Samfund

Videnskabelig sensation: Forskere bekræfter Einstein-teori

Den største videnskabelige opdagelse i det nye årtusinde er netop blevet afsløret

Hør David Reitze fra LIGO forklare eksperimentet her (Video: National Science Foundation)
1/5
Næste »

Det blev, som ventet, de helt store nyheder videnskabsmænd ved Advanced Laser Interferometer Gravitational Wave Observatory (Ligo) torsdag løftede sløret for.

På et pressemøde i Washington fortalte de, at de nu kan måle de såkaldte tyngdebølger, som bliver skabt af enorme objekter i rummet som sorte huller og supernova-eksplosioner.

- Vi er vidne til opdagelsen af et helt nyt værktøj inden for astronomi. Vi har fået en ny sans. Vi har været i stand til at se, men nu kan vi også høre i rummet, siger astrofysiker Nergis Mavalvala i et interview.

Da to sorte huller kolliderede for 1,3 milliarder år siden, sendte kollisionen en tyngdebølge af sted, som er vandret gennem rummet siden, og ramte Jorden 14 september 2014, hvor det for første gang succesfuldt lykkedes forskere at måle en tyngdebølge.

Det fortæller forskere torsdag på pressemødet i Washington.

Det har taget forskerne adskillige måneder at verificere den opsamlede data, inden de nu har offentliggjort deres opdagelse, som er kulminationen af mange forskeres arbejde gennem flere årtier verden over.

Iagttagere kalder det en af de største opdagelser gennem tiderne, og den kan hjælpe os med at blive klogere på, hvordan universet er blevet dannet.

Den verdensberømte fysiker Albert Einstein forudså allerede for et århundrede siden, at tyngdebølger eksisterede. Men ingen har tidligere formået direkte at måle deres eksistens og den energi, de transporterer på tværs af universet.

Einsteins forudsigelse fremsagde han i forbindelse med den vigtige relativitetsteori, som danner grundlag for meget forskning i dag.

I 1915 mente den tyske fysiker dog ikke, at man nogensinde ville kunne observere bølgerne.

Hvad er tyngdebølger?

- For hundrede år siden publicerede den verdensberømte fysiker Albert Einstein sin relativitetsteori, hvori han påstod, at tyngdebølger eksisterer. Men ingen har tidligere formået direkte at måle deres eksistens, og den energi de transporterer på tværs af universet.

- Det er nu lykkedes for forskere at måle en tyngdebølge på Jorden, som opstod, da to sorte huller kolliderede med hinanden 1,3 milliarder lysår væk.

- Det er bølger i rumtiden. Det vil sige, at vores tid og rum vil bølge og afvige en lille bitte smule når tyngdebølgen flyver gennem jorden, forklarer Troels Harmark til ritzau.

- Hvis to sorte huller i universet, er meget tætte på hinanden og er ved at opsluge hinanden, så de bliver til ét sort hul, så er det en meget voldsom begivenhed, som vil skabe nogle meget kraftige tyngdebølger ud i universet.

- Man kan sammenligne det med, når man pjasker i vand, og der så opstår nogle bølger væk fra stedet, hvor man pjasker.

- Man kan sammenligne vandoverfladen med vores tid og rum. Gør man ikke noget, så er den glat og konstant, men begynder man at hoppe i vandet, så vil der opstå bølger, og de bølger vil brede sig langt væk fra stedet, og påvirke formen af tid og rum langt ud i universet.

- Det giver os et nyt instrument til at udforske universet. Tidligere har vi kigget på lys, som er kommet ned til os, men dette giver en anden form for stråling og nogle nye muligheder til at finde ud af, hvordan universet er opstået.

Kilder: Troels Harmark, lektor i teoretisk partikelfysik og kosmologi på Niels Bohr Instituttet

Ekstra Bladets læsere kunne tidligere torsdag chatte med ekspert Michael Linde-Vørnle - se spørgsmål og svar nedenunder.

LIVE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
En af de 10 største indenfor fysik de sidste 100 år

Da to sorte huller kolliderede for 1,3 billioner år siden, sendte kollisionen en tyngdebølge af sted, som er vandret gennem rummet siden, og ramte Jorden 14 september 2014, hvor der for første gang succesfuldt lykkedes forskere at måle en tyngdebølge, skriver Ritzau.

Astrofysiker Søren Brandt fra DTU Space forklarede Einsteins teori og fysikernes opdagelse til Ekstra Bladet tidligere i dag:

- Einsteins almene relativitetsteori beskriver, hvordan tyngdekraften virker. Teorien beskriver, hvordan rum-tiden ryster, når store masser som sorte huller ryster og bevæger sig med enorm fart omkring hinanden. Den nye opdagelse er en af de 10 største indenfor fysik de sidste 100 år, lød det fra astrofysikeren.

Rygterne svirrer: Gigantisk videnskabelig opdagelse afsløres i dag

Tiden ændrer sig
Einsteins teori beskriver blandt andet, hvordan tid ikke opfattes som en konstant, men i stedet varierer afhængig af, hvor man befinder sig, og hvor hurtigt man bevæger sig.

Dermed er der nu videnskabeligt bevis for teorien om, at et sæt tvillinger, der er født på samme tid på jorden ældes med forskellige hastighed, hvis den ene eksempelvis sendes i kredsløb om en stjerne, mens den anden forbliver på jorden.

Spørg eksperten om Einsteins vanvittig opdagelse - Baner det vej for tidsrejser?

- Hvis du befinder dig på Den Internationale Rumstationen ældes du en lille smule langsommere, end hvis du befinder dig på jorden. Det skyldes, at rumstationen bevæger sig hurtigere end jordens rotation, forklarer Søren Brandt.

Ingen tidsrejser - endnu
Tidligere i dag chattede chefkonsulent Micahel Linden-Vørnle fra DTU Space med Ekstra Bladets læsere. Her nørdede læserne og astrofysikeren opdagelsens betydning.

Her var det mest gennemgående spørgsmål: Åbner opdagelsen op for tidsrejser?

Til det lød svaret fra Linde-Vørnle:

- Direkte måling af tyngdebølger åbner ikke uden videre døren til tidsrejser. Men det åbner døren til at lære mere om, hvad tyngekraften samt tid og rum egentlig er. Men tidsrejser er sådan set allerede en realitet. Når du bevæger dig, så går tiden langsommere, og hvis du fjerner dig fra Jorden, så går tiden hurtigere. Begge disse effekter bliver der faktisk korrigeret for, når vi bruger GPS-navigation. De meget præcise ure i GPS-satellitterne går set fra Jorden langsommere, fordi satellitterne flyver hurtigt, men går på samme tid også lidt hurtigere, fordi satellitterne kredser højt over Jorden. Praktisk anvendelse af tidsrejser hver dag.

 

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere