Øl gør mænd klogere

Stol på videnskaben, de bør vide det. En undersøgelse på amerikansk universitet viser, at et par pilsnere skærper evnen til at løse opgaver

  • Hjerne-klarings-vædske (Foto: Colourbox)
Hjerne-klarings-vædske (Foto: Colourbox)

Det er ikke noget fordrukkent sludder, men ren videnskab:

Øl gør mænd kvikkere.

En gruppe forskere fra Illinois-universitetet i Chicago har undersøgt sagen. Nogen vil måske mene, at det var helt unødvendigt, da enhver ved at mænd - i hvert fald i deres egen overbevisning - bliver de rene professorer efterhånden som genstandene glider ned.

Forskerne havde invitereret 40 mænd til undersøgelse. Halvdelen af dem fik lov til lige at bunde et par store fadøl, mens de øvrige 20 måtte se på og være om ikke pinlige, så dog ædru.

Herefter blev de alle udsat for en række hjernebruds-opgaver, f.eks. fik de tre ord og skulle finde et fjerde, der passede ind i sammenhængen.

Resultatet var - ifølge avisen New York Daily News - at mændene med et par øl i blodet klarede at løse 40 procent flere opgaver end dem på vandvognen. Samtidig var de øl-drikkende hurtigere end de ædru. Førstnævnte gruppe brugte i gennemsnit 12 sekunder pr opgave, mens de andre tyve deltagere brugte 15,5 sekund.

- Vi fandt ud af, at dem med lidt alkohol i blodet var dårligere på hukommelsesopgaver, men var bedre til at løse kreative opgaver, skriver psykolog Jennifer Wiley på netsitet Federation of Associations in Behavioral and Brain Sciences.

Hun erkender, at undersøgelsen bryder med den hidtidige antagelse om at alkohol begrænser analytisk tænkning.

- Vi har den antagelse, at evnen til at fokusere på et problem eller at have meget viden er bedst, når man skal løse problemer. Men det er ikke nødvendigvis tilfældet. Innovation kan opstå når folk ikke er så fokuserede. Nogle gange kan været positivt at være lidt distraheret. Nogle gange kommer de virkelig kreative ideer, når du drikker et glas vin til maden, siger Willey.

God frokost - og fortæl lige chefen, hvordan du forbereder dig på eftermiddagens udfordringer.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Forfatter om Lars-Emil: Han kunne blive ved med at snakke
Pukkelhvalens unge hvisker, når den taler med mor
Jakob Larsen: Det var tyveri
Trump er historisk upopulær hos amerikanerne
Lars Løkke på erhvervsfremstød i Kina
Klar opbakning til Kim som Siumut-formand
sermitsiaq.ag