Ronaldo og co. sparker hårdere uden sko

Ny forskning: Fodboldspillere kan sparke hårdere uden støvler, viser ny dansk forskning

  • Cristiano Ronaldo er frygtet for sine evner til bl.a. at sparke frispark. (Foto: AP/Darko Vojinovic)
Cristiano Ronaldo er frygtet for sine evner til bl.a. at sparke frispark. (Foto: AP/Darko Vojinovic)

Cristiano Ronaldos frispark er frygtet af modstanderne, og hans hårde og præcise spark er et af de farligste våben, når Portugal torsdag aften møder Tjekkiet i den første EM-kvartfinale.

Men faktisk kunne Ronaldo og andre frispark-specialister sparke endnu hårdere, hvis de måtte smide fodboldstøvlerne og sparke med de bare fødder.

Sådan lyder den opsigtvækkende konklusion fra en dansk forsker, der netop har påvist, at fodboldstøvler mest af alt giver mening at bruge, fordi det gør ondt at sparke uden.

Ifølge fodboldforsker og Thomas Bull Andersen er fodboldstøvlen derimod mest en hæmsko, når det gælder det perfekte spark.

- Foden kan strækkes mere uden en støvle og bliver derved mere spændt og sætter mere fart i bolden. Til gengæld er det en fordel, hvis standbenet kan stå fast ved hjælp af knopperne under fodboldstøvlen, siger Thomas Bull Andersen til Experimentarium.dk.

Samme spark med og uden støvle
Hvis ikke det var forbudt, så kunne portugisiske Cristiano Ronaldo altså sikre sit hold en fordel ved i aftenens kvartfinale mod Tjekkiet at lægge støvle og strømpe i græsset og tage de målfarlige frispark barfodet.

- Han vil uden tvivl sparke hårdere, fastslår Thomas Bull Andersen, der er lektor ved Aarhus Universitet.

Hans forskergruppe lod ti fodboldspillere på højt niveau udføre det samme spark med samme hastighed i foden med og uden et par almindelige standardstøvler i universitetets fodboldlaboratorium.

Ved hjælp af high speed-kameraer og sensorer på bold og fod kunne de følge deres bevægelser og hastighed.

I fodtøjet sparkede spillerne omkring 100 km/t, men uden støvler steg boldhastigheden med næsten fem procent.

Lobbyarbejde
Helt op til 90’erne findes der eksempler på barfodede spillere i den amerikanske udgave af fodbolden. NFL-legender som Tony Franklin og Rich Karlis trådte i flere Super Bowls ind på banen iført kun én støvle og scorede field goals.

Onde tunger fortæller, at det var lobbyarbejde fra skogiganten Nike, der fik indført reglen om lovpligtige støvler i kamp.

I fodbolden skal vi længere tilbage for at finde topspillere med græs mellem tæerne, men inderen Mohammed Salim spillede i 1930’erne for skotske Celtic uden støvler og flere brasilianske topspillere har startet deres karriere som barfodede gadespillere.

Trods de overraskende resultater vil Thomas Bull Andersen dog ikke anbefale støvleløse kampe, da det simpelthen er for smertefuldt.

I Aarhus-forsøget er gevinsten kun dokumenteret ved vristspark, som primært bruges ved målspark, frispark tæt på mål og langskud.

Læs også

Følg Ekstra Bladet Sport

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet Sport
Seneste fodbold
Hent flere
Mest læst i fodbold
Hent flere
Tipsbladet
Bendtner lavede assist i Rosenborgs Super Cup-sejr
Emre Mor drømmer om Real Madrid-skifte
Målmandslegende storroser Schmeichel: Han giver forsvaret selvtillid
Malmö-dansker hylder Albæk: Altid den bedste i vores årgang
Randers-træner: Djurdjic er træt af det
Optakt: Esbjerg fB - Randers FC
EKSTRA Sport og spil