Persondata politik

Sådan tabte tomaterne deres gode smag

Amerikanske forskere har identificeret årsagen til, at supermarkedets tomater ikke smager så godt, som de gjorde, da du var barn.

1 af 1

Seneste Nyheder

Hent flere

Mest læste i Nyheder

Hent flere
Nyheder
Bliv opdateret med de seneste nyheder direkte i din indbakke. Du får det daglige overblik inden frokost.
Grønland - Seneste nyt
 

Du husker sikkert godt, hvordan tomater smagte og lugtede før i tiden. Det var dengang, man købte tomater i forskellige former og farver og fik dem udleveret i en papirspose, der var lukket ved at krølle posen sammen i toppen.

Sådan er det ikke mere. Supermarkedernes behov for seværdige tomater har gennem de sidste 70 år ledt til en større ensartedhed i vores købetomater. De er lige store, lige modne, lige røde og smager lige meget af pap. Desuden er de pakket ind i plastik og ligger i en plastikbakke.

Det lyder som en ’der var altid sol om sommeren, da jeg var barn’-historie, men det er det ikke. Et internationalt forskningshold fra University of California har nemlig identificeret genet, der ligger bag tabet af den gode smag, ifølge Videnskab.dk: Derfor smager tomater af pap

- Det er interessant, at man har fundet et gen i tomatplanter, der har ansvaret for smagen af frugterne. Den viden kan vi måske bruge i fremtiden til at genskabe den gode smag, kommenterer lektor fra Aarhus Universitets Institut for fødevare Carl Otto Ottosen, der selv har forsket i smagen af tomater.

Læs også på Videnskab.dk: Myte at kondomer ødelægger sex

Gennem de seneste 70 år har tomatdyrkere udvalgt og fremelsket tomatplanter med samme lysegrønne farve i frugterne inden modning. Disse tomatplanter er nøje udvalgt, så tomaterne bliver modne samtidig og ser godt i på hylderne i supermarkedet.

Den reducerede evne til at udnytte sollys har ledt til en underudvikling af plantens kloroplast, der regulerer produktionen af tomatens søde smagsstoffer.

Derfor har de fremdyrkede mutanttomater ikke bare mistet deres forskellighed, de har også mistet en del af det sukkerindhold, der gav den gode smag.

Læs også på Videnskab.dk: Hjernen fester på stoffer

Men forskernes opdagelse giver ikke hele sandheden, fortæller Carl Otto Ottosen.

- Det er ikke kun i genetikken, at tomater har mistet deres gode smag, men også i kulturen. Ofte er tomater dyrket i andre lande end Danmark og er blevet høstet så tidligt, at de kan ligge i supermarkederne i flere uger, inden forbrugerne køber dem. Derfor mangler de slutmodningen.

Pigmentering i tomater ændrer sig, efterhånden som frugtens modnes. Samtidig sørger kloroplast og GLK2 for at sukkerindholdet stiger, så tomaten får sin søde smag.

- Vi har selv lavet nogle forsøg, hvor vi har kigget på smagen af tomater, der var dyrket under forskellige næringsbetingelser og fra forskellige sorter. Vi fandt ud af, at de tomater, som smager bedst, er de tomater, der høstes senest, siger han.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Testosteron booster kvinders onani

Gruppeterapi giver bedre sex

Brug soveværelset til sex og søvn

Ansvarshavende chefredaktør: Poul Madsen Ledende digital redaktør: Anders Refnov EKSTRA-redaktør: Lisbeth Langwadt Nyhedsredaktør lige nu:Steffan Kærulf Frandsen Kontakt Ekstra Bladet

Ekstra Bladet - Rådhuspladsen 37 - 1785 København V - Telefon: 33 11 13 13 - Fax: 33 14 10 00 - CVR nr. 26 93 36 76

Udgiver: JP/Politikens Hus A/S | Om Ekstra Bladet | Ophavsret | Persondata politik