Kæmpe ild-tornado fanget på film

En australsk filminstruktør var hurtig til at hive kameraet frem, da han for nylig var vidne til et vanvittigt og yderst sjældent naturfænomen: En tornado, som strakte sig 30 meter ind i himlen og var fyldt med ild.

  • Dette er IKKE ild-tornadoen. (Foto: Orlin Wagner/AP)
Dette er IKKE ild-tornadoen. (Foto: Orlin Wagner/AP)

Naturen har det med at overdrive. Det kunne Chris Tangey, en australsk filminstruktør, skrive under på forleden, da han ganske tilfældigt blev vidne til et vanvittigt syn:

En 30 meter høj tornado, som var fyldt med flammer, og som raserede det australske ødeland i mere end 40 minutter. Sådanne ildtornadoer, eller ilddjævle, er ekstremt sjældne og varer typisk ikke mere end to minutter.

Det lykkedes filmskaberen at fange det vilde naturfænomen på video, mens han prøvede at holde kæberne på rette plads, skriver Videnskab.dk.

Se videoen af ild-tornadoen på Videnskab.dk

Navnet på fænomenet, ’ildtornado’, er faktisk en smule misvisende, fortæller Mark Wysocki, som er klimaforsker og professor ved Cornell University, New York. Kolonnerne af ild minder langt mere om ’støv-djævle’ end om tornadoer, fortæller han.

- Jeg ville bare kalde dem for ildhvirvelstrømme, men det lyder knap så sexet over for offentligheden, så jeg ville nok i stedet kalde dem ilddjævle, udtaler han til ’Life’s Little Mysteries’ på Livescience.

Ilddjævlene bliver født, når et uforholdsmæssigt varmt stykke jord udsender en sky af opvarmet luft. De opstår på grund af brændpunkter i allerede eksisterende naturbrande.

- De dannes i et meget lille område over landet,« forklarer Mark Wysocki, »De begynder at stige meget hurtigt, og som de begynder at stige til vejrs, suger de den omgivende luft til sig. Derefter opstår denne vridning, som begynder at ligne hvirvel.

Læs også på Videnskab.dk: Se video optaget midt i orkanen Isaacs øje

Efterhånden som hvirvelstrømmen stiger opad, suger den branden med op, dens diameter bliver mindre, og dens rotation accelerer.

Selvom mennesker sjældent er vidner til ilddjævle, kan naturfænomenet være mere udbredt, end vi tror. Ilddjævlens mest sandsynlige udgangspunkt, skovbrandene, er nemlig ofte skjult fra os, fortæller Mark Wysocki.

Fordi ilddjævlene endnu sjældnere er fanget på film, kender man ikke ret meget til deres typiske dimensioner og hastigheder. Mark Wysocki gætter på, at de i gennemsnit er omkring 30 meter høje og roterer med en hastighed på mere end 35 kilometer i timen.

Andre artikler fra Videnskab.dk:

Kom helt tæt på en dræber-tornado

Se videoen af fantastisk naturfænomen

Hvorfor væmmes vi ikke ved sex?

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Forfatter om Lars-Emil: Han kunne blive ved med at snakke
Pukkelhvalens unge hvisker, når den taler med mor
Jakob Larsen: Det var tyveri
Trump er historisk upopulær hos amerikanerne
Lars Løkke på erhvervsfremstød i Kina
Klar opbakning til Kim som Siumut-formand
sermitsiaq.ag