TV: Sådan fanger man en hvidhaj

Nye optagelser viser, hvordan professionelle fiskere og videnskabsfolk skaffer viden om hvidhajer med alternative metoder. SE TV-KLIP

  • Folkene fra Ocearch-båden har omkring 15 minutter til at tage prøver og sætte sporingsenheder fast på hvidhajen, inden den skal slippes løs igen. (Foto: Screendump fra tv-klip)
Folkene fra Ocearch-båden har omkring 15 minutter til at tage prøver og sætte sporingsenheder fast på hvidhajen, inden den skal slippes løs igen. (Foto: Screendump fra tv-klip)
1/2
Næste »

Der var jubel og glæde hos de videnskabsfolk og fritidsfiskere fra den amerikanske Ocearch-båd, som på nye tv-optagelser har succes med at fange en hvidhaj, ved hjælp af særlige metoder.

Formålet med fangsten er at snuppe en smule blod og lidt hudceller fra hajen til videnskabelige undersøgelser. Og ikke mindst at sætte sporingsenheder fast, så satellitter kan følge hvidhajens adfærd - og på den måde lære mennesker om fiskens mystiske levevaner.

- Vi har kæmpe huller i vores viden om, hvordan vi beskytter hvidhajernes fremtid, siger Chris Fischer, der står bag Ocearch.

Ocearch-båden sejler på de nye optagelser ud ved Cape Cod i Massachusetts. Og det er ikke et let mission, for hvidhajen risikerer at dø under 'operationen', og fiskerne risikerer også at blive bidt.

Se også:

Skærmbillede 2012-08-21 kl  09 00 11 Udland - 21. aug. 2012 TV: Blåhval efterligner 'Dødens gab'

Hejser hajen op
I stedet for at skyde kæmpefisken på 900 kilo med harpun, som de fleste ellers gør, bruger Ocearch-folkene lokkemad til at dirigere hajen over på en stor platform, der så hejser det 4,5 meter lange dyr op fra vandet.

Herefter har folkene på Ocearch-båden så omkring 15 minutter til at tilføje sporingsenheden og tage prøverne, før fisken skal tilbage i havet.

- Før i tiden var jeg bange for hvad hajen kunne gøre ved mig. Nu er jeg bange for, at vi kommer til at forvolde dem skade, siger Jody Whitworth, bådens andenkaptajn.

Se hvordan folkene fra Ocearch-båden klarer missionen - i tv-klippet herover

Se også:

hvalangreb Samfund - 25. jul. 2012 TV: Spækhugger i 10 minutters dødskamp med sin træner

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere