Gå til artikel om 1 sek Gå til artikel
Gå til artikel

Efter 300 dage i rummet: Det var det ulækreste, jeg gjorde

Den amerikanske astronaut Scott Kelly har boet på Den Internationale Rumstation i 303 dage. Lørdag svarede han på almindelige menneskers spørgsmål

Det var stort, dengang danske Andreas Mogensen fik lov til at være i rummet i 10 dage for at foretage en række forsøg. Andreas Mogensens mission var dog i længe ingenting i forhold til russiske kosmonaut Mikhail Kornienko og amerikanske astronaut Scott Kellys igangværende mission.

De blev begge sendt i rummet i marts sidste år, og de får først jord under fødderne igen, når vi endnu en gang kommer ind i marts måned. Missionens formål er blandt andet at undersøge, hvordan mennesket påvirkes af at befinde sig i vægtløshed i så lang tid.

Undersøgelserne kan bruges, når vi en dag skal forberede os på at besøge planeter - for eksempel Mars - i længere perioder.

Men det er ikke kun forsøg, astronauterne bruger tid på, mens de bor på Den Internationale Rumstation. I lørdags stillede Scott Kelly op til en såkaldt AMA (ask me anything) hos Reddit, hvor man som bruger kan få lov at stille alverdens spørgsmål til dagens mand i spørgestolen.

Her afslørede den efterhånden meget erfarne astronaut - denne mission er ikke hans første - nogle af de ting, som man som almindelig jordboende ikke helt forstår om rummet.

- Den hårde hud under fødderne falder bare af. Så undersiden af fødderne bliver babybløde. Til gengæld udvikler det øverste af fødderne en slags alligatorskind, fordi jeg bruger den side af fødderne til at skubbe mig rundt på rumstationen med, siger Scott Kelly blandt andet i spørgerunden.

Nu er Andreas landet: 'Alt gik efter bogen'

Nogle skændes på stationen
Scott Kelly forklarer, at han svarer på spørgsmålene ved, at han fortæller svarene til en på jorden, som så skriver dem ind på Reddit.

Til et spørgsmål om de mange forskellige nationaliteter, som astronauterne og kosmonauterne har, svarer Scott Kelly meget sympatisk:

- Jeg synes, det er en af de gode ting ved rumstationen, fordi den er international. Vi kommer rigtig godt ud af det med hinanden på trods af politik. Det bliver vi nødt til, fordi vi alle stoler og arbejder sammen med livet som indsats, siger Scott Kelly.

I den ende af spørgsmålene ligger også, om de nogensinde skændes eller diskuterer på stationen:

- Jeg har aldrig selv været en del af et skænderi. Men jeg har overværet et. Generelt handler de om arbejde, svarer astronauten fra USA.

Artiklen fortsætter under billedet:
22817288892_9c21a89bf3_z.jpg

En bold af urin
Scott Kelly fortæller i AMA'en, at det ulækreste, han har gjort på rumstationen, var på et tidspunkt, hvor noget ved toilettet fejlede, så urinen ikke blev suget ud i toilettet, som det normalt gør for at komme væk.

Derfor måtte astronauten rengøre, efter at en bold af urin på omkring 3.7 liter blandet med syre slap løs i rumstationen. Væske samler sig jo i bobler i vægtløs tilstand, og syren tilsættes, så urinen ikke ødelægger udstyret i stationen.

- Jeg har ikke vænnet mig helt til at være her endnu. Men det føles mere og mere normalt, siger Scott Kelly om at være i rummet.

Han forklarer også, at han altid lægger armene i posen, når han skal sove, fordi de ellers svæver foran ham i den vægtløse tilstand. Astronauter sover i specielle soveposer, som er koblet til væggene i specielle kamre på rumstationen. Man kan ikke sige, at man lægger sig ned og sover, fordi intet er op eller ned deroppe.

- Det er sværere at sove i rummet end på jorden, fordi man sover i samme position, som man befinder sig i hele dagen. Man får ikke den der fornemmelse af fuldstændig afslapning ved at lægge sig ned efter en lang dag på arbejde. Jeg sover også med ørepropper, fordi rumstationen knager lidt, siger Scott Kelly.

Seneste Ekstra Bladet job

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet

Seneste Nyheder

Hent flere

Mest læste i Nyheder

Hent flere
Grønland - Seneste nyt
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Michael Bo Mortensen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen