Samfund

Puk Damsgaard vinder Cavlingprisen

Modtageren af Cavlingprisen er Puk Damsgaard fra DR, der blandt andet vinder prisen for sine reportager fra Mellemøsten

Puk Damsgaard var glad for at modtage prisen for sin journalistisk (Video: Ritzau)

Det blev udenrigsjournalistikken og reportagen, der hædredes fredag ved uddelingen af Cavlingprisen på Nationalmuseet i København.

Modtageren er i år Puk Damsgård, forfatter og DR's korrespondent i Mellemøsten, der får prisen for sine reportager fra Mellemøsten og sin nyeste bog, "Ser du månen, Daniel".

- Jeg er stolt over og glad for, at det også er udenrigsjournalistikken, der hyldes i dag. Det er tiltrængt, lød det fra Puk Damsgård, da hun modtog prisen på scenen.

Prisen er på 25.000 kroner og Jørgen Rodes statuette af Henrik Cavling, som er den afdøde journalist og redaktør, prisen er opkaldt efter.

Puk Damsgård er 37 år og har siden sommeren 2011 været DR's korrespondent i Mellemøsten med base i Beirut og nu Kairo.

Hun er især kendt for sine indlevende krigsreportager fra borgerkrigen i Syrien, som hun også skriver om i sin første bog, "Hvor solen græder", der har toppet flere bestsellerlister.

Cavlingprisen vinder hun dog for sin seneste bog, "Ser du månen, Daniel", om den danske fotograf Daniel Rye, der sad som gidsel i 398 dage hos Islamisk Stat i Syrien.

Prisen er den mest prestigefyldte danske journalistpris og uddeles til en journalist eller en gruppe af journalister i samarbejde, der i særlig grad har udvist initiativ og talent i det foregående år.

I komitéen, der uddeler prisen, sidder Kirsten Pilgaard, (formand) fra Nordjyske Medier, Kaare Sørensen fra TV2, Ida Ebbensgaard fra DR, Lars Rugaard fra Rugaard og Hvidtfeldt samt Torben Møller fra DR.

Puk Damsgård var også nomineret til Cavlingprisen i 2012 for sit arbejde i Syrien.

50494942.jpg Samfund - 14. nov. 2015 Ekstra Bladets journalister hædret med pris

FAKTA: 10 års modtagere af Cavlingprisen

Her er de seneste 10 års modtagere af den fornemmeste pris i dansk journalistik, Cavlingprisen.

2015: Puk Damsgård, DR, for sine indsigtsfulde, modige og menneskelige reportager fra konfliktfyldte områder i Mellemøsten samt for bogen "Ser du månen, Daniel".

2014: Morten Pihl, Jyllands-Posten, for i serien "Lægernes store tag selv-bord" at afdække danske overlægers misbrug af forskningsmidler til private formål og den manglende kontrol med brugen af forskningsmidlerne.

2013: Jeppe Gaardboe, Frederik Brun Madsen, Søren Kristensen, Michael Klint og Steen Jensen, DR, for i en dokumentarserie at have afsløret, at skatterådgivere i veletablerede banker og virksomheder har vejledt ulovligt om brug af skattely.

2012: Asbjørn With, Nordjyske Medier, for i over 130 artikler at have kulegravet Rebild Kommunes svigt i sager om sexmisbrug, tvangsfjernelser og hjælp til handicappede.

2011: Ulrik Dahlin, Anton Geist, Information, for journalisternes flere end 100 artikler, hvori de har påvist, hvordan op mod 500 unge statsløse systematisk fik frataget deres ret til dansk statsborgerskab i strid med Danmarks internationale forpligtelser.

2010: Lars Nørgaard Pedersen, Asger Westh og fotograf Stine Larsen, Jyllands-Posten, for featureserien "Hjem fra krigen", der er et tankevækkende indblik i fysisk og psykisk lemlæstede soldaters tilværelse, efter at de er vendt hjem fra krig.

2009: Jesper Tynell, DR, for i radioprogrammet Orientering på P1 at dokumentere, hvordan tidligere beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) og hans ministerium brød loven, bestilte misvisende tal, slettede belastende dokumenter og vildledte Folketinget.

2008: Morten Frich, Morten Crone og Jesper Woldenhof samt fotojournalist Erik Refner, Berlingske Tidende, for i serien "Forbrydelsen" at have påvist store mangler i politireformen.

2007: Journalist Peter Øvig Knudsen for hans bøger om Blekingegadebanden.

2006: Olav Hergel og fotojournalist Miriam Dalsgaard, Politiken, for deres artikelserie fra asylcentret Kongelunden ved København om de forhold, som flygtninge - og især deres børn - lever under.

Kilde: Dansk Journalistforbund

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Slut for GOG
Partii Naleraq vil afskaffe personaleboligerne
Stine Bosse: Alle skal med
Tupaarnaq på vej til international berømmelse
Berømt schweizisk klatrer fundet død på Mount Everest
Forfatning om to til tre år
sermitsiaq.ag