Få det første smugkig på legendarisk vrag

På hundredeåret for en historisk rejse til Antarktis er det legendariske polarskib Terra Nova blevet fundet igen – helt tilfældigt – ved Grønlands sydkyst.

  • Antarktis. (Foto: Jana Rodrigo/AP)
Antarktis. (Foto: Jana Rodrigo/AP)

Skibet hed ’Terra Nova’, og det kom vidt omkring - i 1912 kom det dog ud på sit livs formentlig vildeste rejse, skriver Videnskab.dk.

For hundrede år siden ankrede Robert Scott og hans besætning nemlig Terra Nova, som havde fragtet dem så langt, op ud for pakisen til kysten af Antarktis og begav sig ud på isen.

Deres mission var at blive de første til at nå den geografiske sydpol. Da de endelig nåede frem, kolde, udhungrede og udmattede, opdagede de dog til deres store skuffelse, at nordmanden Roald Amundsen og hans besætning havde slået dem med 33 dage.

Terra Nova så aldrig sin besætning igen. De døde nemlig alle, en efter en, på vejen tilbage over isen.

Se den første video af vraget på Videnskab.dk

Terra Novas egen livsrejse sluttede dog ikke der. Skibet fortsatte med at sejle med forsyninger til bemandede stationer på den sydgrønlandske kyst, og det var på en af disse ture, at hun til sidst måtte lade livet. I 1943 sank skibet Terra Nova og blev aldrig set siden.

Altså lige indtil forskerne ombord på et skib fra et amerikansk oceanforskningsinstitut, Smith Ocean-Instituttet, for nylig opdagede en underlig kontur på bunden af havet. En kontur, som til forveksling lignede et skib, og som størrelsesmæssigt svarede fuldstændig til det gode, gamle Terra Nova.

Det var en rutineundersøgelse, og der var ikke nogen, der havde regnet med, at skibet nogensinde ville blive fundet igen, men den var god nok: Forskerne havde fundet Scott’s legendariske polarskib.

Læs også på Videnskab.dk: Billeder fra Roald Amundsens dagligdag på Sydpolen

Med vanlig sans for det dramatiske var Terra Nova dukket op igen præcis hundrede år efter sin famøse tur til Antarktis.

- Det er utroligt, at et af de mest berømte skibe i historien er blevet fundet 100 år efter det polare kapløb og i året, hvor vi mindes begivenheden, siger Brian Kelly, der er uddannelsesofficer på et museum for Robert Scott i den skotske havneby Dundee - byen, hvor Scotts skib blev bygget i sin tid - til den skotske avis Daily Record.

Andre artikler fra Videnskab.dk:

Nye billeder: Ukendt objekt i Østersøen er ren X-files

Sådan holder vi folk væk fra den ledige plads

Tiger vs. løve: Hvem ville vinde kampen?

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Her er nyuddannede politibetjente
Tele-Post har fået stjålet 76 mobiltelefoner
Malik Berthelsen nu også formelt borgmester
Lars-Emil Johansen: En utæmmelig ener - nu i bogform
Ny naalakkersuisoq i arbejdstøjet
Usikkert om Ane Hansen kan fortsætte i forfatningskommissionen
sermitsiaq.ag