Samfund

Nyt projekt: 36.000 nyfødte tilbydes hjerteskanning

Et nyt toårigt projekt med hjerteskanning af babyer skal hjælpe med at afsløre mindre hjertefejl

Børn, der kommer til verden på et af landets tre største fødesteder, vil fremover blive tilbudt en skanning af hjertet. Skanningen skal hjælpe med at opdage mindre hjertefejl hos de nyfødte. Det skriver Jyllands-Posten onsdag.

Det nye projekt med hjerteskanning varer de næste to år. Det er nyfødte på Rigshospitalet, Herlev-Gentofte Hospital eller Hvidovre-Amager Hospital, der får tilbuddet.

Skanningen skal afsløre små hjertefejl, som er svære at opdage ved graviditetsskanninger, hvor man normalt kan opdage de mest alvorlige hjertefejl.

- Med det nye projekt vil vi få større viden om, hvor udbredte de enkelte hjertesygdomme er, og hvilke sygdomme, der er tale om.

- Og samtidig kan vi sætte ind med opfølgning og forebyggende behandling hos de børn, som får påvist hjertesygdom, siger professor dr.med. Henning Bundgaard fra Hjertemedicinsk Klinik på Rigshospitalet til Jyllands-Posten.

Han er medinitiativtager på projektet, som også andre læger deltager i. Projektet er den største af sin slags, der bliver gennemført på en så stor gruppe af børn. I alt ventes 36.000 babyer fra de tre hospitaler at blive skannet de næste to år.

Projektet giver ifølge Henning Bundgaard en fantastisk og unik viden om de mange børn, som de også kan følge senere i livet.

Foruden resultaterne fra skanningerne har lægerne informationer om hvert barns forløb gennem graviditetsskanningerne og fødselsforløbet. Derudover bliver der efter fødslerne lavet en række blodprøveudtagelser fra blodet fra navlesnoren.

Hjertefejl er den mest almindelige medfødte sygdom, og årligt fødes 450 børn med en hjertefejl. Det kan for eksempel være små huller i hjertekamrene eller misdannede hjerteklapper.

Selve skanningen er ufarlig og tager omkring ti minutter. Lægerne forventer, at stort set alle forældre vil tage imod tilbuddet om hjerteskanning af deres nyfødte børn.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Ordet eskimo er forbeholdt eskimoer
Kitesurfing på grønlandsk isbjerg
Ukendt antal udsatte i Danmark
Personlig udvikling på danske efterskoler
Grønlandshavet er verdens losseplads
Forskere marcherer i Kangerlussuaq
sermitsiaq.ag