Sport 5 timer siden
Helten: Nu er vi guldfavoritter
Håndbold 6 timer siden
BSV knuser konkurrenter i DM-finale
Formel 1 6 timer siden
Sådan reagerede Palmer på Kevin-kollision
Boksning 7 timer siden
Micki bokser skæbnekamp i to kilometers højde
Premier League 7 timer siden
Skifte på plads: Dansk stjerne får tre år i Premier League
Premier League 7 timer siden
Milevidt fra mesterskabet: Men her slår United alle de andre
Premier League 8 timer siden
Rafael Benitez fortsætter som manager hos engelsk nedrykker
Tennis 8 timer siden
Midt i krisen: Wozniacki kåret til lækreste OL-atlet nogensinde
Premier League 9 timer siden
Iskolde rivaler: Nu skal Pep og Mourinho slås om Manchester
EM 2016 10 timer siden
Italiensk landsholdsboss: Pizza og pasta forbudt
Formel 1 10 timer siden
Hurtigere racer til Kevin: Sådan gør ny motor for alvor forskel
Superligaen 11 timer siden
Ekspert forklarer: Agger kan først komme næste uge
Cykling 11 timer siden
Sprinterne blev snydt i Giroen
FC Midtjylland 12 timer siden
Så meget vil de tjene: Fischer-handel kan sende millioner til FC Midtjylland
FC København 12 timer siden
FCK-svensker: Kedeligste år nogensinde
Tennis 13 timer siden
French Open-vinderen sparer kræfter i anden runde
Håndbold 14 timer siden
Derfor var de nøgne: Håndbold-pigerne var kåde
OL 2016 15 timer siden
Vingaard færdig i FCN - men i spil til OL
Premier League 15 timer siden
Planen er lagt: Her er Mourinhos ønskeseddel
Premier League 15 timer siden
Arsenal henter schweizisk granit til midtbanen
Cykling

'Nu går det for vidt': Dopere risikerer fængselsstraf

Tyske atleter risikerer nu fængsel i op til tre år, hvis de fældes i en dopingkontrol. - Et gigantisk skridt i den forkerte retning, siger dansk juraprofessor

  • Tyskerne Jan Ullrich og Erik Zabel var topryttere på tyske Telekom/T-Mobile og har indrømmet, at de brugte doping. Det koster i dagens Tyskland fængselsstraf. (Foto: AP).
Tyskerne Jan Ullrich og Erik Zabel var topryttere på tyske Telekom/T-Mobile og har indrømmet, at de brugte doping. Det koster i dagens Tyskland fængselsstraf. (Foto: AP).

Næppe andre steder i verden var chokket over den omfattende doping i cykelsporten så stort som i Tyskland, hvor sporten nærmest kollapsede, da nationens stolthed, Telekom-holdet, blev afsløret som et kollektiv af dopingmisbrugere.

Tyske journalister fik snart ry for at være branchens mest bidske, og tyske tv-stationer opgav at transmittere fra Tour de France.

Siden er kærligheden til cykelsporten blusset op vort store naboland mod syd, men skrappe midler er nu taget i brug for at undgå en gentagelse af det store Telekom-bedrag.

Ny lovgivning i Tyskland betyder, at en atlet, der fældes for doping, kan idømmes fængsel i op til tre år, mens læger og trænere, som gør dopingmisbruget muligt, risikerer op til ti års fængsel. Det skriver insidethegames.com.

Se også: Årets cykelrytter: Giv doperne livstid

Blandt andet Italien, Spanien og Frankrig har ifølge insidethegames.com allerede indført tilsvarende lovgivning, men det gør giver ikke idéen om frihedsberøvelse for doping mere spiselig.

Det mener juraprofessor Jens Evald fra Aarhus Universitet. Han var i flere år formand for Anti-Doping Danmark og er i dag voldgiftsdommer ved sportsdomstolen CAS.

- Det er et gigantisk skridt i den forkerte retning. At kriminalisere idrætsudøvere og sidestille dem med bankrøvere og voldsmænd gør intet godt for sporten, siger Jens Evald.

- Jeg kan godt forstå de politikere, som mener, at dopingproblemet over år har vokset idrætten over hovedet, men at idømme fængsel for overtrædelser af antidopingreglerne er at gå for vidt. Det ville være bedre at bruge penge på at bekæmpe doping i sport på sportens egne betingelser.

Juraprofessor Jens Evald. (Foto: Polfoto). Juraprofessor Jens Evald. (Foto: Polfoto).  

Evald finder større fornuft i at kriminalisere bagmændene end den enkelte idrætsudøver. Han mener, at dopingmisbrug ikke blot handler om en positiv prøve. Det er langt mere komplekst end som så, siger han.

- Umiddelbart ser det ud, som om det er fuldstændigt ligegyldigt hvilken motivation, den enkelte idrætsudøver har haft. Hvis bare, der er en positiv prøve, så risikerer man altså fængselsstraf, siger Jens Evald.

- Men der er forskel på en dopingsynder, der har været forbruger af doping i mange år i overensstemmelse med det kodeks, som måske har hersket i hans sport, og en atlet, som bliver fældet den ene gang, han har valgt at dope sig.

- Hvordan kan det tyske politi finde ud af, om en person har gjort det i mange år, eller om der er tale om en førstegangsforseelse? Jeg synes, det er betænkeligt at gå den vej i dopingbekæmpelsen, siger Jens Evald.

Se også: Tysk forslag: Tre år i spjældet for doping

Et andet endnu ubesvaret spørgsmål er, om det tyske politi nu har tænkt sig at dopingteste atleter, eller om det vil benytte sig at de dopingkontroller, som sportens myndigheder foretager.

- Tyskland vil prøve at komme doping til livs ved hjælp af en klassisk tanke, nemlig at straffer man bare hårdt nok, så forsvinder kriminaliteten måske af sig selv. Det er en gammeldags måde at tænke på, for der er intet, der tyder på, at det er sådan, det forholder sig, siger Jens Evald.

- Kan du se for dig, at en tilsvarende lov blev indført i Danmark?

- Nej, det kan jeg ikke, og det hænger sammen med, at antallet af dopingsager i Danmark er så lavt, at der ikke er brug for sådan en lov, siger Jens Evald.

- I det eksisterende antidopingsystem ligger der allerede nu hårde sanktionsmuligheder. Frihedsstraf er ikke den rigtige vej at gå, siger Jens Evald.

Seneste Ekstra Bladet job

Følg Ekstra Bladet Sport

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet Sport
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen