Videnskab & teknik

TV: Asteroide-krater spækket med diamanter

35 millioner år gammelt krater i Rusland indeholder 'billioner af diamanter', der kan holde markedet forsynet i 3000 år

  • Foto: AP
Foto: AP
1/2
Næste »

Se tv-billeder fra krateret i tv-klippet over artiklen
---------------

Faktisk er nyheden 40 år gammel.

Det var nemlig i 1970'erne at russiske geologer fandt krateret Popigai Astroblem og konstaterede, at det er spækket med diamanter.

Men de daværende sovjetiske myndigheder holdt fundet hemmeligt. Landet solgte nemlig i forvejen masser af diamanter fra en mine i Yakuta og havde ingen interesse i at presse verdensmarkedets tårnhøje priser.

Det er The Christian Science Monitor der nu kan afsløre, at asteroide-krateret i Sibirien, som er cirka 35 millioner år gammelt, indeholder billioner af diamanter - faktisk langt mere end samtlige nuværende kendte forekomster.

Der skulle være nok til at holde hele verden forsynet med diamanter de kommende 3.000 år.

Russiske myndigheder har nu givet geologerne lov til at tale om fundet. Ifølge det nationale nyhedsbureau ITAR-Tass er diamanterne i asteroide-krateret 'dobbelt så hårde' som sædvanlige diamanter.

Derfor vil de være fremragende til industriformål - så der er ingen grund til at fare ud og sælge hverken ringe eller halskæder.

Man venter ikke fundet vil påvirke priserne på diamanter, uanset at man kunne oversvømme markedet.

- Resourcerne i Popigai-krateret er ti gange større end alle verdens kendte diamant-reserver, siger lederen af det geologiske institut i Novosibirsk, Nikolai Pokhilenko.

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere