Sexperterne

Red dit parforhold med et godt skænderi

  • Det skal ud på bordet, så I kan kigge godt på det begge to. Den ene taler først, den anden lytter uden at afbryde og med så åbent et sind, som man kan mestre, siger Bentzen, der her kommer med opskriften på det perfekte skænderi. (Foto: colourbox.com)
Det skal ud på bordet, så I kan kigge godt på det begge to. Den ene taler først, den anden lytter uden at afbryde og med så åbent et sind, som man kan mestre, siger Bentzen, der her kommer med opskriften på det perfekte skænderi. (Foto: colourbox.com)

Hun kommer hjem fra arbejde. Hun har stresset gennem trafikken og børnehentning. Og nu viser det sig, at kæresten har glemt at handle.

Hun har lyst til at slå ham i gulvet. Og resten af aftenen er de sure på hinanden. Hun kan ikke holde mund og begynder at bebrejde ham og spørge, hvorfor det altid er hende, der skal ordne alting. Hun synes ikke, han respekterer hende, når han glemmer de ting.

Han svarer med at stirre ind i tv-skærmen.

Se også: Vælg dine kampe - og få bedre sex

Næste gang er der større og vigtigere ting på spil. For eksempel at hun føler, han ikke hører på hende.

Vi spurgte parterapeut og sexolog Signe V. Bentzen om, hvorfor vi har så svært at skændes, og hvorfor skal man lære at blive bedre til det.

Se også: 7 ting du ikke må sige til kæresten

- Det er svært at skændes, fordi det næsten altid føles som om den anden siger: ’Du duer ikke. Du er ikke god nok.’ Så lukker vi enten ned, så resten af talestrømmen ikke kan såre os eller vi går til modangreb, så den anden får det skidt - og helst lidt mere skidt end dig.

- Indlysende nok kommer der ikke noget godt ud af sådan en start. Men inde i møgbunken af ord, findes der faktisk en gave, der kan få forholdet til at køre endnu bedre. Det kræver, at vi får øje på problemet, så vi kan fixe det.

Læs:

Se også: Sådan får du et lykkeligt parforhold

Klatskændes
Så derfor holder vi op med at skændes, hvorpå de hober sig op?

- Ja, enten klat-skændes vi, eller også holder vi det inde, som gør os ondt. Det er jo skidt. Hvis der er et problem, så skal det jo løses - ellers er der jo nogen som går rundt og har det skidt i forholdet. Og det er jo ikke derfor, vi er sammen, vel?

Se også: Her er vores største sexproblemer

Er der kønsforskelle på måde, vi skændes?

- Mænd er mere tilbøjelige end kvinder til at undgå konflikter. De trækker sig enten ved ikke at ville høre, hvad hun siger eller ved simpelthen at gå. Selvom det ikke er hans mål at undgå nærhed med hende, så bliver det det undvigemønster faktisk skyld i at nærheden i forholdet bliver alvorligt ramt.

Kvinder
Når en vi laver undvigemanøvrer for at undgå en konflikt, begrænser vi altså samtidig vores muligheder for at opnå nærhed, forklarer Bentzen.

- Kvinder kan faktisk opleve ret vilde fysiske reaktioner på konflikter, der kører. På trods af det lader det til, mænd ofte håndterer samlivsproblemerne dårligere end kvinder. De kan godt give udtryk for vrede, men lige så ofte er de tilbøjelige til at lukke af, hvis de bliver sårede eller uretfærdigt behandlet.

Læs:

Se også: Vi skændes 2455 gange om året

Perfekte skænderi
Hvad gør man så i parforholdet?

- Indse at problemer er noget, man løser i fællesskab. Det skal ud på bordet, så I kan kigge godt på det begge to. Den ene taler først, den anden lytter uden at afbryde og med så åbent et sind, som man kan mestre, siger Bentzen, der her kommer med opskriften på det perfekte skænderi:

1. Afbryd ikke. Lad den ene tale færdig og lad være med at opfinde modsvar undervejs - også selvom du bliver såret, fornærmet eller vred over det, din partner fortæller er et problem.

2. Lyt mens du hele tiden søger efter kernen i det, den anden fortæller. Øv dig i at overhøre “angreb” på dig som menneske, men lyt efter hvad problemet egentligt består i for din partner.

Se også: Drop opvasken - og hop ind i kanen

7. Undgå at sige noget blot for at ’give igen’ eller for at nedgøre den andens problem.

8. Stil spørgsmål. Undersøg problemet. Bliv ved med at tale, indtil der ikke er flere informationer, som skal på bordet.

9. Aftal evt. en tænkepause.

10. Kom tilbage og kig nu på problemet, og nu kan I først begynde at søge at løse det.

Læs:

Se også: Det afslører jeres skænderier

Alle har problemer
Undervejs i skænderier vil I begå tonsvis af fejl, men påtag dig ansvaret for at DU følger reglerne, så godt du kan, også selvom den anden kommer til at fejle fælt. Alle par har problemer. Spørgsmålet er, hvordan I håndterer dem, mener Signe V. Bentzen:

- Vejen til et godt forhold går gennem samarbejde. Den største fejl, mennesker gør, når de skal behandle problemer, er at prøve at løse dem uden først at tale dem grundigt igennem og opbygge en fælles forståelse.

- Problemer og uenigheder i samlivet rummer store muligheder for at styrke samhørigheden og holdånden gennem respekt og accept.

Læs:

Se også: Knald jeres problemer væk

Syv grunde til at skænderier går galt

1. Små diskussioner bliver til store skænderier. Vi beskylder og kritiserer hinanden for mange ting, som diskussionen i udgangspunktet ikke handler om. Vi sårer hinanden og trækker gamle konflikter frem.

2. Min partner kritiserer det, jeg står for, på en måde, som jeg føler nedværdigende

3. Min partner lader til at opfatte det, jeg siger og gør, mere negativt, end jeg mener det.

4. Når vi har et problem, vi skal løse, er det, som om vi er spillere på hvert sit hold.

5. Jeg fortæller ikke min partner det, jeg virkelig mener.

6. Jeg føler mig ensom i parforholdet.

7. Når vi diskuterer, trækker den ene af os sig. Det sker enten ved, man ikke vil tale mere om sagen eller simpelthen ved at forlade stedet/situationen, hvor diskussionen begyndte. Tilbagetrækkerne er bange for skænderier og forsøger at standse det, der ligner en konflikt under opsejling. De prøver ikke at undgå nærhed, men konflikt.

(Kilde: Kæmp for Kærligheden. Bogen om at leve sammen, Markman, Stanley og Blumberg, Høst & Søn 2006)Følg Ekstra Bladet Sexperterne

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet Sexperterne
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen
EKSTRA - det du ikke vil gå glip af
Få adgang til denne artikel + mere end 2000 andre spændende historier for under 1 krone om dagen. Kom tæt på aktuelle begivenheder, kendisser, sport, krimisager, trends og meget mere...
ALT DETTE FÅR DU FOR KUN 1 KRONE OM DAGEN:
  • Mere end 2.000 historier på mobil, tablet & computer
  • Opdateringer 24 timer i døgnet - Nye artikler hver dag
  • Ekstra Bladets avis-arkiv fra 1904 frem til gårsdagens avis
  • Særlige fordele - Konkurrencer, gratis e-bøger og events
29 kr. /md.
Ingen binding

Nem betaling - Ingen binding – Betal fra måned til måned