Derfor skifter kvinder dig ud med en bedre model

Ifølge forskere har evolutionen sørget for, at kvinder ofte har en back up plan

SEXPERT-TV: Sådan tæmmer du din lyst til utroskab
1/2
Næste »

-- Over artiklen her fortæller sexolog og par terapeut Signe V. Bentzen om, hvordan man tæmmer sin lyst til utroskab --

En af de mest vedholdende teorier indenfor evoltionsbiologien handler om, at kvinder vælger mager for at få de mest optimale gener til deres afkom. Og at grunden til, at nogle kvinder er utro, simpelthen er, at de er ude efter nogle bedre gener, end deres faste partner kan levere.

Men ifølge forskere på området er teorien ikke dækkende, og derfor mener de, at hypotesen om mate switching er mere fyldestgørende.

I nyt studie prøver de at forklare, hvilke mekanismer der er i spil, når en kvinde er utro.

Grundliggende går den ud på at forklare, hvordan kvinder gennem evolutionen har 'lært' at takle tab af partner:

'Gennem menneskets evolution kunne der ske grimme ting for en kvindes partner. Han kunne blive skadet, syg, dræbt eller blot falde i værdi som partner,' skriver hovedforfatter David Buss.

'Forhistoriske kvinder stod over for tre slags tilpasningsudfordringer, som gjorde det at skifte partner til en attraktiv eller nødvendig løsning: At hendes faste partner mistede værdi, at hun selv steg i værdi, eller at der kom potentielle mager, der ikke før var tilgængelige. Men at skifte partner har ikke været gnidningsfrit og uden omkostninger,' forklarer Buss og sammenligner kødmarkedet med aktiemarkedet:

Kødmarkedets og aktiemarkedets udsving gør det nogle gange attraktivt at handle: Engang imellem det betale sig at skifte partner.

Og det er så her utroskab kommer ind i billedet.

'Det fungerer som en slags partnerforsikring: at sørge for, at man har en partner i baghånden, er praktisk, hvis der kræves en udskiftning fremdadrettet. Og affærer giver mulighed for en mere grundig afdækning af den alternative partners kvaliteter, hvilket giver vigtige informationer, som kan være svære at vurdere på afstand.'

Det er også praktisk at have en back up klar, så man ikke skal direkte tilbage til kødmarkedet og starte forfra i jagten på en mage. Og de kvalitetsparametre efter, der vurderes, er ikke væsensforskeliige fra dem, som den primære partner bedømmes efter:

Passer man sammen, er man tilgængelig og er der gensidig interesse i forhold til langsigtede mål. En affære en simpelthen en prøvetur, der efterligner det langvarig forhold - men uden forpligtelser.

Så hvis prøvepartneren viser sig at være et bedre catch på de mål, kan det være, at det kan betale sig at skifte ham ud.

Forskerne mener, at nogenlunde samme teori kan passe på mandens parringsstrategi.

shutterstock_354127394.jpg Sex & samliv - 16. mar. 2016 Derfor er kvinder utro

shutterstock_291643292.jpg Kys & kærlighed - 27. okt. 2016 Sådan tjekker du om kæresten er utro

shutterstock_302476310 (2).jpg Sex & samliv - 11. nov. 2016 Sådan vil du føle, når du oplever utroskab

 

Har du oplevet utroskab

Har du været din partner utro - eller har du været sammen med en mand/kvinde, som var i et forhold?

*** Ekstra Bladet sætter fokus på utroskab ***

Vi søger danskere, der har mod på at stå frem og være med til at tegne et nuanceret billede af et emne, som optager de fleste af os.

Hvorfor er vi utro, hvad betyder det for parforholdet, og hvordan kommer vi videre?

Hvis du har mod på at være med, laver vi et interview, får taget nogle fine portrætter, og du får selvfølgelig artiklen til gennemsyn inden tryk.

Vil du høre mere, så kontakt journalist Mette Pedersen på mepe@eb.dk

 

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Seneste i Sex & samliv
Hent flere
Mest læste i Sex & samliv
Hent flere