Persondata politik

Sådan kom Felix' kapsel tilbage til jorden

Kapslen har blot fået et enkelt tryk - og alle data er blevet bevaret

« Forrige
Næste »

Seneste i Nyheder

Mest læste i Nyheder

Nyheder
Bliv opdateret med de seneste nyheder direkte i din indbakke. Du får det daglige overblik inden frokost.

Få EKSTRA overblik

Grønland - Seneste nyt
 

Frygtesløse Felix Baumgartners ballon og kapsel kom næsten lige så uskadt tilbage til jorden som sin passager.

Det fortæller Red Bull Stratos-holdet på deres blog.

Billeder af kapslen viser, at den bare er blevet trykket lidt i bunden, og videooptagelser og data om eksempelvis temperatur og tryk er bevaret.

Se TV: Se også: Det skal flyvende Felix lave nu

Chef på kapsel-holdet, Jon Wells, beskriver kapslen som en moderne superbil.

- Fra alle synsvinkler, inklusive en teknisk, udførte den virkelig sit arbejde, skriver holdet på bloggen.

Da kapslen blev registreret øst for Roswell i New Mexico den 14. oktober, hastede mandskabet på 12 mand straks derhen for at inspicere den, og det viste sig, at den er landet i meget god behold. Kapslen er udstyret med syv lag beskyttelse i basen, som viste sig at være mere end nok til at beskytte kapslens indre ved landing.

Læs også: Se også: Red Bull-bagmand fik idé til 30 mia.

- Kapslens landingsområde kunne ikke have været mere ideelt. Fladt, åbent område en smule længere end 88 kilometer øst for startområdet. Nedslaget var blidt - mindre end 3G (tre gange tyngdekraften). Kapslen rullede blødt om på bagsiden med døren mod himlen, fortæller holdet på bloggen.

Her beskriver de også, hvordan selve landingen foregik rent teknisk.

Se TV: Se også: Sådan så Felix springet

Kapslen var udstyret med en faldskærm mellem kapslen og ballonen, som foldede sig ud med det samme. Et stof holdt den fast i en omkreds af fem meter i diameteren på den første del af nedfarten, hvor den faldt i en hastighed af 610 meter i minuttet. I en højde af 6096 meter blev stoffet automatisk afstødt af en barometrisk sensor, som gjorde, at faldskærmen foldede sig yderligere ud til 30 meter i diameteren. Det bremsede farten til en hastighed af omkring seks meter i sekundet, så kapslen kun svajede et minimum på det sidste stykke ned mod jorden.

Læs også: Se også: Frit-fald-Felix: Her slutter min rejse

- Nedturen tog 24 minutter, fortæller holdet på bloggen.

Da kapslen blev afstødt fra ballonen, var der et kabel, der udløste ballonens helium. Den tomme plastic-ballon faldt derefter til jorden på et kvarter omkring 11 kilometer vest for kapslen.

Holdet mener, at de hørte Baumgartner bryde lydmuren, mens de ventede på, at udstyret kom ned.

- Vi hørte en lyd, der var ligesom et sonisk brag. Mange af os har rumfarts-baggrund, og vi kiggede næsten på hinanden med vantro. Vi kender den lyd, siger Jon Wells.

Da kapslen var vel ned på jorden, slukkede holdet fartøjets 15 kameraer og hentede deres data, og derefter slukkede de resten af systemerne.

Kapslen og ballonen er nu tilbage i det tekniske hovedkvarter i Sage Cheshire Aerospace i Lancaster i Californien. Oplysninger om temperatur, tryk og andre data fra kapslen bliver nu analyseret i de kommende måneder og informationen bliver delt med de videnskabelige kredse.

Læs mere om kapslens tur mod jorden på Red Bull Stratos-bloggen her.

Ansvarshavende chefredaktør: Poul Madsen Ledende digital redaktør: Anders Refnov EKSTRA-redaktør: Lisbeth Langwadt Nyhedsredaktør lige nu: Steffan Kærulf Frandsen Kontakt Ekstra Bladet

Ekstra Bladet - Rådhuspladsen 37 - 1785 København V - Telefon: 33 11 13 13 - Fax: 33 14 10 00 - CVR nr. 26 93 36 76

Udgiver: JP/Politikens Hus A/S | Om Ekstra Bladet | Ophavsret | Persondata politik