Terror

Ekspert: Belgien har for sent set problemerne i øjnene

Politisk har der ikke været nok fokus på problemerne ved, at så mange tager til Syrien fra Belgien, lyder det

Belgien er det land, hvorfra flest borgere målt per indbygger er draget til Syrien for at kæmpe med Islamisk Stat. Og den trussel, det skaber for et land, er formentlig alt for sent gået op for politikerne og efterretningstjenesterne i Belgien.

Sådan lyder vurderingen fra Tore Refslung Hamming, ekspert i radikal islamisme og ph.d. forsker ved Det Europæiske Universitetsinstitut i Firenze i Italien.

- Jeg tror ikke, at man har været god nok til tidligt at tage de her problemer alvorligt og se den trussel, der er ved, at så mange vender tilbage fra Syrien.

- Politisk har der ikke været fokus nok på det og formentligt heller ikke hos de forskellige efterretningstjenester, siger han

Han fortæller, at Belgien er det land, hvor der per indbyggere er flest, der er rejst til Syrien for at kæmpe.

- Det officielle tal er 535, det uofficielle tal er meget højere. Mange af dem er siden blevet tilknyttet Islamisk Stat. Og vi ved jo af erfaring, at mange af dem, der vender tilbage, kommer tilbage med intentioner om at begå terrorhandlinger i deres hjemland.

- Så når så mange drager af sted, er der jo en øget risiko. I hvert fald kan de begynde at fungere som faciliterende netværk for andre i Belgien.

Spørgsmål: Hvorfor er det lige fra Belgien, at så mange drager af sted?

- Det er vanskeligt at svare entydigt på, men i kvarterer som Molenbeek (bydel i Bruxelles, red) er der nogle sociale problemer, hvor mange af indbyggerne ikke føler sig inkluderet i samfundet.

- Derudover kan der være nogle imamer, der har lidt for frit spil, som har haft mulighed for at prædike en ideologi, der gør det nemmere at sympatisere med Islamisk Stat, siger han, men understreger, at han ikke har stort kendskab til de forskellige bydele i Belgien.

Men, siger han, det er et sted, "hvor det formentlig ikke er så vanskeligt at overtale beboerne til at bruge deres liv på noget andet."

- Det er ikke de nemmeste livsvilkår, de her mennesker har.

Mindst 34 mennesker er døde og mere end 200 såret efter bombeangrebene i Bruxelles tirsdag.

Ifølge de belgiske myndigheder står brødrene Khalid og Brahim El Bakraoui bag eksplosionerne i lufthavnen, mens en tredje mand stadig er på fri fod.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Naalakkersuisut fyrer Henrik Leth i utide
51 - 6 til koalitionen i udvalgsposter
Har hjulpet børnene i 40 år
GE: Ansatte ofre for symbolpolitik
Politiet: ”Børnelokker-sagen er helt ud over normalen”
Stjernespillere klar til spændende slutspil
sermitsiaq.ag