Samfund

Studerende i Hongkong protesterer mod Kina-venlig formand

De studerende vil boykotte undervisningen i en uge efter udnævnelsen af en ny formand for universitetsråd

Studerende på det ledende universitetet i Hongkong protesterer mod politisk indblanding i uddannelsessystemet, efter at en Beijing-venlig mand er blevet indsat på en ledende post.

Omkring hundrede studerende forlod onsdag undervisningen for at deltage i en demonstration vendt mod det kinesiske kommunistparti indblanding.

- Studenterne modsætter sig udnævnelsen af Arthur Li som formand for universitetets ledende råd, siger studenterlederen Yvonne Leung, som talte til demonstranterne ved onsdagens demonstration.

De studerende siger, at de vil boykotte undervisningen i en uge.

Li er tæt på Hongkongs upopulære leder, Leung Chun-ying, som har det øverste ansvar for alle universiteter.

Arthur Li er blevet udnævnt til sin ledende post, efter at rådet afviste en nomineret liberal jurist, Johannes Chan, hvilket også udløste studenterprotester og demonstrationer med opbakning i den almindelige befolkning i Hongkong.

Den tidligere britiske kronkoloni blev overdraget til Kina i 1997 i henhold til en aftale, der garanterer indbyggerne civile frihedsrettigheder og ret til et kapitalistisk system i 50 år. Men der er udbredt frygt for, at den lovede frihed bliver undergravet af de kommunistiske ledere i Kina.

I 2012 gik titusindvis på gaden i Hongkong for at demonstrere deres afstandtagen fra Kinas planer om at påtvinge Hongkongs indbyggere "national uddannelse", som er Beijing-centreret og såkaldt "patriotisk" undervisning.

Planerne blev senere opgivet.

Der var i 2014 store prodemokratiske aktioner i Hongkong igennem flere måneder. To studentergrupper ledede kampagnen for demokrati.

Under protesterne blev Admiralitets-distriktet, som er nabo til Hongkongs centrale finans- og forretningskvarter, blokeret, og hundredvis af kampklædte urobetjente kom i kamp med studenter i kaotiske scener.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Wæver: - Asii i Eventyrland
Forsvunden islandsk kvinde sporet til grønlandsk trawler
Disko Line i kort snor
Aner ikke om misbrugsbehandling virker
Randi stiller op til kommunevalget
Landshold kæmper for deltagelse i de Panamerikanske Mesterskaber
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen