DBU afviste lønkrav: Nu har kvinderne vundet en kæmpe sejr i Norge

I Norge har fodboldforbundet besluttet at dele lønpuljen ligeligt mellem herre- og kvindelandsholdet - til stor begejstring i begge lejre

I Norge har fodboldforbundet indgået en aftale, der sikrer mænd og kvinder samme økonomiske dispensation, når de spiller på landsholdet. Foto: ritzau/ Erik Pasman
I Norge har fodboldforbundet indgået en aftale, der sikrer mænd og kvinder samme økonomiske dispensation, når de spiller på landsholdet. Foto: ritzau/ Erik Pasman

I Danmark har debatten om lønniveauet mellem mændenes og kvindernes landshold raset gennem længere tid.

Et tema, der for alvor kom op under konflikten mellem DBU og Spillerforeningen, som var på sit højeste tilbage i september måned og stadig mangler en løsning. Konflikten gik verden rundt, da kvinderne var millimeter fra at aflyse den første kvalifikationskamp frem mod VM i Frankrig.  

Kvinderne vil nemlig have flere penge i de såkaldte stipendier, der udbetales som økonomisk kompensation, når de repræsenterer landsholdet. Et beløb der ligger meget langt fra det, som det de danske landsholdsherre får. Og netop herrelandsholdet bakkede op om flere penge til kvinderne. Det resulterede i, at Eriksen og Co. tilbød 500.000 kroner om året fra egen pulje - et forslag som DBU afviste.

Se også: Herrerne tilbyder halv million - men DBU afviser nye forhandlinger

I Norge er situationen dog helt anderledes. Her har der i flere år også været forskel på lønniveauet mellem herrerne og kvinderne, men en ny aftale ligestiller nu landets bedste fodboldlandshold økonomisk.

Herrelandsholdet har førhen tjent næsten dobbelt så meget som kvinderne, men de går nu 400.000 ned i løn, mens kvinderne stiger 2,3 millioner kroner. Begge landshold får derfor 4,8 millioner kroner i lønpuljen fra og med 2018.

Danmark mødte Norge i den sidste og afgørende gruppekamp, hvor Danmark hev en 1-0-sejr hjem. Her fejre de danske spillere efter Norges stjerne Caroline Graham Hansen har brændt et straffespark. Foto: ritzu/Erik Pasman
Danmark mødte Norge i den sidste og afgørende gruppekamp, hvor Danmark hev en 1-0-sejr hjem. Her fejre de danske spillere efter Norges stjerne Caroline Graham Hansen har brændt et straffespark. Foto: ritzu/Erik Pasman

Og den aftale er både mændene og kvinderne særdeles tilfredse med. Den norske anfører Stefan Johansen fortæller til NRK.

- Jeg synes bare, at det er sådan, det skal være. Jeg tror, det kan hjælpe dem rigtig meget. Vi vil have norsk fodbold fremad, og kvinderne er lige så vigtige som os.

Han bakkes op af holdkammeraten Tore Reginiussen, der forklarer, hvorfor mændene gik med til at gå ned i løn for at gøre aftalen mulig.

- Det er fint at kunne bidrage. Det er på sin plads, at der bliver mere til kvinderne også. Vi ved, at vi er priviligeret, og der var fælles enighed om, at vi skulle dele. De har mere brug for det end os, og der er intet i de seneste års resultater, der indikerer, at vi skal have mere end dem.

Kvinderne er mindst lige så begejstret - især for mændene, der går ned i løn. Holdets store stjerne, Caroline Graham Hansen, skriver i en post på Instagram, at hun er lykkelig for aftalen. Se hendes hyldest til de norske herrer herunder

DBU's modstykke i Norge hedder NISO, og de står bag aftalen, fordi de mener, det er vigtigt at skabe ligestilling, fortæller chefen.

- Norge er et land, hvor ligestilling er meget vigtigt for os, så jeg mener, det er godt for landet og for sporten. I Danmark forhandler de stadig, og i USA er tingene forbedret. Men vi er måske det eneste land, hvor de bliver behandlet ens, fortæller en stolt Joachim Wallti til Reuters.

Læs mere om konflikten mellem DBU og spillerforeningen her

Det sagde de nej til

Dansk Boldspil-Union (DBU) har i en mail til Ritzau sendt dokumentation for den midlertidige aftale, som fodboldkvinderne er blevet tilbudt, efter at forhandlingerne lørdag er brudt sammen.

Nedenunder bringes den præcise ordlyd i den aftale, som DBU gerne ville have indgået med Spillerforeningen og spillerne. Den skulle gælde frem til udgangen af september.

Her er, hvad der står i DBU's midlertidige aftale:

Parterne er enige om, at vilkårene i seneste landsholdsaftale om "Vilkår for deltagelse i DBU's kvindesenior-landsholdstrupper 2014-2017" gælder midlertidigt til og med 30. september 2017, dog med følgende ændringer:

1. Udtagelsesbonus i kvalifikationskampe i punkt 2.4 forhøjes fra 2500 kroner til 4000 kroner i såvel hjemme- som udekampe.

2. I september måned vil der blive udbetalt supplerende stipendier med 1/12 af en årlig supplerende pulje på 500.000 kroer, svarende til 41.667 kroner.

3. Ved enighed om en ny aftale vil forhøjelserne som nævnt i punkt 1 og 2 gælde med tilbagevirkende kraft fra 1. september 2017.

4. DBU tager initiativ til etablering af en ekstern pulje til tilvejebringelse af midler til udvikling af kvindefodbold, herunder til legater til kvindelige fodboldlandsholdsspillere.

Parterne forpligter sig til at indgå i en dialog med DIF og LO i forbindelse med de fortsatte forhandlinger om en ny aftale mellem parterne vedrørende en afklaring af spørgsmålet om spillernes eventuelle status som lønmodtagere og DBU’s eventuelle status som arbejdsgiver.

Kilde: DBU

Se også: Kvindelandstræner: Konflikt er løst før Sverige-kamp
Se også: Hattrick-helt om konflikten: 'Nu håber jeg, de blive enige'
Se også: Kan få alvorlige konsekvenser: Det skal du vide om landsholds-konflikten
Se også: Iskold konflikt: - Man efterlades i dyb vantro
Se også: DBU afviser fodboldkvinder: Ikke flere forhandlinger nu!
- Det er sgu da meget federe at se ’Sunny Beach’, ’Kongerne’ eller ’Paradise’, mener Ditte Okman, der ikke interesserer sig en kæft for det strejkende kvindelandshold i i fodbold. Foto: Tariq Mikkel Khan. Kendte Okman: Kvindefodbold er jo røvsygt!

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i sport
Seneste i sport
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen