Samfund

Nye indvandrer-tal: Hver fjerde begår lovbrud

Indvandrere fra Mellemøsten og Afrika er de mest kriminelle, viser nye tal

  • (Polfoto)
(Polfoto)

Unge mænd med ikke-vestlig baggrund tegner sig for en uforholdsmæssig stor andel af kriminaliteten i Danmark, viser en ny rapport fra Danmarks Statistik.

Her fremgår det, at 27 procent af mandlige efterkommer fra et ikke-vestligt land i alderen 20-24 år er blevet kendt skyldig i en lovovertrædelse i 2013.

Dermed begår denne gruppe nydanskere markant mere kriminalitet end både efterkommere fra vestlige lande og danskere i samme aldersgruppe.

For efterkommere fra vestlige lande er den tilsvarende andel på 13 procent og for mænd med dansk oprindelse 11 procent.

Tallene dækker både overtrædelse af færdselsloven, straffeloven samt særloven, der blandt andet omfatter brud på våbenloven.

For aldersgruppen 25-29 år er tallet en smule faldende, da 22 procent af efterkommere fra ikke-vestlige lande blev kendt skyldige i lovbrud. Tallet var knap otte procent for både efterkommere fra vestlige lande og danskere.

Ifølge rapporten stammer de mest kriminelle indvandrere fra Mellemøsten og Afrika.

– Der er meget stor spredning blandt de ikke-vestlige lande, hvor du har Libanon, der ligger i top med indeks 254 og Kina, der ligger i bunden med indeks 44, forklarer chefkonsulent i Danmarks Statistik, Lisbeth Laursen til Ekstra Bladet.

Især indvandrere med rødder i Libanon, Jugoslavien, Tyrkiet, Marokko og Somalia har bidraget til domstolenes travlhed. I 2013 blev mænd fra disse grupper dømt cirka dobbelt som ofte som gennemsnittet.

I alt er 124.122 mænd - indvandrere, efterkommere og danskere - i alderen 15-79 år blevet kendt skyldige i en strafferetlig afgørelse i 2013.

Forskningschef i Justitsministeriet Britta Kyvsgaard siger til Ekstra Bladet, at årsagen til indvandrer-kriminaliteten skal findes i en række sociale og økonomiske forhold.

– Nye oplysninger viser, at indvandrere klarer sig dårligere i skolen og har en lavere beskæftigelsesgrad. Det kan medvirke til, at der bliver begået mere kriminalitet, siger Britta Kyvsgaard og peger desuden på risikoen ved ghettoisering.

– Vi ved blandt andet fra amerikansk forskning, at det er med til at fremme kriminalitet, hvis mange indvandrere bor i det samme udsatte boligområde. Det kan have en negativ afsmitning på kriminaliteten, siger hun.

I statistikken er der dog et lyspunkt.

– Vi har set, at ungdoms-kriminaliteten er faldet blandt danske børn (aldersgruppen 15-19 år, red.), og det gælder også for de yngste indvandrere, siger Britta Kyvsgaard, der håber, at den positive tendens fortsætter.

Andre konklusioner fra rapporten Indvandrere i Danmark:

Ikke-vestlige efterkommere får lavere karakterer i folkeskolen: Drenge og piger med dansk oprindelse får højere karakterer ved folkeskolens afgangsprøver end indvandrere og efterkommere. De seneste fem år har karakter-gennemsnittet været på 6,4 for drenge med dansk oprindelse og 7,0 for pigerne. For ikke-vestlige efterkommere er karakter-gennemsnittet 5,0 for drengene og 5,4 for pigerne.

Også efterkommernes børn får lavere karakterer: Ved folkeskolens afgangsprøve i 2013 var karakter-gennemsnittet for ikke-vestlige efterkommeres børn lige så lavt som de ikke-vestlige efterkommeres. Deres karaktergennemsnit var 5,3 for drengene og 5,8 for pigerne.

Børn af vietnamesiske indvandrere får de højeste karakterer blandt ikke-vestlige efterkommere: Med en gennemsnitlig karakter på 6,6 for drengene og 7,1 for pigerne får eleverne med vietnamesisk-oprindelse højere karakterer end elever med dansk oprindelse. På de følgende pladser i gruppen, som består af i alt 12 nationaliteter, kommer efterkommere af indvandrere fra Sri Lanka, Iran og Bosnien-Hercegovina.

Krisen har særligt ramt ikke-vestlige indvandrere og efterkommere:Indvandrere og efterkommere er i mindre grad i beskæftigelse end personer med dansk oprindelse. Det gælder særligt de ikke-vestlige indvandrere, hvis underbeskæftigelse kan opgøres til 38 procent. Det betyder, at deres beskæftigelse er 38 procent lavere end for personer med dansk oprindelse, når der korrigeres for forskelle i alderssammensætning.

Ikke-vestlige indvandrere på offentlig forsørgelse stiger markant med alderen: Generelt er flere ikke-vestlige indvandrere på offentlig forsørgelse end folk med dansk oprindelse. Men særligt bemærkelsesværdigt er det, at antallet af ikke-vestlige indvandrere på offentlig forsørgelse stiger kraftigt med alderen. F.eks. er 65 pct. af de ikke-vestlige indvandrere i aldersgruppen 55-59 år på offentlig forsørgelse, mens det kun er tilfældet for 26 pct. af personerne med dansk oprindelse i samme aldersgruppe.

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere