Hvorfor har vindmøller tre vinger?

Ligegyldigt hvor man kigger hen, har store vindmøller lige præcis tre vinger. Hvorfor?

  • En...to...tre vinger. (Foto: Colourbox.com)
En...to...tre vinger. (Foto: Colourbox.com)

Danmarks Naturfredningsforening har med et nyt forslag om at placere store vindmøller langs med de danske motorveje skabt ny blæst om vindmøllerne. Men hvorfor er det nu, at alle vindmøller har lige præcis tre vinger?

Videnskab.dk's læsere Niels Hansen og Arne Ejland Nielsen har bidt mærke i, at skibsskruer kan klare sig med to - og man skulle da umiddelbart tro, at 4 eller 5 vinger ville fange endnu mere vind og derfor give endnu mere strøm?

Dyrere at lave strøm med flere vinger
Ja, møllen ville producere lidt mere strøm med flere vinger, men det ville blive dyrere at producere, fordi der skal bruges flere vinger til hver mølle, forklarer Mac Gaunaa, seniorforsker på Afdelingen for Vindenergi på Risø DTU.

Det kan heller ikke betale sig at have én eller to vinger, fordi de både giver mindre strøm og slider møllen hårdere end tre vinger.

Læs også på Videnskab.dk: Kan vindmøller ændre på Jordens rotation?

Én vinge belaster tårnet for meget
Mac Gaunaa fortæller fra en ende af:

- Man kan godt lave en vindmølle med én vinge, men så skal vingen groft sagt være tre gange bredere for at tage så meget energi ud af vinden som muligt.

- Et andet problem for møller med én vinge er, at vinden blæser mere, jo højere op du kommer.

- Har du kun én vinge, vil den give store kræfter på tårnet, når den peger opad - og mindre kræfter på tårnet, når den peger nedad, hvor der er mindre vind.

- Sådan en skæv belastning gør, at de fleste dele på møllen faktisk skal være forholdsvis kraftigere for at bære én vinge end tre.

Læs også på Videnskab.dk: Generer vindmøller mennesker og dyr?

Tre vinger giver jævnt pres - og flest penge til ejeren
- Når man har to vinger, har man ikke lige så slemt et pres, men stadig én vinge oppe og én vinge nede med mindre pres.

- Modpresset er altså ikke lige så hårdt nede som presset oppe. Har man til gengæld én vinge oppe og to nede - altså tre vinger i alt - så er det jævnere, siger Mac Gaunaa.

Han tilføjer, at en vindmølle aerodynamisk set godt kunne fungere effektivt med flere eller færre end tre vinger, men som i mange andre aspekter af vindenergiproduktion er den mest populære løsning den, som giver det største afkast. Derfor holder stort set alle vindmølleproducenter sig i dag til tre vinger.

Læs også på Videnskab.dk: Hvorfor drejer alle vindmøllevinger den samme vej?

To vinger får møllen til at 'blinke'
- Og så synes jeg personligt, at en mølle med tre vinger rent æstetisk er mere behagelig end en tilsvarende mølle med to vinger, bemærker Mac Gaunaa.

- En tovinget mølle virker som et optisk fyrtårn. Når vingen er i horisontal position, fylder den meget rent visuelt, og når vingen er i vertikal position, 'gemmer' den sig langs tårnet.

- På den måde 'blinker' den, og det virker mere uroligt og forstyrrende end den trevingede version. Men det er nu nok den overordnede økonomi, der har gjort den trevingede mølle dominerende, vurderer han.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Nyt drama i Siumut: Vittus vil vælte Kim Kielsen
VM-drømmen lever endnu for håndboldkvinderne
Her er billederne fra dagens rokade
Karl-Kristian Kruse tilbage som naalakkersuisoq
Faste regler skal styrke behandlingen af misbrug
Vittus Qujaukitsoq: Jeg forlader Naalakkersuisut
sermitsiaq.ag