Terror

Den myrdede var kendt filminstruktør

Det var filminstruktør Finn Nørgaard, der i går blev skudt af en terrorist ved Krudttønden på Østerbro

Her forsøger politi og redningsfolk at genoplive Finn Nørgaard
1/2
Næste »

Det var den anerkendte 55-årige film-mand Finn Nørgaard, der lørdag blev likvideret på klos hold ved Krudttønden på Østerbro.

I følge et øjenvidne Ekstra Bladet har talt med, så  blev Finn Nørgaard iskoldt skudt ned af gerningsmanden, der kort forinden havde skudt mod Krudttønden på Østerbro,  hvor der blev afholdt  et debatmøde med den svenske Muhammed-tegner Lars Vilks.

Offeret var altså ikke 40 år, som det forlød lørdag eftermiddag og aften.

– Jeg så en af gerningsmændene skyde en civil mand på klos hold. Det lignede en iskold likvidering med et enkelt skud fra en maskinpistol, der gik ind ved brystet, forklarer det 31-årige øjenvidne M, som Ekstra Bladet kender identiteten på.

 

31-årige M forsøgte sammen med andre forbipasserende at genoplive Finn Nørgaard, men forgæves:

– Da jeg kommer hen til offeret, er en ung mand allerede i gang med at lægge et pres på skudsåret.

– Offeret er ikke rigtig ved bevidsthed, men ligger og gisper mekanisk, mens vi forsøger at stoppe blødningen og give hjertemassage. Pulsen bliver herefter svagere og svagere, og til sidst stopper hans gispen, forklarer M til Ekstra Bladet.

I sekunderne før offeret udåndede, ankom fotografen Peter Bak til gerningsstedet. Han havde selv været inde til debat-arrangementet, hvor han kort forinden havde snakket med offeret, som var en af hans bekendte.

– Jeg genkendte offeret. Han lå og rallede på jorden. Jeg havde talt med ham før skyderiet. Jeg ved ikke, hvorfor han opholdt sig der, hvor han blev dræbt, forklarer Peter Bak, der var inde til mødet, da terroristerne angreb, siger Peter Bak.

Finn Nørgaard havde ingen børn, men efterlader sig en kæreste, han boede sammen med.

Finn Nørrgard blev uddannet fra Københavns Universitet i 1991 og har siden instrueret og produceret en række spille - og dokumentarfilm.

Ekstra Bladets har talt med tre venner til den nu afdøde Finn Nørgaard, der er i chok over instruktørens brutale død.

En nær veninde, en af landets førende erhvervspsykologer Majken Matzau, siger:

- Finn var en original; en helt utrolig hjertevarm og kreativ person – dedikteret og fantastisk. Han har lavet mange ganske specielle dokumentarfilm, siger hun.

-  Han dyrkede yoga og var en meget spirituel type. Høj og flot. Det er for svært for mig at tale mere om det nu. Jeg kan ikke rumme det. Det er en tragedie, siger hun.

- Det er så tragisk, siger Malene Trock Hempler, der er filosof og kommentator ved Berlingske. Hun var gennem 15 år venner med Finn.

- Jeg er så ked af det. Det er ikke til at forstå. Finn var sådan et generøst, hjerteligt, forfinet og intelligent menneske. Han kæmpede for kærligheden, hans holdninger var ganske nuancerede, og han tænkte aldrig i ’dem og os’. Han var et fint og kærligt menneske, siger Malene Trock Hempler.

-Det er løgn. Jeg hørte godt, at en civil var dræbt. Åh, nej – var det Finn, spørger en af hans allernærmeste kammerater.

- Finn var et absurd fantastisk menneske. En enestående dokumentarfilms-instruktør, producerer og først og fremmest et skønt, skønt, skønt menneske, siger han.

Også politiet blev ramt under angrebet

Se Pia Kjærsgaards reaktion på de voldsomme aktioner

Blå Bog

1991: Udannet Cand.phil. inden for Film og Kommunikation fra Københavns Universitet

1989-2001: Producer på DR

2001 – : Medejer af Filmselskabet

Ifølge filmdatabasen DFI debuterede Finn Nørgaard dog allerede i filmbranchen i 1986 som klipper på dokumentarfilmen 'Soul to soul'. Siden har han været producent eller instruktør på flere dokumentar og spillefilm. 

Blandt de mere opsigtsvækkende er:

Producent på dokumentarfilmen ’Kun for forrykte’ fra 1988 om Eik Skaløe og Steppeulvene, som Ole Christian Madsen instruerede. I 2008 producerede han filmen om de succesfulde vietnamesiske søskende bag restaurant-kæden  Lê Lê. 

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere