Samfund

Rasende Totalkredit-kunder: Farvel til ferie, Legoland og 88.397 kr

Bidragssatserne stiger igen hos Totalkredit. Det koster tusindvis af kroner for kunderne, der nu siger stop

  • (Foto: Polfoto/privatfoto)
(Foto: Polfoto/privatfoto)
1/2
Næste »

 

Det er ikke mere end godt fire måneder siden, at Jesper Sommer og Grit Wessel fra Helsinge optog deres lån i Totalkredit.

Som tak har de nu fået en ekstraregning på omkring 8000 kr. om året.

– For os er det en ret stor stigning.

Se også: Folkeoprør mod gebyr-gribbe: Nu starter vi forhandlinger

Det er et kort lån uden afdrag, som vi har planlagt at have i tre år, så vi kan betale banklånet ud. Men nu bliver det pludselig omkring 25.000 kr. dyrere i ekstraomkostning, siger Jesper Sommer.

Som helt almindelig børnefamilie til tre børn har Jesper og Grit ikke andet end det almindelige forbrug at spare på.

Se også: Nykredit og Totalkredit hæver også kursfradraget

– Så det er jo noget med, at vi ikke kan tage til Legoland til sommer, og at vi må købe noget billig tøj og den slags ting. Som en almindelig familie nu gør, når den må spare.

Jesper er ikke mindre forarget, efter det er kommet frem, at de banker, der sælger Totalkredit-lån, får halvdelen af bidragsstigningen.

Se også: Stop gebyrgribbene

– Det kan godt gøre mig dobbelt harm.

Efter fire måneder som kunde i Totalkredit vil husejer Jesper Sommer skifte til et nyt selskab.
- Jeg føler mig rigtig dårlig behandlet som kunde. Jeg skifter realkreditselskab uanset om koster mig penge, siger han. (Privatfoto)
Efter fire måneder som kunde i Totalkredit vil husejer Jesper Sommer skifte til et nyt selskab. - Jeg føler mig rigtig dårlig behandlet som kunde. Jeg skifter realkreditselskab uanset om koster mig penge, siger han. (Privatfoto)  

Faktisk er Jesper og Grit så provokerede, at de har startet en hjemmeside, kollektivforhandling.dk.

Se også: Overgribben skifter mening: Nu får Nykredit-cheferne også gebyrsmæk

– Vi har stiftet hjemmesiden, fordi vi ikke synes, at sociale medier som Facebook er det rette sted at indtaste f.eks. cpr-numre eller oplysninger om gæld i ens bolig, siger Jesper Sommer.

Bankerne er blevet en kold verden

Merete Petersen fra Greve. (Foto: Linda Johansen) Merete Petersen fra Greve. (Foto: Linda Johansen)  

– Jeg har været tosset over det her i flere år. Det er jo ikke første gang, de gør det. Men man sidder jo låst fast, så jeg synes simpelt hen, at det er så sjofelt.

Merete Petersen fra Greve lægger ikke fingrene imellem, når hun skal beskrive, hvordan hun har oplevet at få beskeden fra Totalkredit om, at hende og hendes mands bidrag fra juli stiger med over 6000 kr. om året. Merete og Bjarne bliver ekstra hårdt ramt af bidragsstigningerne, fordi deres F3-lån er uden afdrag.

– Det er simpelt hen blevet så kold en verden. Der er ikke nogen bank, der vil hjælpe. De er så bange for, at de ikke får deres penge, selv om vi altid har betalt vores. Det er så horribelt, som bankerne opfører sig.

Se også: Kendismægler raser mod kreditgribbe: Usmageligt!

En årlig ekstraomkostning på over 6000 kr. er bestemt noget, Merete og Bjarne kan mærke i deres økonomi. De blev begge ramt af finanskrisen, hvor Merete var ansat i en udenlandsk bank, som ikke kunne stå krisen igennem, og hvor værdien af deres hus faldt drastisk.

Kører på pumperne

I dag er Bjarne på efterløn med et 15 timers job ved siden af, og Merete selv er projektansat.

– Vi har da kørt på pumperne længe. Blandt andet har vi måttet hæve nogle af vores pensionsordninger, for at vi hele tiden kan være ovenpå. Det har da ikke altid været let, siger Merete.

