Mysterium: Ingen aner hvor ’eventyrcirkler’ kommer fra

På de øde sletter i Namibia i Sydafrika findes et underligt fænomen: Store, runde områder som opstår af sig selv, og efter en årrække pludselig forsvinder igen. De gådefulde cirkler forundrer forskere.

I de sandede, øde overdrev i Namibia i Sydafrika former mystiske bare områder sig sommetider. Efter nogle år forsvinder de små cirkler, som går under navnene ’fecirkler’ eller ’eventyrcirkler’, igen - uden at nogen kan forklare hvorfor eller hvordan.

Se store billeder af de mystiske cirkler på Videnskab.dk

Et nyt kig på disse sære mønstre løser ingenlunde det mangeårige mysterium - men det afslører da i det mindste, at de største af cirklerne kan eksistere i et helt menneskeliv.

Små fe-cirkler bliver hængende i gennemsnit i 24 år, mens større cirkler kan eksistere i op til 75 år. Det viser et nyt studie, som for nyligt er offentliggjort i det anerkendte tidsskrift PLoS ONE, skriver Videnskab.dk.

Studiet fortæller dog ikke meget om, hvorfor cirklerne opstår til at starte med, eller hvorfor de forsvinder ind i landskabet efter nogle årtier.

- ’Hvorfor’-spørgsmålet er meget svært at besvare, siger studiets leder Walter Tschinkel, som er biolog ved Florida State University, ifølge LiveScience.

- Der er adskillige hypoteser at vælge imellem, og beviserne er ikke overbevisende for nogen af dem.

Læs også på Videnskab.dk: Forsker: Korncirkler kan forklares med fysik

Walter Tschinkel blev interesseret i fecirklerne under en safari i 2005 til naturreservatet NamibRand Nature Reserve i den sydvestlige del af Namibia. Det var hans første oplevelse med de runde rydninger, hvoraf der findes titusindvis i den røde, sandede jord i området.

Kort tid efter cirklerne opstår, vokser en høj ring af græs rundt i kanten, hvilket er med til at fremhæve det bare område yderligere.

Kun få forskere har studeret fecirklerne, og det skyldes blandt andet deres afsides beliggenhed – cirklerne i Namibia ligger 180 kilometer fra den nærmeste landsby.

Ved første øjekast gik Walter Tschinkel ud fra, at cirklerne markerede en underjordisk rede af termitter. Men udgravninger har ikke vist nogle beviser på termitreder under cirklerne. Andre forklaringer, som for eksempel forskelle i jordens næringsstoffer eller døde planter grundet giftige dampe, har heller ikke kunnet bevises.

Læs også på Videnskab.dk: Delfinernes mystiske heleevne skal undersøges

Da Walter Tschinkel startede sit arbejde, vidste man stort set ingenting om fecirklernes livscyklus. Med hjælp fra naturreservatets ansatte, satellitbilleder og luftfotos satte han sig for at ændre dette.

Ved at sammenligne satellitbilleder fra 2004 og 2008, fandt han ud af, at cirklerne er ret stabile – de opstår ved noget nær deres endelige størrelse, eller også vokser de sig hurtigt til fuld størrelse.

De mindste cirkler er omkring to meter i diameter, mens de største kan være op til 12 meter på tværs. Når vinden blæser hen over de bare, runde områder, resulterer det som oftest i, at de bliver ’udhulede’ og kommer til at ligne små huller i jorden. Med tiden begynder planterne igen at indtage det cirkulære område og efterlader sig kun en ’spøgelsescirkel’.

Ved at gå ud fra at det samlede antal af fecirkler er mere eller mindre stabilt, brugte Walter Tschinkel satellitbillederne til at undersøge, hvor hurtigt cirklerne går fra fødsel til at være modne og til at vokse til igen. Ud fra dette kunne han regne sig frem til et overslag på cirklernes levetid: De fleste eksisterer imellem 30 og 60 år, konstaterede han.

Andre artikler fra Videnskab.dk:

Mystisk ’penis-dyr’ ånder via huden

Mystiske edderkopper invaderer landet

Se smukke mennesker blive til grimme udyr

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Her er nyuddannede politibetjente
Tele-Post har fået stjålet 76 mobiltelefoner
Malik Berthelsen nu også formelt borgmester
Lars-Emil Johansen: En utæmmelig ener - nu i bogform
Ny naalakkersuisoq i arbejdstøjet
Usikkert om Ane Hansen kan fortsætte i forfatningskommissionen
sermitsiaq.ag