Gå til artikel om 1 sek Gå til artikel
Gå til artikel
Terror

Grimhøj-formand: Vi skal ikke undskylde Bruxelles-bomber

Grimhøjmoskeens formand, Oussama El-Saadi, tager afstand fra terrorhændelser i Bruxelles, men forstår ikke, hvorfor han på vegne af den omstridte moske skal forholde sig til disse handlinger

  • Formand for Grimhøjmoskeen, Oussama El-Saadi, er træt af altid at skulle forholde sig til og undskylde for terrorhandlinger, som han personligt tager afstand fra. Det siger han i dette interview med Ekstra Bladet i timerne efter terror-tragedierne i Bruxelles. (Foto: Anita Graversen)
Formand for Grimhøjmoskeen, Oussama El-Saadi, er træt af altid at skulle forholde sig til og undskylde for terrorhandlinger, som han personligt tager afstand fra. Det siger han i dette interview med Ekstra Bladet i timerne efter terror-tragedierne i Bruxelles. (Foto: Anita Graversen)
1/2
Næste »

Den ledende imam i Grimhøjmoskeen, Abu Bilal, taler fint dansk, men han udtaler sig ikke om terrorhændelser som den i Bruxelles i dag eller om politik i det hele taget.

Sådan lød beskeden fra den omstridte moskes formand, Oussama El-Saadi, da Ekstra Bladet tirsdag bad om et interview med Abu Bilal. Imamen var én blandt flere, som i kølvandet af TV 2´s dokumentarserie 'Moskeerne bag sløret' indtog en hovedrolle i debatten om, hvorvidt Abu Bilal og flere af hans imam-kolleger lod hånt om dansk kultur, lovgivning og værdier, da han blandt andet rådgav TV 2´s muldvarp om stening af utro kvinder.

Belgium Paris Attacks Terror - 22. mar. 2016 Derfor er Belgien en terror-rede

- Vi tager selvfølgelig afstand fra de menneskelige katastrofer, som er sket i Belgien i dag. Det gør vi, hver gang sådan noget sker. Men jeg forstår ikke, hvorfor Ekstra Bladet og andre medier kontakter Grimhøjmoskeen, hver gang der er sket en terrorhandling, siger Oussama El-Saadi.

Den muslimske frontfigur for moskeen i det vestlige Aarhus henviser til facebookgruppen 'Ja til Grimhøjmoskeen'. Heraf fremgår det ifølge Oussama El-Saadi, at TV 2 har sendt en 'løgnagtig og manipulerende' tv-dokumentar om imamernes, herunder Abu Bilals, rådgivning til TV 2's muldvarp.

Forenklet og forfejlet
Oussama El-Saadi mener, at mediernes generelle billede af Grimhøjmoskeen er forenklet og forfejlet, og at Ekstra Bladets opringning er endnu et udtryk for dette billede.

- Vi skal ikke undskylde, hver gang der sker noget forfærdeligt som i Bruxelles, hvor uskyldige mennesker slås ihjel. Min personlige holdning er, at det ikke er godt, hvad der er sket, men jeg kan ikke tage ansvar og tale på alle muslimers vegne, siger Oussama El-Saadi, der er far til 14 børn og kom til Danmark som statsløs palæstinenser i 1990.

marianne.jpg Terror - 22. mar. 2016 Marianne: Jeg vil bare hjem til mine børnebørn

Med de seneste års terrorhændelser både i Danmark og udlandet og et kritisk fokus på et radikaliserende miljø for mindst 22 Syrien-farere i og omkring Grimhøjmoskeen er Oussama El-Saadi rykket ind i terrordebattens centrum i de danske medier.

- Vi har lagt en lydfil på vores facebook-side, som beviser, at TV 2 har løjet og manipuleret. Her fortæller en islam-forsker samtidig, at TV 2 har begået en stor fejl, siger Oussama El-Saadi.

Folk glemmer vores gode indsatser
Grimhøj-formanden påpeger, at Danmark heldigvis ikke har oplevet terroranslag i samme målestok, som det, der angiveligt har  fundet sted i Bruxelles i dag'.

No credit - BI - Explosions dans les stations de métro Maelbeek et Schuman 112 - 22. mar. 2016 Øjenvidner i Bruxelles: - En kvinde råbte 'hvor er min baby'

- Folk glemmer, at vi nu i lang tid har arbejdet hårdt for tryghed og sikkerhed og en bedre integration her i Aarhus Vest. Det bør folk huske, når disse ting sker, som vi ser i Bruxelles, siger Oussama El-Saadi med henvisning til et formaliseret samarbejde mellem Grimhøjmoskeen, Østjyllands Politi og Aarhus Kommune, som i de seneste par år har sat en stopper for unge muslimer, der rejser til Syrien for at deltage i borgerkrigen.

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra imam Radwan Mansour, Fredens Moske, i Aarhus.

Sådan voldsomt så det ud kort tid efter eksplosionerne i lufthavnen. (Video: AP)
Sådan så det ud i metroen kort tid efter eksplosionen. (Video: Evan Lamos/@EurActiv)

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
D vil udvide åbningstider for salg af sprut
Blandede anmeldelser af Nuuk-krimi
Maniitsoq-borgere byder kinesere velkommen
IA: Nu skal det være slut med svingdørene
Udskiftning i topledelsen i Royal Arctic Line
Ung forkæmper for selvstændighed udfordrer Kim Kielsen
sermitsiaq.ag