræver det naturligvis en skyfri himmel. Og også det var der de bedste betingelser for i løbet af i aftes og i nat, lyder det fra vagthavende meteorolog hos DMI, Lars Henriksen.

- Der har været skyfrit over hele landet. Så der har været superoptimale betingelser, siger Lars Henriksen til Ekstra Bladet.

Oliver Folkmann fortsatte med at skyde billeder helt til klokken 3.32 tidligt onsdag morgen. De fleste af billederne har han taget ved Furesøen, men det er også blevet til skud fra Smidstrup Strand i Nordsjælland.

Oliver Folkmann kunne kun lige ane nordlyset med det blotte øje, fordi månens skær var for kraftigt. Men hans kamera kunne fange nordlyset. (Foto: Oliver Folkmann) Oliver Folkmann kunne kun lige ane nordlyset med det blotte øje, fordi månens skær var for kraftigt. Men hans kamera kunne fange nordlyset. (Foto: Oliver Folkmann)
- Jeg håber, at I vil bringe mine billeder på Ekstra Bladets webside, skriver Oliver Folkmann, som det ikke lykkedes at træffe tidligt onsdag.

Men mon ikke også at han nu har behov for et hvil til et godt stykke op ad formiddagen?

Her ses nordlys - godt nok af ældre dato - da det blev observeret fra Silkeborg (Video: Niels Bohr Institutet/Jesper Grønne)

Nordlys

Nordlysets oprindelse er på Solen, hvor en høj forekomst af solpletter er tegn på, at der kan ske en voldsom udsendelse af stof. De energirige, elektrisk ladede partikler fra Solen strømmer ud i det omgivende rum som solvind og tager en del af Solens magnetfelt med sig. Jordens magnetfelt skærmer Jorden, så partiklerne i solvinden ikke når ned til overfladen. De store mængder af elektroner og protoner samler sig i atmosfærens øverste lag, hvor de giver anledning til nordlys.

Nordlyset dannes ved vekselvirkning mellem solvindens energirige partikler og atomerne i de øverste lag af Jordens atmosfære. Partiklerne, især elektroner, anslår eller exciterer atomerne, når de støder sammen med dem. Ved excitationsprocessen tilføjes de yderste elektroner i atomet energi, så de hæves til et højere energiniveau i forhold til grundtilstanden. Efter en vis tid, der afhænger af, hvilket stof der er tale om, falder elektronen tilbage til sin oprindelige tilstand og afgiver energien i form af en foton. Fotonens bølgelængde og hermed dens farve afhænger af energien.
Den udsendelse af fotoner, der danner nordlyset, kommer fra ioniserede kvælstofatomer, der indfanger en elektron, eller fra ilt- eller kvælstofatomer, hvor en elektron henfalder fra en anslået tilstand til grundtilstanden. Nordlysets farve afhænger af, hvilke gasser, der findes i atmosfæren, elektronernes tilstand i atomerne og energien i solvindspartiklerne.
Den grønne farve stammer fra atomar ilt, der henfalder efter knap et sekund, mens den røde er fra molekylær ilt, der henfalder efter et par minutter. Kvælstof udsender blåt lys, når det ioniserede atom indfanger en elektron og purpurrødt, når elektronen falder tilbage til grundtilstanden fra en anslået tilstand.
I atmosfærens allerøverste tynde lag er sammenstød sjældne. Derfor er der tid til, at de langsomme henfald, der giver rødt lys, kan nå at finde sted. Samtidigt udgør ilt en forholdsvis større brøkdel af atmosfæren i de øverste lag. Længere nede er atmosfæren tættere og sammenstød derfor hyppigere. Her når de røde henfald ikke at finde sted, før energien tabes ved sammenstød.

Dette er årsagen til, at nordlysets farve varierer med højden. I de øverste lag lyser iltatomerne rødt, længere nede grønt sammen med det blå og purpurrøde lys fra kvælstof Endnu længere nede sker sammenstødene så ofte at der ikke engang er tid til, at de grønne henfald kan nå at ske, så her dominerer kvælstoflysets blå/purpur farver.

Kilde: Niels Bohr Instituttets fysikleksikon

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere