Se Superligaens sjoveste kælenavne

Se hvem der gemmer sig bag Fizzkarlen, Freaky Eyes, Ivan Drago og andre mere eller mindre flatterende kælenavne, som Superligaens stjerner har fået påklistret

  • Glen 'Freaky eyes' Riddersholm. (Foto: Anders Brohus)
Glen 'Freaky eyes' Riddersholm. (Foto: Anders Brohus)
1/2
Næste »

De fleste danske fodboldfans kender Faxe, Gaxe, Duncan og Tømreren. Superliga-koryfæer, som er bedre kendt under deres kælenavne, end for det navn, der står i deres pas.

I en ny bog, ‘Fodbold-brok: Lunken Suppe og Leverpostejsbold - En guide til Superligaen’, bliver man præsenteret for en helt stribe nye og vilde kælenavne kreeret af bogens forfattere.

Ekstra Bladet har bedt FODBOLDBROK-holdet præsentere nogle af de personligheder, der optræder i bogen og give historien bag de mærkværdige kælenavne.

Fizzkarlen
'Bend it like Beckmann'. Sådan skrev UEFA på deres hjemmeside med reference til en vis David Beckham, efter FC Nordsjællands 10’er Mikkel Beckmann krøllede et lækkert frisparksmål ind mod Juventus i Parken. Ikke nogen skæv reference fra det europæiske fodboldforbund der. Mikkel Beckmann har længe været Superligaens største idol blandt damerne. Ivrigt eksperimenterende med garnet, reklamesøjle for barbergrejsgiganten Gillette og med en skøn party boy-baggrund. Intet under, at Beckmann herhjemme bedst er kendt som Fizzkarlen.

Escubu
Den noget ufarlige OB-angriber Morten Skoubo har været vidt omkring i sin karriere. I 2006-2008 løb den lange jyde rundt og plejede sine mange skader i den spanske klub Real Sociedad. På de kanter har de det svært ved at udtale et ‘s’ efterfulgt af en konsonant og smider derfor kosekvent et ‘e’ foran et sådan fremmedord. Dermed var Real Sociedad-helten ‘Escubu’ født. Det spanske tilnavn kom i øvrigt til Danmark via en udvekslingsstuderende fra San Sebastian, hvor klubben har hjemme.

Hipster-Holst
På sine bedste dage er Silkeborgs Christian Holst, fra sin position på den offensive venstre midtbane, det tætteste Superligaen kommer på en Zinedine Zidane. Lidt langsom, men med en kælen teknik og et flot overblik. Men også uden for kridtstregerne er der klasse over Holst. Her ynder den eftertænksomme færing at fordybe sig i kultur, der kan få enhver Politikenlæser til at nikke anerkendende: Leonard Cohen, Carsten Jensen-bøger og Wes Anderson-film. Det er da hipster.

Ivan Drago
Han er kæmpestor. Og hans strithår er klorinblond. Simon Makienok har en slående lighed med Ivan Drago - skurken fra Rocky IV, spillet af Dolph Lundgren. Dog med lidt mindre muskler, men til gengæld med langt flere tatoveringer. FODBOLDBROK fandt på kælenavnet til den ranglede Brøndby-boksspiller, da han sidste efterår bragede ind i Superligaen for HB Køge. Siden bredte Ivan Drago-fænomenet sig til de landsdækkende medier og fodboldelskere i hele Danmark.

Den Epileptiske Ballerina
OB’s offensive es fra Middelfart, Rasmus Falk, er Superligaens ubestridte balletkonge. Den tekniske begavelse har danset sig ind i hjerterne på de fleste fans af landets bedste række med sin helt unikke kombination af ballerinabevægelser og de huggende ryk, der giver mindelser om epileptiske anfald. En helt unik løbe-, drible - og spillestil, der begejstrer og beundrer på samme tid.

