'Skønheden og Udyret' er flere tusind år gammel

Helt tilbage i bronzealderen kunne man få fortalt eventyret om ’Skønheden og Udyret’ eller ’Rumleskaft’.

  • Arkivfoto: POLFOTO
Arkivfoto: POLFOTO

Eventyr som ‘Skønheden og Udyret’ og ‘Rumleskaft’ kan spores helt tilbage til forhistorisk tid og en af historierne helt tilbage til bronzealderen ifølge ny forskning. Det skriver The Guardian ifølge Videnskab.dk.
LÆS OGSÅ

Ved hjælp af teknikker, som normalt bruges af biologer, studerede en antropolog og en folklorist fællestræk mellem 275 forskellige indoeuropæiske eventyr og fandt ud af, at nogle har rødder i mundtlige fortællinger, der er langt ældre, end man tidligere har troet.

Læs mere på Videnskab.dk: Sagn og frække lege holdt styr på sexlivet

Mens vi ved, at ‘Skønheden og Udyret’ og Rumleskaft først blev skrevet ned i i det 17. og 18. århundrede, så stammer de ifølge forskerne fra langt tidligere perioder.

- Begge historier kan spores tilbage til starten på de store, vestlige indo-europæiske folkeslag i perioden mellem 2.500 og 6.000 år siden,« skriver de i et nyt studie netop publiceret i The Royal Society Open Science Journal, hvor de undersøger forholdet mellem folkeeventyr, europæiske gruppers historiske og genetiske oprindelse, samt geografiske afstande og sprog.

- De her historier har været fortalt før engelsk, fransk og italiensk eksisterede,« siger Jamshid Tehrani, der er antropolog ved Durham University i Storbritannien og en af hovedforfatterne på studiet, til The Guardian.

Læs mere på Videnskab.dk: Forskere går på eventyr i forhistorien

Analyserne viste, at de skrevne eventyr stammede fra tidligere mundtligt overleverede eventyr. For eksempel tager brødrene Grimms ‘Hans og Bønnestagen’ i virkeligheden udgangspunkt i en gruppe 5.000 år gamle mundtlige eventyr, som forskerne har kaldt ‘Drengen, der stjal troldens skat.’

Specielt et eventyr kunne spores langt tilbage. Historien ved navn ‘Smeden og Djævlen,’ der handler om en smed, der sælger sin sjæl i bytte for overnaturlige kræfter, menes at stamme helt tilbage fra bronzealderen for 6.000 år siden.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Kan jeg føle på min pande, om jeg har feber?

Inklusion gavner alligevel ikke alle børn
LÆS OGSÅ :

Du kan spise mange fødevarer længe efter udløbsdatoen

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Fiskeriets indtjening i kraftig vækst
Kristian Jeremiassen: Forhøj plejevederlaget nu
Se film om Isfjordscenteret
Royal Arctic Line vinder pris
To råd efterlyser nye medlemmer
A-kandidat: Flere kurser til folkeskolelærerne
sermitsiaq.ag