Samfund

Se danskernes vilde billeder fra snedækket USA

Adskillige danskere befinder sig på den amerikanske østkyst, hvor en voldsom snestorm raser

I Brooklyn, New York, hjælper en stor gruppe mennesker med at grave en brandbil fri fra sneen. (Video: Ap/Newsflare)
1/2
Næste »

Har du billeder fra New York eller andre sneramte byer i USA, vil vi meget gerne høre fra dig. Send os en sms/mms til 1224 (alm. takst) eller send en mail til 1224@eb.dk.

New York, byen der aldrig sover, er så godt som sendt i dvale af en heftig snestorm der fra klokken 14.30 medførte, at myndighederne udstedte et kørselsforbud for hele byen.

Den normalt så befærdede og travle by er derfor gået helt i stå, så det sædvanlige virvar af gule taxaer er skiftet ud med gnavne amerikanere og stædige turister.

Blandt de mange turister i byen og i andre byer på den amerikanske østkyst befinder der sig adskillige danskere. Mange af dem har sendt billeder ind til Ekstra Bladet af de usædvanlige tilstande, der lige nu præger billedet efter 'Snowzillas' rasen.

En af dem er 23-årige Michael Tobiassen Hansen, der har befundet sig i New York siden onsdag. Han var omkring klokken 15 lokal tid på Times Square sammen med sin kæreste, 21-årige Josefine Fiurendal.

23-årige Michael og 21-årige Josefine befinder sig midt i den voldsomme snestorm i New York. (Foto: Michael Tobiassen Hansen) 23-årige Michael og 21-årige Josefine befinder sig midt i den voldsomme snestorm i New York. (Foto: Michael Tobiassen Hansen)  

- Det har sin helt egen charme. Turisterne ser ud til at hygge sig og bygger snemænd, men amerikanerne brokker sig over vejret, og de mener også, det er en af de værste snestorme, der har været.

- Butikkerne er ved at lukke, så folk opfører sig som hyæner i de små dagligvarebutikker, der er. Da vi var dernede for at få noget mad, var der 30-40 mennesker i kø. Så folk opfører sig som om, det er verdens undergang i aften, siger han til Ekstra Bladet.

De normalt så livlige veje ved Times Square er stort set tomme for biler. (Foto: Michael Tobiassen Hansen) De normalt så livlige veje ved Times Square er stort set tomme for biler. (Foto: Michael Tobiassen Hansen)  

Alt lukker ned
Han fortæller, at stort set alle butikker lukker omkring klokken 16 lokal tid, og at det virker som om, at det er på opfordring fra politiet, at butikkerne lukker ned.

På grund af det kraftige snefald har politiet annonceret, at de er parate til at anholde folk, der ikke overholder kørselsforbuddet. Og det formår næsten alle at overholder, fortæller Michael Tobiassen Hansen.

- Der er enkelte, der ikke overholder det, men de ender med at sidde fast, fordi der er så meget sne på vejene, siger han.

Foto: Michael Tobiassen Hansen Foto: Michael Tobiassen Hansen  

Han og kæresten har været udenfor i fire-fem timer, men det meste af resten af dagen kommer formentlig til at gå på hotelværelset, fordi så meget af byen er lukket ned.

- Det er heller ikke særlig sjovt at gå rundt i, flere steder går sneen helt op til midten af skinnebenet, og så bliver det hurtigt vådt og koldt, fortæller han.

Efter planen skal Michael og Josefine hjem igen mandag, og tanken har da strejfet dem, at flyet kan ende med at blive aflyst.

- Vi tænker lidt, om vi får et par dage ekstra, men vi er ikke forfærdeligt bekymret. Det er jo byen, der aldrig sover, bortset fra at butikkerne sover lidt nu, siger han.

Artiklen fortsætter under videoen

Video af stormen i New York optaget af dansker. (Video: Privat)

Godt forberedte
En anden dansker, der befinder sig i New York, er Bo Christiansen. Han fortæller, at de lokale virker meget velforberedte på det voldsomme vejr.

- Jeg talte med en butiksejer i Soho igår som allerede da besluttede at holde lukket idag grundet de varsler der kom for myndighederne. Folk holder sig generelt indendøre og især er der ingen biler i forhold til hvad der har været de andre dage, skriver han til Ekstra Bladet.

Foto: Bo Christiansen Foto: Bo Christiansen  

Billeder fra andre dele af New York viser også med alt tydelighed, hvorfor det er en dårlig idé at bevæge sig ud i bil, og læserbilleder fra blandt andet Washington og Philadelphia viser, at de også her har været deres andel af snemasserne.

Den voldsomme snestorm er af New Yorks borgmester Bill de Blasio blevet udnævnt til en af de værste nogensinde, og indtil videre er det samlede dødstal på østkysten oppe på 17. De fleste af dødsfaldene er sket i forbindelse med trafikulykker, men flere er også døde i forbindelse med snerydning, skriver nyhedsbureauet AP.

Ifølge Washington Post er i alt 9.500 flyafgange aflyst som følge af den voldsomme snestorm. Ifølge vejrudsigter kan byer i de hårdest ramte områder forvente op mod 75 centimeter sne under snestormens rasen.

Se flere af billederne fra Ekstra Bladets læsere og fra telegrambureauet AP herunder.

Foto: Rikke Gerner Foto: Rikke Gerner

Foto: Henriette Haugstrup Foto: Henriette Haugstrup

Foto: Bo Christiansen Foto: Bo Christiansen

Lang kø i Pennsylvania. (Foto: AP) Lang kø i Pennsylvania. (Foto: AP)

New York. Foto: Steven Boye New York. Foto: Steven Boye

Brooklyn. (Foto: Marie-Louise Overgaard) Brooklyn. (Foto: Marie-Louise Overgaard)

Foto: AP Foto: AP

Foto: Anja Ancker Foto: Anja Ancker

Washington. (Foto: Johnny Hansen) Washington. (Foto: Johnny Hansen)

New York. Foto: AP New York. Foto: AP  

FAKTA: New Yorks fem vildeste snestorme

I Central Park i byen New York er der ifølge USA's nationale vejrtjeneste faldet 63,8 centimeter sne frem til lørdag aften lokal tid. Dermed rangerer snestormen som nummer tre blandt byens værste gennem tiderne.

Så meget sne faldt der under de fem hidtil værste snestorme i USA's største by:

* 1. 68,3 centimeter - februar 2006

* 2. 65,5 centimeter - december 1947

* 3. 53,3 centimeter - marts 1888

* 4. 53,1 centimeter - februar 2010

* 5. 51,3 centimeter - januar 1996

Kilde: National Weather Service, Reuters

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Tupaarnaq på vej til international berømmelse
Berømt schweizisk klatrer fundet død på Mount Everest
Forfatning om to til tre år
To nye piloter klar
Trump vil åbne for olieboringer i Arktis
Akutaaneq Kreutzmann i DM-semifinale med Ribe-Esbjerg
sermitsiaq.ag