Freaky Eyes
Hvis der er en personage i det flade, grå og lidt tørre Superliga-landskab, der skiller sig ud, så er det FC Midtjylland-træner Glen Riddersholm. Ikke kun på grund af hans farverige personlighed, men så sandelig også på grund af hans hypnotiserende azurblå øjne, som giver ham en slående lighed med replikanten Roy Batty fra sci-fi-klassikeren Blade Runner (spillet af actionlegenden Rutger Hauer). Derfor går den tidligere reservedelsmand hos Toyota ofte under navnet Freaky Eyes.

Fodboldpensionisten
Næsten umuligt at huske tilbage på en tid, hvor der ikke var Martin Jørgensen. Eller Lars Martin Jørgensen, som den 37-årige tidligere landsholdsspiller retteligt hedder. Nægtede kategorisk at tage kælenavnet Fodboldpensionisten til sig, da en dansk tv-station præsenterede ham for det. Mente selv, Fodboldefterlønneren var mere passende. Måske der er noget om snakken. Men vi holder stædigt fast i Fodboldpensionisten. Før eller siden må han jo stille de støvler på hylden.

Alle kælenavnene, og Superliga-profilerne der gemmer sig bag dem, optræder i bogen ‘FODBOLDBROK - Lunken Suppe og Leverpostejsbold - En guide til Superligaen’. Bogen tager samtlige Superligaklubber og de største profiler - på og uden for banen - under ukærlig satirisk behandling med portrætter, langt ude analyser og baggrund.

Bogen er udkommet på Forlaget Turbulenz.

Se mere på www.fodboldbrok.dk

FC Midtjylland 21. nov. 2012
Duncans lorte-efterår: Færdig
AGF 16. nov. 2012
SLUT: FCN tog tre point i Aarhus
AC Horsens 16. nov. 2012
Anders Nøhr færdig i Horsens
FC Midtjylland 12. nov. 2012
Esbjerg uheldig med uafgjort hos i Midtjylland
FC Nordsjælland 12. nov. 2012
Okore kåret som årets talent
FC Midtjylland 12. nov. 2012
SLUT: Tam pointdeling på Heden
FC København 11. nov. 2012
Striptease i Parken: FCK klædte AaB af
Silkeborg IF 11. nov. 2012
Simon-matchvinder: Det skulle fejres med vore fans
Silkeborg IF 11. nov. 2012
Makienok blev helten for Brøndby
FC København 11. nov. 2012
SLUT: FCK slagtede AaB i Parken
OB 11. nov. 2012
Fart i bolden har givet fynsk målfarlighed
OB 11. nov. 2012
Røde Lodberg: Sikke noget lort
OB 11. nov. 2012
Fynsk storsejr og røde kort i Odense
Tommy Bechmann
Espen Ruud
OB 11. nov. 2012
SLUT: Matchfakta OB-SønderjyskE
Championship 11. nov. 2012
Dagens tv-fodbold: Brag efter brag
Superligaen 3. nov. 2012
Superliga: Stort dyk i antallet af udlændinge
Superligaen 30. okt. 2012
Superligaen i krise: TV-seerne svigter
Superligaen 31. okt. 2012
Viasat: TV i omklædningsrummet nødvendigt
Superligaen 8. okt. 2015
Brøndby'er sviner S-politiker: Sygt ynkeligt forsøg på stemmekøb
Superligaen 7. okt. 2015
Brøndby-spiller kunne ikke li' Per Nielsen
Superligaen 5. okt. 2015
God opførsel giver sen kamp mellem Brøndby og FCK
Superligaen 5. okt. 2015
TV: Rundens klovn! Parken skraldgrinede af Superligaens største kiks
Esbjerg 5. okt. 2015
'Mex' kan blive Esbjerg-vikar året ud

Seneste Ekstra Bladet job

Tipsbladet

Odds

Bookmaker
1
X
2

Seneste fodbold

Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør lige nu:Michael Bo Mortensen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen
Udgiver:JP/Politikens Hus A/S
Alt på ekstrabladet.dk