Forfædre vidste, at Jorden er rund

Det er en vandrehistorie, at man gennem historien har troet, at Jorden er som flad som en pandekage.

  • (Foto: AP)
(Foto: AP)

Vi har alle hørt historier om, hvordan man i gamle dage ikke vidste, at Jorden er rund. De fleste har sikkert hørt skrønen om, at matroserne på Columbus' skib, da han krydsede Atlanten i 1492, var bange for at sejle ud over kanten af Jorden.

I dag er det let at grine af fladjordsteorier og andre skøre ideer, fra før farfar var ung. Men det passer slet ikke, at man i gamle dage vidt og bredt troede, Jorden var flad, skriver Videnskab.dk.

- Det er en skrøne, lyder det fra lektor emeritus Kurt Møller Pedersen, der underviser i videnskabsstudier på Aarhus Universitet.

- 300-400 år før Kristus var egypterne klar over, at Jorden er rund. De havde sågar regnet sig frem til Jordens omkreds med rimelig nøjagtighed. De havde lagt mærke til, at når de sejlede på Nilen, 'faldt' Solen på himmelen, og de mente ud fra astronomiske betragtninger, at Jorden måtte være rund.

Måneformørkelser afslørede også for egypterne, at Jorden er rund, da de kunne se Jordens runde skygge på Månen, tilføjer Kurt Møller Pedersen.

Læs også på Videnskab.dk: Dommedag udsat: 2012 er ren spekulation

Egypterne var ikke de eneste, der knækkede koden. Også grækerne forstod, at Jorden er en klode, og det samme gør sig gældende i oldtidsbyen Babylon. Ifølge Kurt Møller Pedersen vidste man både nært og fjernt i Oldtiden og Middelalderen, at Jorden er rund.

- Der har været undtagelseskulturer som inuitter, mayaer og aboriginals, der ikke har delt verdensopfattelse med de gamle grækere eller egyptere, men de er netop undtagelser, pointerer han.

- Inuitterne troede, Jorden hvilede på søjler. Når fangere kom tilbage fra et langt togt, sagde de, at de havde sat søjlerne på plads, tilføjer Kurt Møller Pedersen som et eksempel på en alternativ opfattelse.

Læs også på Videnskab.dk: Hvor hårdt skal man prutte for at lette fra Jordens overflade?

Inuitter på lange fangertogter bringer os videre til sømænd på lange sejltogter. Holder anekdoten om, at de var bange for at sejle ud over kanten?

- Nej, den hopper jeg ikke på.

- Især sømænd har bemærket, at man altid ser først ser masterne, når der dukker et skib op langt ude i horisonten, mener Kurt Møller Pedersen.

Læs også på Videnskab.dk: Prygl til konspirationsteorier om månelanding

Et andet eksempel, man kan hive op af hatten, hvis man springer lidt frem i tiden, er Ludvig Holbergs komedie Erasmus Montanus fra 1723. I historien gør Holdberg grin med mor Ana, der tror, at Jorden er flad som en pandekage.

Alle på Holbergs tid vidste netop, at Jorden er rund, det er derfor, det er sjovt, når mor Ana tror, den er flad, forklarer Kurt Møller Pedersen.

Ideen om, at man i gamle dage troede, Jorden er fald som en rødspætte, er ifølge Ole J. Knudsen, planetarieleder på Steno Museet, Aarhus, mere udbredt i Danmark end i de fleste andre lande. Og han peger netop på misforståelsen af Holbergs kendte komedie som en af grundene.

- Især danskere har en ide om, at man troede, Jorden er flad. Jeg har en fornemmelse af, at det er Erasmus Montanus skyld, siger Ole J. Knudsen, der dog ikke har undersøgt fornemmelsen nærmere.

Læs også på Videnskab.dk: Myte-tjek: Kan man smadre et glas med stemmen?

Springer vi igen frem i historien til første gang, vi 'almindelige mennesker' fik øjensynligt bevis på, at Jorden er rund, skal vi helt frem til 1950'erne. Her kunne man ved selvsyn se Jordens krumning på fotos, taget fra højtgående balloner og raketter. Og Jorden set fra rummet blev en realitet i 1961, da den russiske astronaut Gagarin blev første mand i rummet, fortæller Ole J. Knudsen.

Den sidste tvivl om Jordens form blev permanent manet i jorden 21. december 1968, hvor Jorden i sin helhed blev fotograferet fra Apollo 8, slutter Ole J. Knudsen.

Nutidens kloge hoveder hopper med andre ord ikke på, at datidens kloge hoveder troede, Jorden er flad.

Andre artikler fra Videnskab.dk:

Stenalderjægerne guffede gerne kulhydrater

Bruger vi kun 10 procent af hjernen?

MYTE: Forærede Hækkerup Nordsøolien væk i en brandert?

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Naalakkersuisut fyrer Henrik Leth i utide
51 - 6 til koalitionen i udvalgsposter
Har hjulpet børnene i 40 år
GE: Ansatte ofre for symbolpolitik
Politiet: ”Børnelokker-sagen er helt ud over normalen”
Stjernespillere klar til spændende slutspil
sermitsiaq.ag