Rasende håndboldmor: Det gør mig enormt ked af det

Louise Svalastog forstår ikke diskussionen om graviditet i sport. - Det er en menneskeret, siger hun

  • Svalastog har fået et barn, mens hun har været professionel håndboldspiller. Foto: Jens Dresling
Svalastog har fået et barn, mens hun har været professionel håndboldspiller. Foto: Jens Dresling

Bølgerne går højt i dansk håndbold, efter at Håndbold Spiller Foreningen onsdag anklagede tidligere landstræner Jan Pytlick for at opfordre sine spillere til ikke at blive gravide.

Nu har veteranen Louise Svalastog kastet sig ind i diskussionen, som hun ikke har meget til overs for.

- For mig var graviditet den bedste beslutning, jeg nogensinde har taget, skriver Svalastog på sin Instagram-profil.

Hun forklarer, at graviditeten har gavnet hendes fysik og psyke, og at hun på den måde har fået flere år som topspiller.

- Jeg bliver derfor enormt ked af det og samtidigt en smule rasende over, at vi i 2017 skal bruge energi og kræfter på at høre på: 'om det er okay at kvindelige håndboldspiller bliver gravide?', skriver Svalastog.

Diskussionen har fået næring, fordi en stribe spillere i den bedste håndboldrække er blevet gravide i denne sæson.

Det handler blandt andet om Viborgs Rikke Skov og Team Esbjergs Estavana Polman, som begge hører til ligaens største profiler.

I sin klub, HC Odense, må Jan Pytlick også undvære flere spillere på grund af graviditet, men træneren afviser dog at have sagt, at det ikke var 'velset og uacceptabelt' at blive gravid.

Når denne sæson runder af, har jeg spillet 16 år som senior på eliteniveau. I de 16 år har jeg været forskånet for store skader mm. Jeg har kun været fraværende med 2 mindre knæskader og en graviditet/barsel i sammenlagt 12 mdr. For mig var graviditet den bedste beslutning jeg nogensinde har taget. Selvfølgelig elsker man sit barn,- det sparer jeg jer for her. Men ift til min håndbold har det givet mig mange ekstra år på bagen, det har givet mig en bedre psyke og ikke mindst fysik! I de seneste år har flere turdet at tage springet og blive gravide. Jeg bliver derfor enormt ked af det og samtidigt en smule rasende over, at vi i 2017 skal bruge energi og kræfter på at høre på: "om det er okay at kvindelige håndboldspiller bliver gravide?" !! Selvfølgelig er det et tab på kort sigt for både klubben og holdet. Men ligesom med skader må man beregne en vis risiko for graviditet. At blive gravid er en menneskeret, en ret vi nok alle burde sætte lidt mere pris på end vi egentlig gør Jeg syntes derfor udelukkende at vi skal se på graviditet som en kæmpe gevinst. Så piger gør det, klubber omfavn det og så skal det hele nok gå #italien2010 #minmille

Et opslag delt af Louise Svalastog Spellerberg (@louisesvalastogspellerberg) den

- Jeg har aldrig brugt den formulering, at det er uacceptabelt, at de bliver gravide. Jeg har sagt til spillerne, at jeg er irriteret over den situation, vi står i.

- Hvis nogen har misforstået eller mistolket de ting, jeg har sagt, så beklager jeg selvfølgelig, siger Jan Pytlick til TV2 Sport.

Louise Svalastog opfordrer til et mere positivt syn på graviditeter, selv om det betyder en sportslig svækkelse af holdet.

- Selvfølgelig er det et tab på kort sigt for både klubben og holdet. Men ligesom med skader må man beregne en vis risiko for graviditet.

- At blive gravid er en menneskeret, en ret vi nok alle burde sætte lidt mere pris på, end vi egentlig gør, siger Louise Svalastog.

Læs også

Håndbold
Hent flere
Mest læste i sport
Seneste i sport
EKSTRA Sport og spil