Nasa: Apollos flag på månen holder stand

Armstrongs kendte amerikanske flag på Månen er forsvundet. Men andre flag fra månelandinger står der endnu

Rumfartsorganisationen Nasa har nu et svar til dem, der skulle have undret sig over, hvad der er sket med de amerikanske flag, der er blevet placeret på Månen ved hver af de seks bemandede Apollo-månelandinger: Flagene står der endnu - på nær et.

Det manglende flag er det mest kendte, nemlig fra den første bemandede månelanding i 1969, Apollo 11, hvor astronaut Neil Armstrong placerede Stars and Stripes i månelandskabet.

Nasa har over de seneste år taget fotografier af Månen, og her fremgår flagene tydeligt, skriver space.com.

- På billederne står det klart, at de amerikanske flag stadig står og kaster skygger på alle landingssteder, undtagen Apollo 11's, skriver ledende forsker Mark Robinson fra Nasa på en blog ifølge space.com.

I 1969 sagde Armstrongs astronaut-kollega Buzz Aldrin, at flaget var blevet blæst over af udstødningen, da Apollo 11 rejste fra Månen igen.

- Det ser ud som om, at det var korrekt, konstaterer Mark Robinson.

Selvom Armstrongs manglende flag kunne give anledning til ny vind i konspirationsteorierne om, at Apollo 11 aldrig var på Månen, så har forskerne fundet andre tegn på månelandingerne over de seneste år.

Blandt andet landingsstederne, efterladt materiel og endda astronauters støvleaftryk, som Nasas fotosonde har taget billeder af, mens den befandt sig omkring 24 kilometer over Månens overflade.

I forbindelse med flagene har forskerne set på billeder taget af de samme områder hver dag på Månen, og de har observeret skygger, der cirkler omkring det punkt, hvor flaget skulle stå.

Robinson kalder billederne "overbevisende".

- Personligt er jeg lidt overrasket over, at flagene har overlevet det skarpe ultraviolette lys og temperaturerne på Månens overfalde, men det gjorde de, skriver Robinson, der henviser til, at temperaturen på Månen svinger mellem omkring 110 plusgrader og 180 minusgrader.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
KNR mener Inatsartuts formandskab er på en demokratisk glidebane
Nanook indstillet til fornem musikpris
Randi: Michael var ikke længere en del af gruppen
Café: RAL er ved at tage livet af os
Intern splid hos Demokraterne
Musikskole udvider med dans
sermitsiaq.ag