Novo-firma i dobbeltrolle: Rådgav både staten og sharia-sheik

Eksperter kritiserer Novo Nordisks datterselskab i vaccinesalg

  • Novo-selskabet NNE har både rådgivet Statens Serum Institut (SSI) og den saudiarabiske sheik, der tidligere i år overtog SSI's vaccine-produktion. Den dobbeltrolle kritiserer flere eksperter. Privatfoto
Novo-selskabet NNE har både rådgivet Statens Serum Institut (SSI) og den saudiarabiske sheik, der tidligere i år overtog SSI's vaccine-produktion. Den dobbeltrolle kritiserer flere eksperter. Privatfoto

Ved du noget, eller har du tip? Send en sms til 1224 (alm. takst) eller send en mail til 1224@eb.dk

Novo Nordisks ingeniørvirksomhed NNE har spillet en dybt problematisk rolle i forbindelse med salget af statens vaccinefabrik sidste år, vurderer flere eksperter.

Da saudiarabiske sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih skulle erhverve vaccineproduktionen på Statens Serum Institut (SSI) hyrede han således NNE som rådgiver i forbindelse med købet.

abdulaziz-al-jomaih Vagthund Se hemmelighederne: Skjult rapport afslører rabat til Sharia-sheiken

Selv samme Novo-selskab havde i tiden før og under købet i 2015 og 2016 ifølge en aktindsigt, som Ekstra Bladet har søgt, løst 23 opgaver for Statens Serum Institut til en værdi af 123,1 millioner kroner og derigennem fået et indgående kendskab til den statslige vaccinefabrik.

Se også: Sharia-sheik køber statens vaccinefabrik

Og det er kritisabelt, påpeger tre professorer.

NNE er nemlig som konsulenter for SSI underlagt tavshedspligt. Blandt andet fremgår det af SSI’s retningslinjer om brug af eksterne konsulentfirmaer, at:

'Enhver information som har karakter af personhenførbar, forskningsmæssig, teknisk, produktionsmæssig, fremstillingsmæssig, finansiel, kommerciel eller anden fortrolig karakter, som Konsulentfirmaet opnår adgang til (...) er inkluderet som fortroligt materiale.'

I SSI's retningslinjer om fortrolighed står der også, at eksterne konsulenter skal have en skriftlig tilladelse, hvis man vil videregive fortrolige informationer til tredjepart. I følge Statens Serum Institut har NNE ikke fået en sådan tilladelse i forbindelse med rådgivningen af den saudiske køber.

sheikh-muhammad-taqi-usmani Vagthund Islamisk dynasti bag dansk børne-vaccine: Så rabiat er sheikens sharia-præst

Den danske stat har afhændet sin vaccine-produktion. Nu er den ejet af et saudiarabisk firma. Det ses ved indgang til Statens Serum Institut, hvor der nu også står AJ Vaccines på oversigtsskiltet. Foto: Linda Johansen Den danske stat har afhændet sin vaccine-produktion. Nu er den ejet af et saudiarabisk firma. Det ses ved indgang til Statens Serum Institut, hvor der nu også står AJ Vaccines på oversigtsskiltet. Foto: Linda Johansen

Erstatningsansvar
Professor Sten Schaumburg-Müller fra Juridisk Institut ved Syddansk Universitet, har gennemgået SSI’s kontrakter om tavshedspligt, og han vurderer, at NNE kan have brudt tavshedspligten ved at rådgive de saudiske købere:

- Det forekommer ret oplagt, at hvis man har underskrevet en sådan fortroligheds-aftale og senere har optrådt i en anden rolle, hvor man har videregivet fortrolige oplysninger til en mulig køber, så har man brudt den, siger han.

NNEs million-opgaver

NNE har tjent millioner ved at rådgive først SSI og så de saudiarabiske vaccine-købere.

Siden 2007 har NNE løst 23 opgaver til en værdi af 123,1 mio. skattekroner inkl. moms for det offentligt ejede Statens Serum Institut.

Langt hovedparten har været i forbindelse med vaccineproduktionen.

I årene 2007-2009 var NNE involveret i at bygge en vaccinefabrik (MPP), og fra 2010 til 2012 hjalp NNE med at etablere nyt udstyr i vaccineproduktionen.

I årene fra 2014 og frem til 2016, hvor salgsprocessen af vaccineproduktionen stod på, og NNE rådgav de saudiske købere, har NNE haft 17 konsulentopgaver for SSI. Blandt andet med udbedring af produktionsfejl og mangler på f.eks. tuberkulose-vaccineproduktionen (BCG) og med kvalitetssikring.

Tak for hjælpen
I forbindelse med købet af statens vaccineproduktion, udsendte Dr. Tabassum Khan, der er administrerende direktør for saudiernes selskab AJ Pharma Holding, følgende pressemeddelelse, hvor han lister de rådgiverne op, som der er gjort brug af i købsprocessen:

'Vi er imponerede over den vaccineportefølje og produktionskompetence, som SSI har opbygget igennem årene, samt over instituttets historik og positionering indenfor sundhedssektoren på tværs af landegrænser. I fortsættelse af vores analyse og med hjælp fra vores rådgivere, herunder NNE Pharmaplan, Bech-Bruun og KPMG, forudser vi et betydeligt vækstpotentiale foruden samarbejdsmuligheder og forretningssynergier.'

