TV: Olympiske magtmænd truer danske journalister

IOC truer danske journalister med sagsanlæg i en sag om påstået dyremishandling ved OL i London

  • Hestens tunge bliver blålig ved brug af Roll Kur, formentlig på grund af iltmangel. (Foto: Screendump)
Hestens tunge bliver blålig ved brug af Roll Kur, formentlig på grund af iltmangel. (Foto: Screendump)
1/3
Næste »

To danske journalister er efter OL blevet truet af Den Internationale Olympiske Komité (IOC), fordi de har filmet træningen til ridekonkurrencerne ved OL i London.

Julie Taylor og Luise Thomsen fra det danske site epona.tv ville dokumentere den udbredte brug af en kontroversiel metode til at kue hesten, den såkaldte 'Roll Kur', der af mange betegnes som dyremishandling (se faktaboks).

Det er under OL væltet ind med klager på både Det Internationale Rideforbunds (FEI) facebookside, ligesom også IOC's facebookside er blevet bestormet af vrede mennesker, der vil have den kontroversielle metode fuldstændig forbudt.

Nu har IOC blandet sig med en trussel om sagsanlæg, hvis ikke de danske journalister piller deres video ned fra YouTube.

- IOC forbeholder sig retten og de nødvendige midler i forbindelse med denne sag, inklusive retslige skridt og kompensation for omkostninger og skade, og dertil strafpådragelse, hvis det er passende, lyder det i et brev fra IOC til Julie Taylor og Luise Thomsen.

Nægter at adlyde
Julie Taylor stiller sig uforstående overfor IOC's henvendelse.

- Vi har stået i en offentlig park og filmet ind over hegnet. Det må være en journalistisk ret, hvis man skal dokumentere en vigtig historie. Og der ligger jo masser af OL-klip på YouTube, som de ikke lader til at gøre noget ved. Så hvorfor er de så emsige over vores video? spørger Julie Taylor.

- Egentlig er 'Roll Kur' forbudt, men det er det så ikke alligevel. I FEI's regler står der med småt, at det kun er forbudt, hvis man bruger 'Roll Kur' i mere end 10 minutter. Det er så mærkelige og kryptiske nogle regler, at de fleste journalister fra større medier ryster på hovedet og går deres vej. Det er for svært at forstå.

Hvorfor forbyder man det ikke bare én gang for alle? Det ville vel stille alle ryttere lige?

- Alle de store stævner koster penge at afholde. Så enten skal man have en rigmand, eller sælge en masse billetter. Man sælger kun en masse billetter, hvis der kommer store stjerner. Og de store stjerner kommer kun, hvis de ved, at dommere og stewards vil se igennem fingre med Roll Kur. Der er ikke så meget, FEI kan gøre ved det. De kan ikke få nogen til at håndhæve et forbud.

- De vildeste præstationer, man ser ved et ridestævne, er når hesten er bange og springer rundt som en gummibold. Det kan man kun få den til, ved at være pisse led ved den, siger Julie Taylor, der har svaret IOC, at hun ikke har i sinde at pille sin London-video (se video over artikel) ned fra YouTube.

Roll Kur
En teknik, som er udbredt i ridesporten - både i springing og dressur - hvor rytteren ved hjælp af biddet i hestens mund ruller hestens næse helt ind til brystet på den. Andre navne for rullekuren er 'Low Deep and Round' (LDR) - sådan betegnes det af dem, der bruger teknikken i dag. Hyperflexion er den veterinærfaglige betegnelse, som henviser til at halsen er ekstremt sammenbøjet. Hestens tunge bliver blålig ved brug af metoden, et tegn på iltmangel, fordi hesten har svært ved at trække vejret, når halsen er bøjet sammen. Det præcise formål med teknikken er aldrig blevet beskrevet. Nogle ryttere påstår, at det er en slags udstrækning for hesten, mens andre siger, at det er godt til at få uregerlige heste under kontrol. De ryttere, der har vundet medaljerne de sidste 20-25 år, har benyttet sig af teknikken, som altså må skønnes at være præstationsfremmende.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet Sport

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet Sport
Mest læste i sport
Seneste i sport
EKSTRA Sport og spil