Samfund

Politi: Forsvarets automat-riffel brugt ved terror-angreb

En automat-riffel af mærket M/95, som er forsvarets standardvåben, blev ifølge politiets sigtelse brugt ved terror-angrebet mod Krudttønden. Uvist, hvor gerningsvåben stammer fra

  • Her bliver terroristens våben båret ud fra en lejlighed på Nørrebro (Foto: Gisle Oddstad/VG).
Her bliver terroristens våben båret ud fra en lejlighed på Nørrebro (Foto: Gisle Oddstad/VG).
1/2
Næste »

Da en gerningsmand åbnede ild mod kulturhuset Krudttønden på Østerbro, så trykkede han på aftrækkeren på en M/95 automat-riffel ifølge politiets sigtelse mod to mistænkte medgerningsmænd.

Den samme type automat-riffel har været det danske forsvars standardvåben, siden det blev indført i 1995. Riflen M/95 er produceret i Canada på licens fra amerikanske Colt. Det vejer 3,2 kilo og kan skyde mellem 700-900 skud i minuttet.

Efter fingeren trykkede på aftrækkeren og sendte den ene kugle efter den anden ud af løbet på den meter-lange riffel blev den 55-årige filminstruktør Finn Nørgaard ramt i brystet. Finn døde og tre politibetjente såret af skud, før gerningsmanden stak af lørdag eftermiddag på Østerbro i København.

Mange har lagt blomster ved Krudttønden siden lørdag. Se det ovenfor

Politiet ønsker ikke at give oplysninger om, hvor drabsvåbnet stammer fra, men ifølge den tidligere jægersoldat, Thomas Rathsack er en M/95 automatriffel et utroligt svært våben at anskaffe.

- De flyder ikke bare på det sorte marked, Derfor undrer det mig meget, at det er en M/95, for det betyder, at den formentlig er stjålet fra forsvaret, fortæller Thomas Rathsack til Ekstra Bladet.

Se også: Dette kan være terroristens våben

Mandag morgen blev to unge mænd med indvandrerbaggrund sigtet for medvirken til to drab og fem drabsforsøg, fordi de ifølge politiet har hjulpet den 22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein med at anskaffe drabsvåbnet fra terrorangrebet.

De to unge mænd på 19 og 22 år er også sigtet for at hjælpe Omae med at skaffe automat-riflen af vejen. De nægter sig skyldige.

Ifølge Thomas Rathsack er det et effektivt, pålideligt og præcist våben, som Omar Abdel Hamid El-Hussein ifølge politiet benyttede, da han gik amok i kulturhuset Krudttønden i lørdags.

- Det er et kvalitetsprodukt, og hvis man er lidt fiks på fingrene, kan alle bruge det. Det er stort set bare at vende det den rigtige vej, afsikre og så skyde, siger den tidligere jægersoldat.

Se også: Terror: To sigtet for medvirken til drab

Selvom man ikke behøver at være trænet for at bruge en M/95, så har Thomas Rathsack tidligere udtalt til Ekstra Bladet, at der er grund til at tro, at Omar Abdel Hamid El-Hussein kan have modtaget en eller anden form for militær træning.

Det konkluderer han på baggrund af en lydfil, som er optaget under terrorangrebet mod Krudttønden, hvor det afsløres, at Omar Abdel Hamid El-Hussein benytter enkeltskud i stedet for fuldautomatisk.

- Kun amatører ville vælge at afgive ild i fulde, automatiske byger. Derfor er det nærliggende at tro, at gerningsmanden har modtaget en form for militær træning eller våbentræning i eksempelvis Syrien, siger Thomas Rathsack til Ekstra Bladet.

Enkeltskud er ifølge Thomas Rathsack meget mere præcist end fuldautomatisk.

- Folk, der er trænet i brugen af våben, vil aldrig skyde fuldautomatisk. Det er kun noget, man ser på film.

Se også: Mistænkt terrorist ligner en trænet ensom ulv

Politiet oplyser, at den 22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein brugte en pistol ved angrebet ved en synagoge i Krystalgade senere på aftenen. Det er uvist, hvilken pistol, der er tale om i angrebet, hvor en person døde, og to betjente blev såret.

FAKTA: Her er gerningsmandens våben

Våbnet, der blev brugt ved skyderiet ved Krudttønden, var et M95-gevær, der også bruges af det danske forsvar

Under mandagens grundlovsforhør, hvor to mænd blev varetægtsfængslet, kom det frem, at gerningsmandens våben ved skyderierne ved Krudttønden var et gevær M/95.

Det er stadig uvist, hvordan gerningsmanden kom i besiddelse af geværet. Man ved dog, at der under et røveri på Antvorskov Kaserne i 2009 blev stjålet 44 M/95-geværer.

Geværet har været brugt af det danske forsvar siden 1995 og har blandt andet været brugt i Afghanistan. I 2010 indførte forsvaret gevær M/10, der skulle afløse M/95.

Fakta om gevær M/95:

- Geværet er én meter langt og vejer 3,2 kilo.

- Geværet kan affyre 700-900 skud i minuttet.

- Geværet kan ramme på omkring 300-500 meters afstand, afhængigt af, hvor stort målet er, og hvor dygtig skytten er.

- Geværet er som standard udstyret med en sigtekikkert.

- Geværet er produceret af det canadiske firma Diemaco, der i dag er opkøbt af Colt.

- Geværet er en udvikling af M/16-geværet, som amerikanske soldater brugte i Vietnamkrigen.

- Danmarks indførelse af geværet i 1995 kom som en del af en udvikling i Nato, hvor man gik over til geværer, der bruger en mindre størrelse ammunition.

Kilder: dr.dk, forsvaret.dk, nationalmuseet.dk

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Mest læste i Nyheder
Hent flere