I SSI's kontakter fremgår det også, at et brud på tavshedspligten kan medføre erstatningsansvar. Som Ekstra Bladet tidligere har skrevet, så blev den statslige vaccineproduktion vurderet til at have en markedsværdi på 285 millioner kroner, men de saudiske købere og deres rådgivere fik forhandlet prisen ned til 15 millioner.

- Jeg synes, at der foreligger et erstatningsansvars-grundlag her. Det kræver, for at kunne gøre et krav gældende mod konsulentfirmaet, at staten som sælger skal kunne påvise, at der foreligger et tab. Og der er jo ting i den her sag, der tyder på, at der er blevet solgt for billigt, siger han.

Uetisk dobbeltrolle
Flemming Poulfelt, professor ved Institut for Ledelse, Politik og Filosofi på CBS, mener, at NNE burde have afholdt sig fra at rådgive den saudiske køber:

- NNE har været lige tæt nok på begge sider. Det er almindelig, god skik inden for rådgivning at holde tingene adskilt, og når man har været meget involveret i en virksomhed, så skal man ikke sidde sammen med en potentiel køber dagen efter som rådgiver for denne.

- Og det er jo med til at rejse spørgsmålet om, hvordan køberen kunne få prisen så langt ned under vurderingen, siger han.

Se også: Solgte til sharia-sheik: Nu er statens vaccinefabrik i skattely 

Samme holdning har professor i offentlig organisation og ledelse ved Syddansk Universitet Kurt Klaudi Klausen.

- Det lyder som en uetisk dobbeltrolle. NNE har haft adgang til privilegeret information som følge af det lange samarbejde med Serum Instituttet, som de kan bruge i deres rådgivning af køberne.

- Når man sælger oplysninger videre på den måde, så er det i mine øje moralsk forkasteligt, siger han.

abdulaziz-al-jomaih Samfund - 15. mar. 2017 OVERBLIK: Sådan forkæler Danmark sharia-sheiken

NNE er en del af Novo Nordisk-familien. Foto: Polfoto NNE er en del af Novo Nordisk-familien. Foto: Polfoto

Ikke problematisk
Ekstra Bladet har konfronteret NNE med dobbeltrollen, firmaet har haft i salgsprocessen, og om de kan garantere, at NNE ikke har givet fortrolige oplysninger videre til sheikens underfirma, AJ Biologics, der købte statens vaccineenhed.

NNE bekræfter dobbeltrollen i et skriftligt svar fra kommunikationsdirektør Louise Krarup, men mener ikke, det er problematisk:

'Det er korrekt, at vi har været rådgiver for AJ Biologics, og at vi igennem en årrække har udført ingeniørarbejde for SSI. Vi er dog uenige i det synspunkt, at det skulle være problematisk, da det udførte arbejde har været kendt af alle parter, da arbejdet ikke været af en sådan karakter, at det har medført nogen interessekonflikt, og da alle fortroligheds-klausuler er overholdt.'

Se også: Sharia-sheik købte for 15 mio: Staten brugte 30 mio. kr. på at finde ham

'I en så specialiseret branche som vores er det ikke usædvanligt, at vi skal håndtere disse hensyn i forskellige sammenhænge, og vi har derfor strenge regler og procedurer for håndtering af fortrolig information. Ud over at vores medarbejdere skriver under på en fortrolighedserklæring i forbindelse med deres ansættelse, er de uddannet i og vant til at håndtere fortrolige oplysninger, så de for eksempel ikke videregives mellem konkurrerende virksomheder.'

'Ingen af de medarbejdere, som var involveret i arbejdet for AJ Biologics, har udført opgaver for SSI i vores navn siden 2012. Derudover blev der konkret og i samarbejde med SSI taget yderligere forholdsregler i form af en skærpet, såkaldt 'Ring Fencing'-procedure, der indebar en fuldstændig adskillelse af de personer, der arbejdede for de to kunder.'

NNE-konsulent fik direktørpost
Det var dog ikke kun den saudiarabiske sheik, der gjorde et særdeles godt køb, da han erhvervede statens vaccinefabrik.

For Klaus Hermansen, tidligere seniorpartner hos NNE, endte købet også med en lukrativ sidegevinst. Klaus Hermansen var ansat i NNE fra 2007 og frem til marts 2016, nogle måneder før købet blev meldt ud.

Ifølge en artikel i Weekendavisen var Klaus Hermansen med til at rådgive det saudiarabiske firma i hele købsprocessen, og da saudierne officielt overtog vaccineproduktionen i januar i år under navnet AJ Vaccines, blev Klaus Hermansen indsat som direktør.

Se også: Først røg Dong: Corydon bag salg af vaccinefabrik

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra Klaus Hermansen om hans rolle på begge sider af bordet, men han er ikke vendt tilbage på henvendelsen.

