Studerende scorede 50 mio. på lotto-fidus

Udnyttede i årevis smutvej til sikkert overskud

  • Lottospillet Cash WinFall blev lanceret i 2004, men blev stoppet i år. (Foto: AP/Chitose Suzuki)
Lottospillet Cash WinFall blev lanceret i 2004, men blev stoppet i år. (Foto: AP/Chitose Suzuki)

Nogle af verdens klogeste matematiske hoveder har haft deres gang på Massachusetts Institute of Technology eller MIT, som det også kaldes.

Det berømte amerikanske teknologiske universitet optræder blandt andet i film som 'Good Will Hunting' med Matt Damon og '21' med Kevin Spacey. Sidstnævnte er den sande historie om, hvordan en gruppe studerende og deres lærer tjente en formue på at tælle kort og spille blackjack i bl.a. Las Vegas.

Nu trækker MIT-studerende igen overskrifter for at have vundet millioner ved at udnytte matematikken i spil til egen fordel.

I en artikel-serie fortæller Boston Globe historien om, hvordan studerende gennem næsten syv år manipulerede med det lokale lottospil og vandt henved otte millioner dollar - lige knap 50 millioner kroner. På bekostning af de almindelige spillere, som var knap så kvikke og spillede troligt hver uge.

Historierne afstedkom en officiel undersøgelse, som nu slår fast, at ansatte ved lotteri-selskabet var klar over, at flere syndikater udnyttede spillet. En ansat skrev endda en email, hvori der stod: 'Når jeg bliver pensioneret, hvordan bliver jeg så medlem?'.

Læs også:

Se også: Verdens heldigste mistænkt for snydSe også: Sådan vandt han 80 mio. i blackjack

Kort fortalt udnyttede de MIT-studerende, at det lille lokale lottospil Cash WinFall ca. en gang i kvartallet blev profitabelt for spillerne. Når førstepræmiepuljen ramte to millioner dollar, skulle præmierne fordeles til lavere præmiegrupper. I sådan en uge ville de mindre præmier være fem til ti gange større end normalt.

I et skoleprojekt regnede de studerende ud, at de med en investering på $100.000 var sikre på et overskud. Købte de for $600.000 vil deres tilbagebetalingsprocent ligge mellem 115 og 120.

Konceptet blev bevist af den studerende James Harvey, som 7. februar 2005 lavede lottokuponer for 1000 dollar om til gevinster for $3000. Siden voksede projektet og gennem næsten syv år købte de studerende kuponer for 40 millioner dollar og vandt ca. 48 millioner dollar.

Udløste selv jackpotten

Gruppen fandt desuden ud af, at hvis de købte nok kuponer på de rigtige tidspunkter kunne de selv udløse jackpot-ugerne.

I august 2010 begyndte de at købe tilstrækkeligt med kuponer, så puljen ramte sit maks. Samtidig undlod lotteriselskabet at offentliggøre, at en jackpot-uge var forestående. Ifølge den officielle undersøgelse havde MIT-gruppen til trækningen 10. august 2010 hele 80 procent af lodderne og var indehavere af 860 af de 983 kuponer, som var $600 eller mere værd.

Undersøgelsen kalder det enten inkompetence eller aftalt spil, når ingen ved lotteriselskabet greb ind. Når syndikaterne købte stort ind af kuponer hos enkelte forhandlere, skulle det nemlig godkendes først.

En unfair fordel

I år blev spillet så stoppet af Massachusetts finansminister Steven Grossman, som efterfølgende satte undersøgelsen i gang.

- Jeg føler, det er vigtigt at undskylde til offentligheden, fordi et spil blev skabt på en måde, der tillod syndikater at opnå særlige fordele, som andre ikke havde. De brugte terminaler selv, havde partnerskaber med forhandlere, kørte kuponer igennem efter lukketid. Vi er kede af, at nogen fik en unfair fordel, udtaler Steven Grossman.

Læs mere om sagen på Boston Globes gratisside boston.com og nyhedsbureauet AP.

En tilsvarende fidus kan ikke finde sted i Danmark, da der kun opereres med maks-puljer i Eurojackpot, og der ikke opstår situationer med en tilbagebetalingsprocent over 100.

Læs også

Følg Ekstra Bladet Spilforslag

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet Spilforslag
Mest læst i spil nyheder
Hent flere
Senest i Spilnyheder