Dansk fodbold skriver grim verdenshistorie

Men det er på den lede måde, hvis Danmark ikke stiller til start på tirsdag i Ungarn – eller må udtage et andenrangs-landshold

Sanne Troelsgaard og Katrine Veje jubler efter kampen mod Østrig under EM, hvor landsholdet skrevhistorie. Nu er parterne ved at skrive historie igen - på den grumme måde. Foto: Tariq Mikkel Khan
Sanne Troelsgaard og Katrine Veje jubler efter kampen mod Østrig under EM, hvor landsholdet skrevhistorie. Nu er parterne ved at skrive historie igen - på den grumme måde. Foto: Tariq Mikkel Khan

Dansk fodbold skriver historie – på den grimme måde! Da forhandlingerne mellem DBU og Spillerforeningen lørdag omkring kl. 13 endegyldigt brød sammen, skrev parterne samtidig forordet til en fodboldhistorisk skandale.

Se også: Eriksen og Kjær går ind i konflikten: Smider halv million til kvinderne

Nu skal man være forsigtig, men det er næppe nogen sinde tidligere sket, at et landshold ikke har spillet på grund af en faglig konflikt.

- Jeg kan i hvert fald ikke erindre det, siger UEFA’s mangeårige pressechef Frits Ahlstrøm.

- Det er klart, at der er kampe, der er blevet aflyst og udsat på grund af krig, naturkatastrofer og anden force majeure, siger Frits Ahlstrøm.

DBU’s tidligere generalsekretær Jim Stjerne Hansen, der har plads i UEFA’s disciplinærudvalg, kan huske, at vist nok Wales engang omkring 2005 udeblev fra en kamp og bl.a. blev straffet med udelukkelse fra næste EM-kvalifikation.

Hvordan sagen stiller sig for det danske landshold, der tirsdag kl. 18.00 skal/skulle spille i ungarske Györ, ligger i tågerne.

- VM er et FIFA-arrangement med UEFA som praktisk arrangør af kvalifikationen.

- Kan man forestille sig, at kampen på tirsdag kan skubbes på grund af konflikten?

- Hvis det var herrelandsholdet, ville det være helt umuligt på grund af manglende terminer, store tv-aftaler, der skal overholdes og den slags. Jeg ved det ikke, men jeg er helt sikker på, at man vil presse voldsomt for at få den gennemført, siger Frits Ahlstrøm.

Ekstra Bladet har uden held forsøgt at fange fodboldens internationale over-bosser, men DBU er i tæt kontakt med såvel FIFA som UEFA, afslører kommunikationschef Jakob Høyer:

- Det har vi været i nogle dage, siden det stod klart, at kampen mod Holland måtte aflyses. Vi har orienteret begge forbund om den fastlåste situation og udgangen på mødet i dag, siger Jakob Høyer, der medgiver, at situationen er historisk.

- Historisk dårlig!

- Hvis Spillerforeningen skulle bøje sig på afgørende punkter, vil DBU så alligevel tage en snak søndag?

- Jeg har svært ved at forestille mig den situation. Vi præsenterede dem for en midlertidig løsning ved middagstid, og selv om vi nærmede os hinanden på økonomi, blev den blev afvist. Da var vi end ikke nået til den store principielle diskussion, som foreningen vil rejse, og den løser man altså ikke på en time, konstaterer Jakob Høyer.

- Er I så i gang med at udtage et noget alternativt landshold nu?

- Vi er i dialog med FIFA og UEFA, og vi er i gang med at undersøge, om det giver mening at udtage et andet hold, siger Jakob Høyer.

Se også: Konflikten spidser til: Chokeret over DBUs arbejdsmetode

Se også: DBU svarer igen: ’Det har hun misforstået’

Se også: Dokument afslører: Så meget siger landsholdet nej til

Det sagde de nej til

Dansk Boldspil-Union (DBU) har i en mail til Ritzau sendt dokumentation for den midlertidige aftale, som fodboldkvinderne er blevet tilbudt, efter at forhandlingerne lørdag er brudt sammen.

Nedenunder bringes den præcise ordlyd i den aftale, som DBU gerne ville have indgået med Spillerforeningen og spillerne. Den skulle gælde frem til udgangen af september.

Her er, hvad der står i DBU's midlertidige aftale:

Parterne er enige om, at vilkårene i seneste landsholdsaftale om "Vilkår for deltagelse i DBU's kvindesenior-landsholdstrupper 2014-2017" gælder midlertidigt til og med 30. september 2017, dog med følgende ændringer:

1. Udtagelsesbonus i kvalifikationskampe i punkt 2.4 forhøjes fra 2500 kroner til 4000 kroner i såvel hjemme- som udekampe.

2. I september måned vil der blive udbetalt supplerende stipendier med 1/12 af en årlig supplerende pulje på 500.000 kroer, svarende til 41.667 kroner.

3. Ved enighed om en ny aftale vil forhøjelserne som nævnt i punkt 1 og 2 gælde med tilbagevirkende kraft fra 1. september 2017.

4. DBU tager initiativ til etablering af en ekstern pulje til tilvejebringelse af midler til udvikling af kvindefodbold, herunder til legater til kvindelige fodboldlandsholdsspillere.

Parterne forpligter sig til at indgå i en dialog med DIF og LO i forbindelse med de fortsatte forhandlinger om en ny aftale mellem parterne vedrørende en afklaring af spørgsmålet om spillernes eventuelle status som lønmodtagere og DBU’s eventuelle status som arbejdsgiver.

Kilde: DBU

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i sport
Seneste i sport
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen