Videnskab & teknik

Revolutionerende hypersonisk missiltest

I dag tester USA prototypen X-51A, en 'scramjet', der med en potentiel tophastighed på 6000 kilometer i timen bliver kaldt fremtiden inden for både flytransport og missilteknologi

  • Her hænger prototypen under vingen. (Foto: U.S. Air Force)
Her hænger prototypen under vingen. (Foto: U.S. Air Force)
1/10
Næste »

Se animation af testflyvningen i klippet over artiklen

------------------------

Hypersoniske missiler og fly, der flyver mange gange lydens hastighed kan i dag rykke et skridt tættere på virkelighed.

I løbet af tirsdagen bliver prototopen X-51A 'Waverider' nemlig testet over Stillehavet, skriver flere amerikanske medier, blandt andre Los Angeles Times.

Læs også:

Hypersonic Glider Videnskab & teknik - 31. jul. 2012 Fra New York til København på 15 minutter

Det omkring otte meter lange fartøj er en såkalt 'scramjet', der håbes at blive lige så stor en revolution, som da vi gik fra propelflyvere til jetmaskiner.

Hvis testen lykkes, vil det nemlig nå op på hastigheder på mere end fem gange lydens hastighed. Det vil teoretisk lade det flyve fra London til New York på under en time.

Først og fremmest et våben
Et B-52 strategisk bombefly vil i dag flyve prototypen ud over Stillehavet, hvor det næsten vingeløse fartøj vil falde som en bombe i omkring fire sekunder, før boosterraketten tænder og bringer det op på fire en halv gang lydens hastighed, før de adskilles.

Herefter overtager scramjet-motoren og skubber forhåbentlig farten helt op i nærheden af Mach 6 - seks gange lydens hastighed.

Den nye motortype har bemærkelsesværdigt få bevægelige dele. Først brænder den ethylen af, men går efter cirka ti sekunder over til JP-7 jetbrændstof.

Læs også:

Se også: Nyt superfly forsvundet under testflyvning

Dagens test er tredje forsøg med X-51A, hvor det seneste var en total fiasko. Hvis missilet kan flyve hypersonisk i 300 sekunder, regnes det for en succes. Derfor er der også meget lange udsigter til, at vi alle sammen kan booke en flybillet fra London til New York på en scramjet.

Formålet med Waverider er nemlig først og fremmest militært.

Det amerikanske luftvåben arbejder lige nu med flere forskellige projekter under 'prompt global strike'-programmet, der vil lade USA ramme et hvilket som helst mål på kloden inden for en time.

Så langt når det dog slet ikke i dag. Efter at have fløjet hypersonisk i omkring 300 sekunder, vil det styrte i Stillehavet, hvor det ikke vil blive hentet.

Optagelser fra tidligere test:

Kunne udløse Tredje Verdenskrig
Amerikanske militærfolk henviser tit til en episode fra 1998, når de skal retfærdiggøre, de milliarddyre forskningsprojekter.

Der sendte amerikanske flådefartøjer i det Arabiske Hav krydsermissiler ind over Afghanistan, hvor de havde får nys om, at Osama bin Laden opholdt sig i en træningslejr. Men da de ramte 80 minutter senere, var han væk.

Med et scramjetmissil, havde de kunne ramme på 12 minutter, skriver Los Angeles Times.

Læs også:

Se også: Fiasko: Hypersonisk fly til 1,7 mia

Lige nu råder USA kun over én andet våbentype, der kan præstere den slags hastigheder: Nemlig arsenalet af interkontinentale ballistiske missiler. De kan principielt udstyres med et konventionelt sprænghovedet i stedet for deres nukleare sprængladninger.

Men en affyring af sådan et missil ville i værste fald udløse en atomar Tredje Verdenskrig, fordi missilet på de russiske og kinesiske radarskærme ville ligne et uprovokeret atomangreb.

Flammende fiaskoer
Derfor arbejder amerikanerne på flere forskellige lynhurtige missiltyper, der ikke kan forveksles med kernevåben.

Sidste år afprøvede de deres Falcon Hypersonic Technology Vehicle 2, der efter planen skulle nå helt op på 20 gange lydens hastighed, mens det skar sig ned gennem atmosfæren. Men forsøget endte i en glødende fiasko, da overfladebelægningen blev skrællet af, inden rekordhastigheden blev nået.

Læs også:

Se også: Nyt superfly forsvundet under testflyvning

Dagens test kan også blive afgørende for det hypersoniske våbenprogram. Der er nemlig næppe råd til endnu en flammende fiasko.

- Det vigtigste ved den her test er, at den supersoniske ramjets forbrændingsmotor kører i hundredevis af sekunder, siger doktor Mark Lewis til Wired's Danger Room-blog.

- Hvis det lykkes, har vi en motor, der i praksis kan drive højhastighedsvåbnene, tilføjer Mark Lewis, der er en af verdens førende eksperter i hypersonisk flyvning.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Politiet efterlyser 17-årig pige
Redningsøvelse kan overværes fra kolonihavnen
Lars-Emil bakker op om Vittus
Vittus: Jeg står ikke alene
Fiskerne raser over nyt skifte af naalakkersuisoq
Fondspenge skal styrke små børns sprog
sermitsiaq.ag