Super-fly styrtede i havet efter 16 sekunder

Hypersonisk fiasko: X-51A Waverider nåede aldrig topfarten på 6000 kilometer i timen

  • X-51A Waverider. (Grafik: U.S. Air Force)
X-51A Waverider. (Grafik: U.S. Air Force)
1/2
Næste »

Se animation af testflyvningen i klippet over artiklen

------------------------

En ubemandet flyvemaskine, der er bygget til at kunne flyve seks gange lydens hastighed, styrtede i havet kort efter, at den var blevet sendt af sted fra et B 52-bombefly, oplyser USA’s luftvåben onsdag.

Knap 16 sekunder efter, at prototypen X-51A Waverider havde startet booster-raketten, forsvandt det teknologiske vidunder i Stillehavet.

Forskerne havde håbet, at flyvemaskinen kunne have holdt sig i luften i mindst 300 sekunder og dermed have nået en topfart på 6000 kilometer i timen.

– Flyvemaskinen mistede kontrollen på grund af en fejl i kontrolvingen og forsvandt, hedder det i en pressemeddelelse fra det amerikanske luftvåben, der lover at offentliggøre flere detaljer om prøveflyvningen, når det tekniske data er analyseret.

Læs også:

Hypersonic Glider Videnskab & teknik - 31. jul. 2012 Fra New York til København på 15 minutter

Den omkring otte meter lange Waverider, en såkaldt scramjet, bliver ellers kaldt fremtiden inden for både flytransport og missilteknologi.

Med en potentiel hastighed på 6000 kilometer i timen, vil det i teorien være muligt at flyve fra London til New York på under en time. Men den seneste prøveflyvning viser, at forskerne stadig har lidt arbejde foran sig, inden det er muligt at booke en flybillet over Atlanten på en scramjet.

Det er ikke kun X-51A Waverider, der volder problemer for de amerikanske videnskabsmænd. Sidste år testede USA prototypen Falcon Hypersonic Technology Vehicle 2, der efter planen skulle nå helt op på 20 gange lydens hastighed, men dette forsøg endte også i fiasko.

Læs også

kommentarer

Der er lukket for nye kommentarer til denne artikel.

Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere