WHO advarer med super-gonoré

En variant af gonoré, som ikke kan behandles, er måske på vej til Danmark

  • Husk nu de der kondomer - farlig gonoré konstateret i flere lande. (Foto: colourbox.com)
Husk nu de der kondomer - farlig gonoré konstateret i flere lande. (Foto: colourbox.com)

Millioner af mennesker verden over smittes årligt af kønssygdommen gonoré, der hidtil er blevet behandlet med forskellige former for antibiotika.

Men nu advarer verdenssundhedsorganisationen WHO mod en ny variant, der ikke kan slås ned med kendte præparater. Den blev fundet første gang sidste år i Japan.

- Dette er ikke et europæisk problem eller et afrikansk problem - det er problem for hele verden, lyder det fra Lusti-Narasimhan WHO, skriver pbs.org.

Læs:

Se også: Antal af Gonoré-ramte eksploderer

I Australien, Hong Kong og Japan rapporteres der om tilfælde, som ikke kunne behandles med det mest effektive middel cefalosporin, der findes i flere varianter.

Steen Hoffmann, speciallæge i klinisk mikrobiologi, overlæge fra Statens Serum Institut, forklarer, at i Danmark kan varianten ceftriaxon fortsat anvendes til behandling af gonoré.

- Der er i flere udlande beskrevet resistens blandt gonokokker over for dette stof - og også behandlingssvigt, men ingen af delene er hændt i Danmark. Statens Serum Institut varetager den nationale overvågning af gonokokkers resistensforhold i samarbejde med landets klinisk mikrobiologiske afdelinger. Vi følger situationen nøje, lyder det fra Hoffmann.

I Danmark smittes mellem 400 og 500 hvert år med gonoré.

Se også: Se kort: Her rammer kønssygdommene

Hvad er gonoré?

Gonoré er en slimhindeinfektion, der kan sidde i urethra hos begge køn, og hos kvinder desuden i livmoderhalsen. Symptomer kan være smerter ved vandladning eller udflåd fra urinrøret (”dryppert”) og/eller skeden, men omkring halvdelen af kvinderne og en tredjedel af mændene har ingen symptomer. Gonoré i rektum og svælg giver sjældent symptomer. Hvis en gravid kvinde har gonoré, kan barnet smittes under fødslen og få konjunktivit med gonokokker. En gonorroisk konjunktivit kan, hvis ubehandlet, forløbe meget aggressivt med destruktion af øjenæblet inden for et par døgn.

Gonoré kan antage et kompliceret forløb. Kvinder kan udvikle underlivsbetændelse med risiko for sterilitet på grund af aflukning af æggelederne, og hos mænd kan bitestiklerne og testiklerne blive angrebet. I sjældne tilfælde kan der opstå blodforgiftning og spredning til for eksempel led.

Kilde: Statens Serumintstitut

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Seneste i Sex & samliv
Hent flere
Mest læste i Sex & samliv
Hent flere