NNE skriver dog til Ekstra Bladet om deres tidligere medarbejder:

'I forhold til Klaus Hermansen kan vi ikke udtale os om konkrete personalesager. Generelt er det sådan, at da mange af vores medarbejdere er eksperter inden for specifikke tekniske områder af farmaceutisk produktion, der er vores speciale, er det ikke usædvanligt, at disse medarbejdere på et tidspunkt i deres karriere får ansættelse hos produktionsvirksomheder, som også er vores kunder.'

abdulaziz-al-jomaih Dansk politik - 13. mar. 2017 Hemmelige dokumenter afslører: Sharia-sheik fik 270 mio. kr. i rabat 

Klaus Hermansen (længst til højre) er tidligere senior-partner i NNE. I dag sidder han som direktør i AJ Vaccines. Her ses han sammen med Mads Melbye (tv.), der er direktør for Statens Serum Institut samt sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih og Dr. Tabassum Khan fra AJ Pharma Holding. Foto: PR-foto Klaus Hermansen (længst til højre) er tidligere senior-partner i NNE. I dag sidder han som direktør i AJ Vaccines. Her ses han sammen med Mads Melbye (tv.), der er direktør for Statens Serum Institut samt sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih og Dr. Tabassum Khan fra AJ Pharma Holding. Foto: PR-foto

Vaccine-sagen

I september 2012 beslutter regeringens økonomiudvalg med tidligere finansminister Bjarne Corydon (S) i spidsen at iværksætte en analyse med henblik på et salg af vaccineproduktionen på Statens Serum Institut.

I juni 2013 anbefaler konsulenthuset PwC et frasalg af vaccineproduktionen, og værdiansætter den til  op mod 285 mio. kroner.

I foråret 2014 beslutter regeringens økonomiudvalg at sætte vaccineproduktionen til salg. Det sker på baggrund af en anbefaling fra en arbejdsgruppe ledet af afdelingschef i finansministeriet Peter Brixen, der også var involveret i statens salg af DONG.

Valget af den saudiarabiske køber, Aljomaih Group, i 2016 er blevet støttet af et bredt politisk flertal. Prisen er 15 mio. kr.

Kun SF, Enhedslisten og Alternativet står uden for aftalen om at sælge.

I forbindelse med salget til 15 millioner kroner har den danske stat i de kommende 30 måneder forpligtet sig til at købe vacciner til børnevaccinations-programmet fra Aljomaih Groups datterselskab, AJ Vaccines, som nu står for vaccine-produktion på Statens Serum Instituts grund på Amager.

Ekstra Bladet har blandt andet afsløret, at fortrolige dokumenter fra de amerikanske myndigheder viser, at Aljomaih-gruppen via deres bank, Arcapita, har givet donationer til Det Muslimske Broderskab, som i flere lande er på terrorlisten.

Ekstra Bladet har også afsløret, at Aljomaihs nyoprettede danske selskab, AJ Vaccines, ultimativt er ejet af selskabet AJ Pharma Limited, der er registreret i det caribiske sol- og skatteparadis Cayman Islands.

Efter Ekstra Bladets afsløringer har Enhedslisten kaldt sundhedsministeren i samråd om sagen.

Læs resten af artiklerne i serien her:

Sharia-sheik køber statens vaccinefabrik 

Eksperter efter vaccinesalg til saudier: Frygter for sikkerheden

Islamisk dynasti bag dansk børne-vaccine: Så rabiat er sheikens sharia-præst

Solgte til saudiarabere: Nu skal minister forklare sig

Sharia-sheik gav 15 mio. for statens vaccinefabrik: Fejrer røverkøb med gallafest 

Joachim B. sagde ja til sharia-sheik

Solgte til sharia-sheik: Nu er statens vaccinefabrik i skattely 

Brugte 30 mio på at finde sharia-sheiken 

Sådan reddede politikerne vaccine-fabrik: Tog penge fra psykisk syge

Staten giver vild rabat: Sharia-sheiken sparer mindst 88 mio. kr. i husleje

Pengene vælter ud: Svinedyr rapport anbefalede vaccine-salg

Først røg Dong: Corydon bag salg af vaccinefabrik

DF'er klager over ministre i vaccine-sag: 'De vasker hænder'

Sundhedsminister erkender: Kendte ikke til sharia-sheikens rabiate præst

Hemmelige dokumenter afslører: Sharia-sheik fik 270 mio. kr. i rabat 

Se hemmelighederne: Skjult rapport afslører rabat til Sharia-sheiken

Politiker om vaccine-salg: - Sindssyg dårlig handel 

Minister efter Ekstra Bladets vaccine-afsløringer: Kom og se hemmelig rapport

OVERBLIK: Sådan forkæler Danmark sharia-sheiken

Corydon og Elbæks aftale: Skabte underskud på vaccinefabrik 

Sharia-sheik bød 120 mio. kr. for vaccine-fabrik - Fik den for 15 mio. kr

Nu skal minister grilles for vaccinesalg til sharia-sheik

Vaccine-salg: Ingen analyse af fremtidens forsyningssikkerhed

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere