Jan Jensen

Modige Italien bliver mad for Tyskland

Vores sydlige nabo har alle kort på hånden inden semifinalen

  • Jublende italienere fejrer Diamantis afgørende straffesparksscoring. (Foto: AP)
Jublende italienere fejrer Diamantis afgørende straffesparksscoring. (Foto: AP)

Det blev nat i Kijev, inden vi fik sat navn på den sidste semifinalist ved EM. Fortjent blev det Italien, som på alle måder har brugt EM til at rette op på landets blakkede ry. Men nu venter tyskerne, og så ser det sort ud for aftenens vindere. Men det har det gjort før for støvlelandets fodboldhelte.

Italien kom ridende til EM på ryggen af endnu en matchfixingskandale i hjemlandet, og landsholdets charmerende træner, Prandelli, havde sågar tilbydt at trække sit hold af samme grund. Desillusioneret måtte han se på, at flere af hans nøglespillere brugte mere tid på at tale med politiet end på at passe træningen. Men jeg skal love for, at Prandelli og hans tropper har brugt slutrunden til at polere Italiens ry. Som det eneste hold hidtil ved EM har italienerne haft modet til at udfordre Spanien ved at spille angrebsfodbold og den stil har holdet holdt hele vejen igennem. Dejligt med fornyelse fra den kant.

England og Italien gav hinanden og den fodboldinteresserede verden en aldeles underholdende kamp i Kijev, inden det hele endte i en straffesparksafgørelse. Nul-nul lyder altid kedeligt, men der er heldigvis undtagelser. Den her var en af dem. Italien med den vidunderlige 33-årige utrættelige playmaker, Pirlo, som omdrejningspunkt spillede i perioder flot angrebsfodbold. Problembarnet Balotelli gav også flere prøver på, hvor god han egentlig kan blive, når han forhåbentligt en dag bruger al sin tid på at spille fodbold.

England stillede selvfølgelig i den forventede 4-4-2-opstilling, men den er set kedeligere udført end i aften. Boldbesiddelsen hed godt nok 63-37 til Italien, men når englænderne rykkede frem, var det trods alt med mere end de to mand, som grækerne kunne mønstre i kampen mod tyskerne i fredags. Englænderne satsede mere og kom med mange folk, herunder backerne i overlap. Det gav god afveksling i opgøret. Men overliste Italien kunne de dog ikke. Derfor er Italien også fortjent videre til et gigantisk møde mod Tyskland.

Et Tyskland som er gået hen og blevet EM's kæledægger. Hvilket langt fra er en rolle, som vores sydlige nabo plejer at indtage ved de store turneringer. Men i bundestræner Joachim Löws udgave spiller det tyske landshold charmerende, moderne fodbold ved vægt på boldbesiddelse og masser af afslutninger. Indtil videre har det resulteret i lutter sejre, og undervejs har Löw endda kunnet tillade sig at skifte gevaldigt ud på sit hold. Uden at det blev svækket af den grund.

Det viser noget om den talentmasse, der er i tysk fodbold. Uden at overdrive synderligt, villle tyskerne kunne stille med to hold, som kunne gøre sig ved slutrunden i Ukraine og Polen. Med sådan en ballast er der ikke noget at sige til, at tyskerne sammen med Spanien fremstår som den største favorit til at løbe med EM-guldet.

Turneringsplanlægningen har også begunstiget tyskerne. Ud over en bred trup kommer tyskerne også veludhvilede til semifinalen mod Italien. Seks dagens pause mod italienernes blot fire betyder ret meget så langt henne i turneringen. Og så har Italien endda været igennem turneringens først omkamp. Men selv om holdene havde haft de samme forberedelsesmuligheder, ville tyskerne alligevel være klare favoritter, når det går løs på torsdag i Warszawa.

Den anden semifinale mellem Portugal og Spanien indeholder også et element af lokalopgør. Det er storebror og lillebror fra den Iberiske Halvø der støder sammen, og Spanien må leve med favoritrollen. Anderledes kan det ikke være efter et EM-togt, hvor kun Italien i den aller første kamp har kunnet sætte spanierne under et seriøst pres.

Resten af kampene har været en lang, sikker march mod endnu en guldmedalje og dermed også en rekord i international fodbold. Intet land har tidligere formået at vinde to EM-slutrunder i træk. På forhånd havde jeg da også Frankring som ny Europamester, men franskmændene blev også stille og roligt kørt ud af banen af de indtil det kedsommelige, pasningsikre spaniere, der ville kunne finde hinanden, om så lyset på stadion gik ud.

Frankrig turde ikke for alvor udfordre Spanien. Det var en skuffelse. Jeg havde troet på mere fransk courage og en ordentlig sjat musketerånd. I stedet blev vi vidner til noget slapt kyllingebold. Tør Portugal så tage kampen op? Selvfølgelig gør det det. Med Ronaldo i topform og i rollen som EM's vigtigste spiller vil portugiserne gå ud og spille deres livs kamp. Bortset fra det indledende nederlag til de fabelagtige tyskere, har slutrunden udviklet sig til en fest for Portugal, der nu lugter medaljer.

Slutspillet ved EM har hidtil været fattigt på overraskelser. Portugal kan tegne sig for den første mod et spansk hold, der næsten virker for overlegne med al deres spilovertag og millioner af nøjagtige afleveringer. De tror så meget på deres egen usårlighed, at de stiller sig tilfredse med at vinde med blot et enkelt mål. Det kan vise sig at være en farlig indstiling mod et hold med en sulten Ronaldo, der igen kan gå hen og blive kampafgørende.

Drømmefinalen hedder for de fleste Tyskland mod Spanien, men sådan behøver det nødvendigvis ikke at gå. Heldigvis da.

Seneste Ekstra Bladet job

Nyhedsbrev Sport
Få det seneste døgns største og vigtigste sportsnyheder direkte i din indbox - hver eftermiddag.

EKSTRA Sport og spil

Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør lige nu: Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen
Udgiver:JP/Politikens Hus A/S
Alt på ekstrabladet.dk