Se også: Stigning i bidragssatser eksploderet

Merete og Bjarne overvejer dog at tage kontakt til Arbejdernes Landsbank, der har tilbudt at refundere en del af den bidragsstigning, Totalkreditkunder har fået varslet. Både for nye og for eksisterende lån.

– Hvis de kan gøre noget, så siger jeg bare ’yes og thank you’. Men det er vist ikke på alle lån, så nu må vi se.

88.397 kroner på ti år

Poul Ørum. (Foto: Anders Brohus) Poul Ørum. (Foto: Anders Brohus)  

I november sidste år slog 39-årige Poul Ørum og hans kone til, da drømmehuset kom til salg i Esbjerg.

Tidligere har de selv hentet deres kreditforeningslån hjem hos Realkredit Danmark, men denne gang fik Sydbank parret overbevist om, at banken skulle formidle dem et lån hos Totalkredit.

Se også: BRF overvejer rabat til vrede Totalkredit-kunder

Derfor optog parret for blot tre måneder siden et afdragsfrit F3-lån på 2,5 millioner kroner. Dermed troede de egentlig, at deres økonomi lå i faste rammer de næste tre år.

Men for få dage siden fik de besked om bidragsstigningerne. Poul Ørum for direkte i blækhuset og skrev til sin rådgiver:

’Sikke en situation vi er endt i. Nu fik Sydbank endelig muligheden for at få os over som kunde hos Totalkredit, hvor vi tidligere selv har hjemtaget lånet hos Realkredit Danmark!

Blot til din info stiger vores ydelse pr. kvartal 2326,24 kroner, om året bliver det 9304,96 kroner. De næste 9,5 år svarer det til: 88.397,12 kroner.

Øverste chef i Nykredit, Michael Rasmussen. Foto: Mik Eskestad/Polfoto Øverste chef i Nykredit, Michael Rasmussen. Foto: Mik Eskestad/Polfoto

Uanstændigt

Vi vil simpelthen ikke finde os i det, og vi mener det er en uanstændig måde at opføre sig på. Vores nytegnede lån er ikke engang fire måneder gammelt.’

Over for Ekstra Bladet uddyber Poul Ørum:

– Vi venter nok med at bestille sommerferie, men det skal nok gå. Politikerne må simpelthen gribe ind; hvis Totalkredit får lov til det her, bliver det skruen uden ende. Så følger de andre med, og det rammer virkelig almindelige mennesker hårdt, siger han.

– Når Arbejdernes Landsbank åbner op for at kompensere, forventer jeg i særdeleshed også, at min egen bank laver et oplæg, som jeg kan mærke, ellers er jeg flyttet, siger han.

Nykredit: Vend mulighederne med rådgiverne

Nykredit ønsker fortsat ikke at stille op til interview med Ekstra Bladet. I stedet har Michael Rasmussen, selskabets øverste direktør, via sin presseafdeling sendt et samlet svar på den kritik, der folder sig ud over disse sider:

’Vi står over for omfattende lovkrav til, hvor stor vores polstring skal være. De kommende år er vores bedste vurdering, at vi skal finde 25 mia. kr. ekstra. Det bliver vi simpelthen nødt til at forholde os til som Danmarks største udlåner.’

’Enten kan vi hæve bidragssatserne og søge en børsnotering af Nykredit. Alternativt kan vi nedskalere.’

’Det vil betyde langt højere stigninger i bidragssatserne og dårligere lånemuligheder. Det vil ramme samfundet hårdt – især i landdistrikter. Det vil ramme små og mellemstore virksomheder. Og det vil ramme alle boligejere. Det ønsker vi ikke.’

’Vi ved godt, at de stigninger – særligt før skat – vi nu har meldt ud, kan mærkes. Det gælder særligt for de kunder, som har et F1 eller et F3-lån uden afdrag. Vi er nemlig pålagt af myndighederne at begrænse antallet af kunder, der har den type lån. Deres historier gør selvfølgeligt indtryk på os, men vi er tvunget til at handle, som vi gør.’

Ingen vindere

’Ingen vinder, hvis nogen skal sælge huset. Absolut ingen. Heller ikke Totalkredit. Derfor vil jeg også opfordre alle til at vende mulighederne med deres rådgiver.’

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere