Myte var sand: Simon og vennerne fandt 400 år gammel skat

Fire mænd gjorde et usædvanligt fund i Tjørring

  • Her ses en del af skatten (Foto: Martin Olesen)
Her ses en del af skatten (Foto: Martin Olesen)

Man skal ikke tro på alle de historier, man hører, men fire mænd fra Midtjylland gjorde klogt i at lytte til en vandrehistorie fra en ældre dame.

De har nemlig mellem jul og nytår fundet en gammel sølvskat, som består af omkring 50 mønter. Det skriver TV Midtvest.

Den ældre kvinde fortalte en af gutterne, Bjørn Sørensen, at en gammel myte hævdede, at der ved et dige på en mark ved Tjørring lå en sølvskat begravet.

Den var ikke lige præcis der - men 200 meter længere henne slog metaldetektoren pludselig ud. For en af de andre skattejægere, Simon Bay Kristensen, var det hans debut med en detektor, og han er ellevild.

- Det gamle sagn talte sandt, og det er jo helt utroligt, at sådan en vandrehistorie kan overleve så længe og så passe, siger Simon Bay Kristensen til Ekstra Bladet.

Næsten et kilo
Ifølge TV Midtvest vejer sølvskatten 850 gram og er formentlig fra perioden 1586 til 1656. Museumsinspektør Martin Olesen fra Museum Midtjylland er således meget begejstret for drengenes fund.

- Det er et sindssygt godt fund at slutte året med, siger han til TV Midtvest.

Museumsinspektøren mener, at folk dengang for 400 år siden havde gravet deres værdier ned for at gemme dem for svenskerne.

Hvad mønterne er værd, vides endnu ikke med sikkerhed. Det er nu heller ikke udsigten til en økonomisk gevinst, der har lokket Simon Bay Kristensen ud med sin metaldetektor.

- Nej, slet ikke. Det er bare super fedt at få lov til at være med til at finde sådan et stykke dansk kulturarv. Så kan andre danskere forhåbentligt få glæde af det og se det på museum, siger han.

Ferrari og Audi 4
Ifølge museumsinspektøren er det svært at gisne om, hvor meget mønterne er værd. Der er dog ingen tvivl om, at det er et godt fund, forklarer han illustreret ved hjælp af biler.

- Altså det er ikke en Ferrari vi har gravet op, det er måske en Audi A4'er, men inden vi er færdige kan det nærme sig en Ferrari, siger Martin Olesen til Ekstra Bladet.

De fire mænd Bjørn Christian Sørensen, Heinrich Olesen, Lars Hebsgaard og Simon Bay Kristensen skal sammen med Museum Midtjylland i gang med at grave i området for at være sikker på, at der ikke er gået nogle mønter tabt.

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere