TV: Er dette dyremishandling?

Kontroversiel træningsmetode til dressur- og springheste blev anvendt ved OL - men er det dyremishandling? Aarhus-forsker har en del af svaret

  • LDR-metoden, som Anky van Grunsven - og mange andre - udøver den. Se i videoen over artiklen, hvordan det går for sig. (Foto: Screenshot)
LDR-metoden, som Anky van Grunsven - og mange andre - udøver den. Se i videoen over artiklen, hvordan det går for sig. (Foto: Screenshot)
1/2
Næste »

Den såkaldte Roll Kur-metode til træning og kontrol af dressur- og springheste har i nogle uger været til fornyet debat, efter at danske journalister fra epona.tv har dokumenteret brugen af metoden ved OL.

Se også:

RollKur Anden sport - 14. aug. 2012 TV: Olympiske magtmænd truer danske journalister

Roll Kur er som sådan forbudt, fordi den af mange i ridesportskredse betegnes som dyremishandling. Men en nært beslægtet metode, kaldet LDR ('Low Deep and Round'), er lovlig, hvis den benyttes i mindre end 10 minutter.

Biolog på Aarhus Universitet, Janne Winther Christensen, der forsker i adfærd og stressbiologi hos dyr, vil ikke ligefrem kalde LDR dyremishandling. Hun har selv udført forsøg på heste i forbindelse med den kontroversielle metode. Men:

- I vores forsøg har vi kunnet konstatere, at hesten har en væsentligt forøget mængde stresshormon (Kortisol) i spyttet, når den bliver redet efter LDR-metoden. Desuden udviser hestene konfliktadfærd, når metoden bruges, det vil sige, at munden står åben, og at hesten slår med hovedet. Det er tegn på, at den ikke ligefrem nyder det, fortæller Janne Winther Christensen.

Vil ikke kalde det dyremishandling
- Men dyremishandling kan jeg ikke kalde det. Der mangler forskning på området. Desuden er det et etisk spørgsmål, som i sidste ende er et politisk spørgsmål, siger Aarhus-forskeren.

Kan det siges at være retfærdiggjort at træne hesten med LDR til en stor konkurrence, hvis hesten ligesom rytteren nyder at konkurrere?

- Jeg tror ikke på, at hesten nyder de store konkurrencer. Hesten er et flokdyr, så jeg tror ikke på, at den nyder at stå alene i en arena med et stort publikum, der klapper og larmer, siger Janne Winther.

Hos Dyrenes Beskyttelse vil man heller ikke tale om decideret dyremishandling - primært fordi der mangler forskning på området.

- Det er en debat uden ret megen viden. Overordnet vælger vi den eneste fornuftige holdning, som er, at der ikke er bevis for, at det er hverken skadeligt eller gavnligt for hesten, siger Jens Svenningsen, der er dyreværnschef hos Dyrenes Beskyttelse og praktiserende dyrlæge gennem 30 år.

Voldsomt udbredt
- Men vi kan konstatere, at heste udviser konfliktadfærd, når de trænes efter Roll Kur eller LDR, siger Svenningsen.

- Metoden kan ikke bruges uden et element af tvang, for hesten ville ikke naturligt gå med hovedet bøjet ind til brystet på den måde. Så kan man spørge sig selv, om nogle heste gør det mere eller mindre frivilligt, som et led i det, man kan kalde slaveadfærd eller 'tillært hjælpeløshed'.

- Metoden er voldsomt udbredt. Jeg tror, tendensen har toppet, men de fleste unge ryttere er de sidste 5-6 år blevet oplært i metoden. Det er lidt af en katastrofe, hvis du spørger mig, siger Jens Svenningsen.

Hos Dansk Ride Forbund har generalsekretær Jens-Erik Majlund svært ved at forholde sig til debatten, eftersom han er på ferie. Den overordnede holdning til LDR/Roll Kur vil han dog gerne udlægge:

- Vi har en meget klar holdning til Roll Kur. Vi følger FEI's regler (det internationale rideforbund). Man må ikke bruge tvang i forbindelse med LDR eller hyperfleksion, eller hvad man vælger at kalde det. Roll Kur er forbudt, så det bruger vi ikke i Danmark overhovedet, siger Jens-Erik Majlund.

Se i videoen over denne artikel en berømt udøver af LDR-metoden - den hollandske stjernerytter Anky van Grunsven - forklare, hvad den gør godt for.

Er Roll Kur/LDR en form for dyremishandling?

Se resultat

Er Roll Kur/LDR en form for dyremishandling?

Din stemme er modtaget

Vis afstemning

Fejl

Der skete desværre en fejl, prøv igen senere.
Roll Kur
En teknik, som er udbredt i ridesporten - både i springing og dressur - hvor rytteren ved hjælp af biddet i hestens mund ruller hestens næse helt ind til brystet på den. Andre navne for rullekuren er 'Low Deep and Round' (LDR) - sådan betegnes det af dem, der bruger teknikken i dag. Hyperflexion er den veterinærfaglige betegnelse, som henviser til at halsen er ekstremt sammenbøjet. Hestens tunge bliver blålig ved brug af metoden, et tegn på iltmangel, fordi hesten har svært ved at trække vejret, når halsen er bøjet sammen. Det præcise formål med teknikken er aldrig blevet beskrevet. Nogle ryttere påstår, at det er en slags udstrækning for hesten, mens andre siger, at det er godt til at få uregerlige heste under kontrol. De ryttere, der har vundet medaljerne de sidste 20-25 år, har benyttet sig af teknikken, som altså må skønnes at være præstationsfremmende.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet Sport

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet Sport
Mest læste i sport
Seneste i sport
EKSTRA Sport og spil